Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, "açık hat" kullanıcılarına tanınan sürenin 1 Ekim'de sona ereceğini belirterek, "Şu ana kadar 2,4 milyon civarında sorgulama yapıldı, 700 binden fazla kişi hattı kendi üzerine aldı ya da kendi üzerine görülen hattı devretti" dedi.
Hattını iptal ettirmek isteyenler, yazılı başvurusunu Türk Telekom Ofis ve Mağazaları, faks, KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) adresi veya turkiye.gov.tr e-devlet sitesi kanallarından biri ile iletmesi gerekmektedir. Yazılı talebin şirkete ulaştığı tarihten itibaren 7 gün içerisinde hat iptali gerçekleşecektir.
Açık hat; kişilerin bilgileri ve onayı olmadan onların isimlerine yasa dışı yollarla açılmış ve satışa sunulmuş mobil hat anlamına gelir. Yani mobil hattın üzerine kayıtlı olduğu kişi, kendi üzerine böyle bir hat aboneliği açılmış olduğundan haberdar değildir. Bu hattı kullanan kişi de hattın yasal sahibi değildir.
Açık hat tamamen yasak. Ciddi yaptırımları var. Bayiler için de var hatta bayilikler son buluyor. Cezaevine kadar giden bir süreç oluyor.
a. Açık Hat Nedir? Kişilerin bilgileri veya rızaları olmak- sızın kimlik bilgilerinin kötüye kulla- nılması sonucu onlar adına açılan ve satışa sunulan hatlar açık hat olarak tanımlanır. Üzerine açık hat açılan kişi bu hattın abonesi olarak görünmektedir ve bu hatla ilgi her türlü iş ve eylemden sorumludur.
İlgili 23 soru bulundu
Tüm operatörler üzerindeki hatlarınızı sorgulamak için https://www.turkiye.gov.tr/mobil-hat-sorgulama adresini kullanarak e-devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. Dijital Operatör Uygulaması içerisindeki ayarlar menüsü altında bulunan hesap ekleme işlemini kullanarak da adınıza kayıtlı tüm hatlarınızı görebilirsiniz.
180 günün sonunda herhangi bir yükleme gerçekleşmediyse aktif kullanım süresi sona erer ve 90 günlük bekleme süresi başlar. Bu süre içerisinde kullanıcı arama ve SMS alabilir ama herhangi bir arama yapamaz ya da SMS gönderemez.
184 günün sonunda tekrar yükleme yapmamışsanız, hattınız dış aramalara kapatılır. Sonraki 92 günlük süre boyunca yine yükleme yapılmamışsa hattınız dış aramalara kapanır, sadece hattınızdan çağrı alabilirsiniz. 92 gün sonunda ise hattınız tamamen kapatılır ve söz konusu hatta ilişkin Abonelik Sözleşmeniz iptal edilir.
Genelde operatörlerde hattınızın bir yıl içindeki ilk gecikmiş borcunda açma ücreti faturaya yansıtılmamaktadır. Faturalı hattın kapanması halinde borcun ödenmesi durumunda hat tekrar açılır ve hizmet almaya devam edebilirsiniz.
Aboneler kendi isimlerine kayıtlı ve halen aktif olan faturasız hatlarının sayısını öğrenme imkânına sahip durumda. Kurul kararından bizim anladığımız; Türkiye'de üç büyük operatör olduğuna göre, bir kişi ömrü boyunca 45 tane faturasız hat açabiliyor.
Kişinin bilgisi dışında mobil telefon işletmeci bayileri tarafından kişi adına aktive edilen ve kamuoyunda 'açık hat' olarak bilinen hatlarla ilgili GSM operatörlerine ceza kesildi.
Açık hat satışı yasaklandı. Hat sahibinin hukuki sorumluluğu nedeniyle satışı da yasak. Bazı yasal olmayan yerlerde satışı mevcuttur elbette ancak hiç önermem.
ADIMA KAYITLI HAT SORGULAMA E-DEVLET
e-devlet'e TC kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapın. Ardından arama alanına “mobil hat sorgulama” yazın ya da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu hizmetleri arasından “mobil hat sorgulama” seçeneğine tıklayın.
1 Aralık 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere evde/işte internet Hat Dondurma, Nakil, Devir ve Hat Kapama ücretlerimizde düzenleme yapılacaktır. Hat Dondurma, Nakil ve Devir Hizmetleri 42 TL, Hat Kapama Ücreti ise 34,9 TL olarak güncellenecektir.
E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra, arama kısmına "hat iptal" yazarak arama yapmanız gerekiyor. Açılan sayfada "Turkcell, Vodafone, Türk Telekom Hattı İptali" seçeneğini seçin.
Listenizden çıkarılmış, abonelik iptalinde bulunmuş ya da henüz aboneliği onaylanmamış abonelerdir.
Hattı aktive ettikten sonra hiç yükleme yapmamış aboneler bu kurala dahil edilmez. Uzatma işlemi aynı yıl içerisinde kalacak şekilde yapılmaktadır. Yükleme yapılmadığı durumda hatlar yıl sonunda kapatılır.
sorusunun yanıtı “Evet”. Numara taşıma işlemi sonrasında eski hattınız tamamen kapanır ve artık kullanılmaz hale gelir. Yeni operatörünüz size tamamen yeni bir numara tahsis eder ve bu numarayı kullanmaya başlarsınız.
Hattınızın yeniden aktif olabilmesi için: AD SOYAD KIMLIK TUR KIMLIK NO bilgilerinizi yazıp 4343'e ücretsiz SMS gönderebilirsiniz (ORNEK: DERYA YOLCU TC/KKTC KIMLIK 333333) USSD üzerinden *4343# nolu numarayı arayabilirsiniz.
Hat kapama-açma işlemi ücreti, hattın borç sebebiyle kapanması ve devamındaki süreçlerde oluşan maliyetler sebebiyle doğup, açma anından sonraki ilk faturaya vergiler dahil 84,51 TL yansıtılır.
İptal ettirdiğim hattımı nasıl geri alabilirim? Hattınızı iptal ettirdiğiniz tarih itibarıyla bir yıl boyunca, adınıza kayıtlı hattınızı numaranız aynı kalarak geri alabilirsiniz. Bir yıl sonunda alınmayan hatlar tekrar satışa sunulur.
Tüm bunlardan sonra hat 184 gün boyunca arama almaya ve yapmaya açık olur. Bu koşullar 184 gün süresince yerine getirilmezse yarı aktif döneme girer. Bu dönemde yalnızca dışarıdan arama alınır. 184 gün sonunda tekrar TL yüklenmezse hat pasif döneme girer ve 92 günün sonunda iptal edilir.
Eğer faturalı hattım kapandı nasıl açtırabilirim diye düşünüyorsanız, öncelikle ödemediğiniz faturayı ödemeniz gerektiğini söyleyelim. Borcunuzu ödemeniz halinde operatörünüz tarafından en kısa sürede hattınız yeniden kullanıma açılacaktır. Ancak her operatörün kendine göre hat açma kapama ücreti de bulunmaktadır.
1-Faturanın son ödeme tarihinde ödenmemesi halinde, aboneye kısa mesaj ve mail ile, faturanın son ödeme tarihi + 1. günden sonrave kısıtlama tarihinden de en az 7 gün önce olacak şekilde aboneliğin kısıtlanacağına dair bilgi verilir.
Kullanıma devam edebilmek için her 185 günde bir en az 10 TL, paket yüklemeniz ya da hattınıza en az 10 TL Transfer almanız gerekir. Hattınızın yarı aktif olduğu dönem sonuna kadar tekrar TL yüklemezseniz, Hazır Kart numaranız iptal edilir ve hattınız tekrar kullanılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri