Kebabın içerisine maydanoz, pul biber ve sivri biber gibi malzemeler ilave edilir. Sadeliğinden dolayı kıyma kebabı, acı olmayışından dolayı acısız Adana olarak da bilinmektedir.
-adana kebabı acı olmak zorunda değildir. kebaba katılan pul biberin cinsi ve miktarı acılığı belirler. bazen kırmızı toz biber de eklendiği görülür, bunu genelde seyyar kebapçılar yapar ve hakikaten tadı başkadır. daha iyidir demiyorum iki türü de yenmeli. -adana kebabı için ateşin kalitesi çok önemlidir.
Kebap, Türk mutfağının vazgeçilmezidir. Fakat Adana ve Urfa kebaplarının sevenleri oldukça fazladır. Aralarında bulunan tek fark ise, Adana kebabı acı oranı yüksek, Adana kebabı ise acı oranı düşüktür. Her iki kebabın sunum şekli bir birine benzemektedir.
Sevilerek tüketilen yemeklerden olan Adana ve Urfa kebabından Adana kebabı acı olanıdır. Urfa kebabına göre Adana kebabı daha fazla acılı olur.
Adana Kebabının servisi, tamamlayıcı unsurlar olan yeşillik, sumaklı soğan salatası ve salatayla yapılır. Urfa kebap ise, Şanlıurfa ve çevre illere özgü kebap türüdür. Urfa kebabı acısız, zırhta çekilmiş sade kebaba verilen isimdir.
İlgili 26 soru bulundu
Adana kebabını diğer kebaplardan ayıran en belirgin özellik kullanılan ettir. Et, doğal ortamda ve kendine has bir floraya sahip bölge yaylalarında yetiştirilmiş erkek koyunlardan elde edilmiş olmalıdır. Üretim tekniği ve ustalık da ürüne önemli ölçüde farklılık katar.
adanadayken sabah kahvaltısında, öğlen ve akşam yemeklerinde, mümkünse ikindide çayla dahil, iki porsyon olaraktan yanında bol soğanlı meze ve salatalarla hergün yenilen süper yemektir.
Urfa kebap (haşhaş kebap) acısız, zırhta çekilmiş sade kebaba verilen isimdir.
gerçek adana kebabı kaburgadan yapılır. sadece erkek kuzudan olur. kuzu bir yaşından büyük olmalıdır. kuyruk ile et aynı hayvana ait olmalıdır. etler ağır ve keskin bir zırhla çekilmelidir. içerisine konulan biber de kapya değil, daha ince olan karaisalı biberidir.
Adanalı kebap ustaları, kurban eti ile kebap yapacaklara lezzet konusunda uyarılarda bulundular. Adana'da 50 yıldır kebapçılık yapan Cevdet Menekşe, yaptığı açıklamada, etin ilk kesildiğinde kanlı olması nedeniyle yapılacak kebabın lezzetsiz ve sert olacağını söyledi.
dürümün içinde adana dışında yalnızca sumaklı soğan, maydanoz ,domates ve tercihe göre közlenmiş biber konulması caizdir. bunun dışında dürümün içine başka malzeme konulan yerleri tercih etmeyin hele de marul ya da salatalık görürseniz koşarak uzaklaşın, kebap yemenin de bir adabı var.
Sadece kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber, taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir.
Kiymayla kesinlikle adana kebap olmaz kofte olur.zirh denilen bicakla ufalanmasi lazim et ve yagin.erkek kuzu eti olmazsa olmaz ..2 kesin kurali budur.
Kuyruk yağıyla hazırlanan, masaya 10 çeşit salata ile servis edilen Adana kebabın diyet yaparken yenilmesinin herhangi bir zararı olmadığı öğrenildi. Diyetisyenler ve kebapçılar, diyet sürecinde 1 veya 2 dilim ekmekle Adana kebap yemenin vücuda zarar vermediğini belirtti.
Yanında olmazsa olmazı sumaklı soğan salatası. Nane, domates, maydanoz, köz yeşil biber, köz domates. Ezme salata, Gavurdağı salatası iyi gider.
KEBAP KELİMESİNİN ANLAMI
Doğrudan doğruya ateşte veya kap içinde susuz olarak pişirilmiş et, kızartma, çevirme veya kavurma yoluyla hazırlanan her türlü yiyecek anlamına gelir. Bu kelime genellikle kebab şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kebap şeklinde olmalıdır.
Kırmızı toz biberi, karabiberi, tuzu, sütü, sıvı yağı da kıymanın içine katıp elimizle iyice yoğuruyoruz. Sonra Adanayı çöp şişe elimizle sıkarak diziyoruz. Ve ızgara tavasında veya teflon tavada pişiriyoruz . Afiyet olsun.
Sadece kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber, taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir.
Kuzu kıymasından yapılan Adana kebap tarifi kıyma, galete unu, soğan, sarımsak, yeşilbiber gibi malzemelerle hazırlanmaktadır. Adana kebap tarifinde ekstra yağ kullanılmaz, tin kendi yağı ile pişirilir.
Urfa kebabı, Adana kebaptan ayıran en önemli özellik ise kullanılan kıyma çeşididir. Adana kebapta dana ve kuzu kıymasının karışımı kullanılırken, Urfa kebapta az yağlı kıyma ve kuyruk yağı tercih edilir. Ayrıca Urfa kebap Adana kebaba göre daha acısızdır.
Adana kebabı, dinlendirilmiş ve sinirlerinden arındırılmış erkek koyun eti ve kuyruk yağının elde zırh ile kıyılması sonucunda; tuz, kırmızı toz biber ve ince kıyılmış kırmızı kök biber karışımının yoğurularak hazırlanmasından oluşturulur. Elde edilen kıyma özel kebap şişlerine elle saplanır.
1 porsiyon (151 gr) Adana kebap: 360 kalori.
“İyi bir Adana kebap için öncelikle erkek kuzu eti kullanılmalı. İçine konulan kuyruk yağının da erkek kuzudan olması gerekiyor. Adana tabiriyle 'şerbetli kuyruk' denir buna.
Bu işlem etin şişten dökülmemesi için yapılır. Elde kalan su az olmalıdır, çok olursa et haşlanır, kebabın tadı bozulur. Bir kişilik Adana kebabı 180 gramdır. Bir buçuk tabir edilen Adana Kebabı'nın eti ise 270-280 gramdan az olamaz.
Adana'da kebap dükkanı işleten İsmail Çalıkıran, koyunun omurgasının iki tarafından uzanan, 'küşleme' olarak tabir edilen eti, domates, soğan, sarımsak ve terayağı ile birleştirerek 'tereyağlı lokum' yemeği yaptı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri