HASTALARIN YATIŞI Acil serviste kliniklere yatış bekleyen acil hastalara yatış önceliği verilir. Acil serviste bakım ve tedavi için yatış kararı verilen hastalar, yoğun bakıma veya sırası gelen servise yatar. Sırası gelen serviste yer yok ise takip eden boş yatağı bulunan servislere yatar.
Sağlık Uygulama Tebliği'nin katılım payı alınmayacak sağlık hizmetleri ile ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetlerine ilişkin maddelerine göre Kurumla sözleşmeli veya sözleşmesiz sağlık hizmet sunucuları tarafından sunulan acil sağlık hizmetlerinden dolayı kişilerden katılım payı ve ilave ücret alınmamaktadır.
Resmi Gazetede yayımlanan 30338 numaralı karara göre özel hastanelere acilden giriş yapan kişilerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Fakat acil servise giriş yapan hastanın, yapılan muayene sonucunda acil durumda olması gerekmektedir.
'Mesai Dışı poliklinik' veya 'Vardiya Polikliniği' adı altında saat 23.00'a kadar hastanelerimiz hastalara bakacak. Böylelikle acil servislerde uzun süre bekleyen ayaktan hastalar mesai dışı 'yeşil 2' dediğimiz polikliniklere kaydırılarak tedavi edilecekler.
Damar yolu açılması, kalp masajı, oksijen takılması, çeşitli ilaçların verilmesi, hastanın entübe edilmesi gibi pek çok ögesi vardır.
İlgili 25 soru bulundu
Özellikle mesai sonrasında gelişen acil durumlar için acil servisler hayati öneme haizdir. Hastanın poliklinik muayenelerinde hastadan belli bir muayene ücreti alınır. Günümüzde yapılan uygulama ile bu muayene ücreti, eczanelerden ilaç alınırken tahsil edilir. Fakat acil muayeneleri hiçbir şekilde ücrete tabi değildir.
➢ Acil Servise başvuran veya ambulans ve sevkle getirilen tüm acil vakaları sağlık güvencesi ve ödeme gücü olup olmadığına bakılmaksızın kabul edilir. ➢ Acil Servise müracaat eden hastalar triaj görevlisi tarafından karşılanır.
Acil servislerde hasta takibi 24 saat ile sınırlandırıldı. Kesin tanısı konulmamış veya birden fazla kliniği ilgilendiren hastaların, acil servisten sorumlu tabip ile nöbetçi uzman tabip tarafından en uygun kliniğe yatış yapmasına karar verildi.
Müdahale sonrasında bu hastalar için ilgili mevzuata göre işlem tesis edilir. (3) Acil servislerde hasta takibinin 8 saati geçmemesi esastır. Hastaların en geç 8 saat içerisinde ilgili kliniğe nakli sağlanmalıdır.
Poliklinikler randevu aracılığıyla çalışmaktadır fakat acil servisler için vatandaşların herhangi bir randevu alma koşulu bulunmuyor. Kendinde ani bir rahatsızlık fark eden vatandaşlar devlet hastanelerinin acil servisinden hafta sonu da her saat yararlanabilmektedirler.
Ciddi alerjik reaksiyonlar, solunum yollarında tıkanma, astım krizleri gibi şikayetler ile özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde ücret istenmemektedir. Yüksek tansiyon sebebi ile özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde ücretsiz tedavi görülmektedir.
Serum, ilaçlar, sarf malzemelerinin hastaneye göre değişkenlik göstermesi ile birlikte 80TL-350TL arasında değişkenlik göstermektedir. Örnek Özel Hastane Acil müşahede odasının kullanım ücretleri; Hastanenin yeri ve sınıfına göre değişkenlik göstermekle birlikte 50TL-250TL arasında ücret alabilmektedirler.
Kırmızı alan: Bu grup, öncelikli acil hastaları ilgilendirmektedir. Kırmızı alan birimi, hayati tehlike taşıyan ağır yaralanma ya da ağır hastalık geçirme durumları ile ilgilenmektedir. Kırmızı alana dahil edilen hastalar en acil durumu gerektiren sınıfta yer almaktadır.
Bıçaklanma ve kavga sonrası acil servislerde tedavi görecek olanlar ücret ödememektedirler. İş kazası sonucunda özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde ücret istenmemektedir. Uzuv kopması için acil servis ücreti istenmemektedir.
Artık hiç bir acil hasta, sosyal güvencesi olmasa da, ödeme gücü bulunmasa da hastane kapısından dönmeyecek. Başbakanlık Genelgesi'ne göre, kamu ve özel tüm sağlık kuruluşları acil hastayı ücretsiz tedavi edecek. Parasını SGK'dan ya da belediyeden alacak.
Yeşil alan; ayakta başvuran ve durumu itibari ile ayakta tedavisi mümkün olan basit sağlık durumlarını ifade eder. Sarı alan; hayati tehdit barındıran orta ve uzamış dönem belirtileri olan durumları ifade eder. Kırmızı alan; Hayati önem taşıyan ve acil olarak eş zamanlı tedavi gerektiren durumlardır.
Cumhuriyet'in haberine göre, başvuru yapan hastanın taburcu edilmesi yerine acil servislerde '24 saat içinde stabilizasyon' esası getirildi.
Devlet hastanelerinde poliklinikler hafta sonları yani cumartesi ve pazar günleri çalışmamaktadır. Yalnızca hastanelerin acil servis bölümü hizmet verir. Acil servis bölümü ise haftanın her günü ve her saati 7/24 hizmet verir.
Devlet hastanelerinde poliklinikler hafta sonları (Cumartesi – Pazar) çalışmamaktadır. Herhangi bir rahatsızlık yaşamanız durumunda hastanelerin 24 saat düzeniyle haftanın 7 günü çalışan acil servislerine giderek muayene olabilirsiniz.
Acil servislerde tedavilerin ücretleri talep edilemez. Bu karar sağlık yönetmeliğince verilmiştir ve bu nedenden dolayı da acillerde görülen hiçbir tedavi için vatandaşların ücret ödemek gibi yükümlülükleri mevcut değildir.
SAĞLIK GÜVENCEMİZ OLMASA BİLE ACİL SERVİS HİZMETLERİNDEN FAYDALANABİLİR MİYİZ? Özel ve kamuya ait bütün hastanelerin acil birimleri, bütün acil başvurularını ayırım yapmaksızın kabul ederler.
Vatandaşların şikayetleri ile ilgili ligi veren İl Sağlık Müdürü Şenol Ergüney, acil servislerde ilaç yazma yükümlülüğünün olmadığını belirtti.
Devlet hastanelerinde yatak ücreti alınabilir mi?!
İster emekli sandığı,ister ssk emeklisi olsun yatarak tedavi tamamen ücretsizdir. Normalde alınan ilaç katkı payları bile yatarak tedavide alınamaz. Hiç bir ad altında ücret talep edilemez.
Hatanın acil servise gelme sebebi bu tür işlemlerin yapılıp yapılmayacağını belirlemektedir. Bu nedenle kesinlikle röntgen, ultrason, tomografi gibi işlemler çekilmez ya da çekilir ifadesi kullanılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri