Ehliyet kursuna giderek yazılı sınavı ve direksiyon sınavını başarıyla tamamlayıp nüfus müdürlüklerinden ehliyet alan kişiler, stajyer sürücü olmaya hak kazanır. Stajyer sürücülerin sahip oldukları ehliyete ise stajyer ehliyeti veya stajyer sürücü belgesi denir.
Stajyer ehliyet; sürücü olmak isteyen kişilerin sürücü kurslarında eğitim alarak, bu süreci başarılı bir şekilde tamamladıklarında aldıkları ehliyenotet türüne verilen isimdir. Stajyer ehliyete sahip olan kişilere ise stajyer sürücü veya aday sürücü adı verilir.
Bu testten başarıyla geçen sürücülerin ehliyet kursuna tekrar başvuru yapması ve tekrar ehliyet alması gerekiyor. Stajyer ehliyet uygulamasına bağlı kalınarak, sürücünün iki sene boyunca 75 ceza puanına ulaşmaması gerekiyor. İki sene süresince 75 ceza puanına ulaşırsa ehliyetine el konulacak.
Stajyer ehliyeti bulunan sürücüler, araçta başka bir sürücü bulunmadan şehir dışına çıkabilirler. Burada önemli olan husus, stajyer sürücülerin puanlamaya tabi tutulmasıdır. Stajyer ehliyete sahip sürücüler 2 yıl boyunca 75 ceza puanını aşmamalıdır.
Stajyer sürücü belgesi, halk arasında ilk kez ehliyet alan kişilere verilen bir belge olarak nitelendiriliyor.
İlgili 45 soru bulundu
Stajyer ehliyeti alan sürücüler, 2 yılı doldurduktan sonra aday sürücülükten çıkarlar. Bu durumda ehliyeti yenilemeye veya değiştirmeye gerek yoktur. 2 yılı başarıyla doldurmuş stajyer sürücüler, aktif bir sürücü olarak trafiğe çıkabilir ve bu sürücülere, normal trafik prosedürleri uygulanmaya başlanır.
Stajyer ehliyet ile normal ehliyet arasında fiziki bir fark yoktur. İşin aslı şudur ki alındığı tarihten itibaren iki yıl süre ile normal ehliyetlere stajyer ehliyet adı verilir. İki yılın sonunda ehliyet kartını değiştirmezsiniz.
Stajyer Ehliyet Tek Başına Uzun Yola Çıkabilir Mi? Stajyer ehliyet sahibi sürücülerin tek başlarına uzun yolculuk yapma hakkı yoktur. Ancak yetişkin bir sürücü veya bir eğitmenin gözetimi altında uzun yolculuklara çıkabilirler.
Sürücülerin aldıkları stajyer ehliyette, “stajyer sürücü” ibaresi bulunmaz. Stajyer ehliyet alan sürücülerin stajyer oldukları bilgisi emniyet sistemindeki kayıtlarda ve e-devlet üzerinden görülebilir. Bunun yanında sürücü belgesinin üzerindeki tarih 2 yılı aşmadıysa da sürücünün stajyer sürücü olduğu anlaşılır.
Henüz yeni ehliyet almış kişiler araç kiralayıp kiralamayacaklarını merak ediyor. Aslında araç kiralamak için normal şartlarda ehliyetin en az 2 yıllık olması gerekiyor. Fakat bazı araç kiralama firmaları ekonomi sınıf araçları ehliyeti 1 yıllık olan kişilere de kiralıyor.
Bu yüzden ehliyet sertifikası ile herhangi bir sebeple trafiğe çıkmanız mümkün değil ve ağır cezalara tabi. Motor, araba ve otobüs gibi farklı taşıma araçlarını ehliyet sertifikası ile kullanamazsınız. Sertifika ile trafiğe çıkarsanız ve trafik kontrolünde bu belirlenir ise, 2021 yılı için 1339 TL ceza kesiliyor.
Direksiyon sınavından başarılı olup sürücü belgesi alma hakkı elde etmiş adaylarımız direksiyon sınavının olduğu günden itibaren yaklaşık *5-10 gün sonra kursumuzdan sürücü sertifika ve dosyalarını imza karşılığında elden teslim aldıktan sonra trafik şube müdürlüğüne başvuru sürecini başlatacaklardır.
Tek farkı normal ehliyetin ceza puan sınırı 100 iken stajyer ehliyetlerde 75 olacak sınır. 2) Asıl bizi ilgilendiren konuya gelirsek değişecek olan ehliyet sınıfları bizleri etkilemiyor. Şuan A2 ehliyeti olan arkadaşlar yeni düzenlemeden sonra da istedikleri motoru kullanabilecekler.
İkinci defa 100 Ceza puanını dolduran şoförün belgesi 4 ay süreyle elinden alınır, sürücü kursunda tekrar ders alır ve psikoteknik testine girer. Üçüncü defa 100 puanı aşarsa mahkemeye sevk edilir. Stajyer sürücü yanında biri olmadan şehir dışına çıkabilir mi? Evet çıkabilir.
CEVAP : Stajyer Ehliyeti olan süsücü, diğer normal bir sürücü gibi şehir dışına çıkabilir. SORU : Stajyer ehliyeti olan sürücü yanında biri olmadan araç sürebilir mi ? CEVAP : Normal bir sürücü gibi, yanında biri olmadan trafik kurallarına uyarak araç sürebilir.
Sayfamızdaki bilgilerin sürekli güncel ve kesin bilgi olacağının garantisi kesinlikle yoktur. İlk defa alkolden alınan sürücü belgelerine 6 ay süreyle el konulur. Süresi dolduğunda ödenmiş cezanın makbuzu ve ehliyet alınma tutanağı ile birlikte bağlı bulunan bölgenin trafik bürosuna başvuru yapılır.
17 yaşında stajyer ehliyeti alınır mı? Stajyer sürücü olarak trafikte araç kullanma hakkına sahip olabilmek için yaş sınırı 19'dur.
Ehliyet ceza puanı sistemi ile araç sürücüleri yaptıkları hatanın büyüklüğüne göre ceza puanı ile cezalandırılmaktadırlar. 2023 yılı itibariyle yapılacak kural ihlallerine karşılık gelen ceza puanları şu şekilde belirtilebilir: Alkollü araç kullanmak: 20 puan. Emniyet kemeri takmamak: 15 puan.
Aday sürücüler 01.01.2016 tarihinden sonra ilk defa ehliyet alanlarla, herhangi bir nedenden ötürü ehliyeti iptal edilen bireylerden tekrardan sürücü belgesi alan kişiler, ehliyetlerini aldıktan sonra iki sene süre ile aday sürücü şeklinde kabul edilecektir.
Stajyer Ehliyeti İptal Olanlar Aşağıdaki İşlemleri Yaparak Yeniden Ehliyet Sahibi Olabilirler. Aday sürücü belgesi iptal edilenlerden tabi tutulacakları psikoteknik değerlendirmeye ve psikiyatri uzmanı muayenesi sonucunda sürücülüğe engel hali bulunmadığını gösterir belge istenir.
E-devlette Aday sürücü mü yazan bölümde "Hayır" ibaresi düşüldüğü görülecektir. Bu güncellemeden itibaren sürücü ceza puanınız 75'den 100'e çıkarılmaktadır. Ancak E-devlette aday sürücümü "Evet" yazıyorsa stajyerliğinizin süresi devam ediyor demektir.
Trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplam 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri (2) ay süre ile geri alınır ve eğitime tabi tutulurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri