Besin değerleri açısından zengin bir kahvaltı tabağı sağlığınız için ideal. Zeytin, bu sağlıklı kahvaltı tabağının vazgeçilmezlerinden olabilir. Zira içerdiği omega 3 ve omega 6 yağ asitleri, zeytini 'sağlık deposu' olarak nitelendirebilmek için iyi bir neden.
Doymamış yağ asitleri bakımından zengin olan yeşil zeytin, omega-3 yağ asitleri barındırır. Bu sayede sinir hücrelerinin deforme olmasının önüne geçerek daha dinç bir sinir sistemi sağlar.
Zeytinin tüm çeşitleri, E vitamini, A vitamini, B vitamini, çinko, potasyum, bakır, magnezyum, demir, kalsiyum gibi vitaminler ve omega 3 yağ asidi bakımından çok zengindir. Bu nedenle antioksidan içeriği yüksek besinler grubunda yer almaktadır.
Zeytinde bulunan E vitamini ve yağ, bağırsakların daha verimli işlemesini sağlar. Düzenli olarak zeytin tüketen kişilerin kolon kanserine yakalanma riski oldukça düşüktür. Zeytinin yapısında yer alan lifler, yediğiniz yemeklerin kolayca sindirilmesini gerçekleştirir.
Zeytinde bol miktarda bitkisel protein, yağ, A, C, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, kükürt, klor, magnezyum mineralleri vardır. Kalp ve damar sağlığı için çok faydalı olan zeytin yaşlanmanın etkilerini de azaltır.
İlgili 33 soru bulundu
Kalp sağlığı açısından da önemli etkilere sahiptir. Kalpteki ritim bozukluklarını gidererek, kalbe giden damarlardaki tıkanıklıkları açar, kan dolaşımını arttırır. Sindirim sistemini düzenler ve ishalleri keser. Zeytin ve zeytinyağıda yine zeytin yaprağı gibi çok şifalıdır.
Bazı doktorlara göre daha az tüketilmesi gereken bu besin bazı doktorlara göre de çok daha fazla tüketilmelidir. Çoğu doktorun görüşleri günde 7 adet zeytin tüketmek gerektiğindedir. Ancak Canan Karatay'a göre günde 40-45 tane zeytin tüketilmelidir.
Zeytin ve incir, doğal bir antioksidan kaynağıdır. Bu sebeple bu iki besini birlikte tüketmeniz, vücudunuzun temizlenmesini sağlayarak hastalıklara karşı vücudunuzu koruyacaktır. Her gün 7 zeytin ve 1 incir yemeniz vücudunuzda bulunan genç hücrelerin sayısının artmasını sağlayacaktır.
Zeytindeki E vitamini ve tekli doymamış yağ asitlerinin sık tüketimi, serbest radikallerin nötralize edilmesini sağlayarak kolon kanseri riskini azaltmada önemli bir rol oynar. Zeytinyağı, mide asidini azaltarak ülser ve gastrit gibi sindirim sistemi hastalıklarının gelişmesini önlemede yardımcı olabilmektedir.
PEYGAMBERİMİZ TAVSİYE ETTİ
Hz. Ömer'den (R.A) rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyuruyor: “Zeytinyağını ekmeğe katık edin ve onunla yağlanın. Çünkü bu yağ, mübarek bir ağaçtan alınmadır…”
Zeytininden günde 5 – 6 tane tüketmenin birçok faydası var. Zeytin Yalnızca kahvaltıda yenen bir besin değildir. Her öğün yenilen bir besindir. Zeytini kahvaltıda yiyebileceğiniz gibi salataların içerisinde, yemeklerin içerisine ve ara öğünlere ekleyebilirsiniz.
GÜNDE KAÇ ZEYTİN YEMELİ? Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan siyah zeytinin faydası saymakla bitmiyor. Günde en az 7 siyah zeytin yemek içerdiği polifenoller sayesinde beyindeki oksidatif stres oranını azaltarak, sinir hücrelerini koruyor. Böylece zeytin hafızanın güçlenmesine yardımcı oluyor.
Zeytin, sağlıklı bir diyetle birlikte tüketilirse, özellikle kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.
Peki, hangisi daha sağlıklı? Yeşil ve siyah zeytin arasında hiçbir besin farkı yoktur. Zeytinler yüksek miktarda doymamış yağ ve demir ve bakır gibi mineraller içerir. Ayrıca antioksidanlar olan E vitamini, polifenoller ve flavonoidler açısından da zengindirler.
İçerdiği polifenoller sayesinde beyindeki oksidatif stres oranını azaltarak, sinir hücrelerini korur. Böylece günde 5 tane tüketilen zeytin hafızanın güçlenmesine yardımcı olur.
Bu zeytin çeşitleri oleuropein, toplam fenoller, nem, kül, protein, yağ, diyet lif, B1, B2, B6, E vitamini, karoten, niasin, folik asit, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, kalsiyum, çinko, demir, manganez, fosfor ve selenyum miktarları bakımından analiz edilmiştir.
Aksi taktirde kelime yanlış bir şekilde yazılmış sayılmaktadır. Yanlış yazılan kelimeler de bir hayli farklı anlam gruplarına ve anlam aramalarına yol açmaktadır. Zeytin tanelerinden çıkarılan bitkisel ve doğal yağ olarak nitelendirilmekte olan Zeytinyağı, bitişik olarak kullanılmalıdır.
Kuran-ı Kerim'de 6 ayette ve çok sayıda hadiste zeytinden övgü ile bahsediliyor. Nur suresi 35. Ayette, “doğuya ya da batıya ait olmayan mübarek zeytin ağacının yağı ateşe değmeden bile ışık verir” ifadeleri ile zeytin ağacının kutlu, bereketli olduğu tasvir ediliyor.
Kıvrak zeytin ağaçlarının düzenli olarak budanması gerektiğini vurgulayarak “Zeytin ağacı bir müddet sonra budanmazsa eğer çalılaşma formuna girer. Bildiğiniz Akdeniz tipi çalı haline dönüşür. Zamanla ağaç kendini geriye doğru öldürür ve bir müddet sonra verimden düşer.
İncir, yüksek oranda C vitamini içerdiğinden, kolajen üretimine katkıda bulunur.
Rekolte çalışmasında Manisa İli sofralık zeytin üretiminde 150.088 ton zeytin üretimi ile birinci sırada olup, İlimiz sofralık zeytin üretiminde Türkiye üretiminin %29,61'ini karşılamaktadır. İlimizde yetişen zeytinlerin %55,73'ü sofralık olarak değerlendirilmektedir.
Zeytinyağının anne sütüyle eş değerde olduğunu savunan Karatay, herkesin günde 30- 40 zeytin yemesi gerektiğini söylüyor.
Siyah zeytin içerisindeki antioksidan besinler, bu kolesterolün oksidasyonunu engeller ve böylece kalp hastalığını önlemeye yardımcı olur. Zeytin yağ içerir, ancak bu, ateroskleroz riskini azalttığı ve iyi kolesterolü arttırdığı bilinen sağlıklı tekli doymamış türdür.
Cilt onarımına etkisi bilinmektedir ve hücre yenilenmesine katkısı bulunmaktadır. Zeytinde kansere karşı etken maddelerin yanı sıra A, E vitaminleri de mevcuttur. Bu vitamin ve maddeler kanser tümörlerinin oluşumunu engeller ve vücudu korur. İçerdiği A vitamini ile göz sağlığını da korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri