Standart Açık MRI: Standart açık MRI, en yaygın kullanılan açık MRI türüdür. Bu tür açık MRI, geniş bir açıklığa sahiptir ve hastaların rahat bir şekilde tıbbi görüntüleme deneyimi yaşamasını sağlar. Standart açık MRI, beyin, omurga, eklemler ve diğer organların görüntülenmesi için kullanılır.
MR Anjiografi
Damarlara kateterle girişim yapılmadan ve radyasyonsuz olarak, damarların detaylı görüntülenmesini sağlar. İntrakranial (kafa içi) damarların görüntülenmesinde, ayrıca aorta, böbrek, akciğer, kol ve bacak damarlarının görüntülenmesinde kullanılır.
Bu emar sayesinde kapalı alan korkusu olan kişilere çekilir. Genel olarak kalp hastalığı bulunan kişiler emar çekilirken kapalı alana girmek istemezler. Bunun yanı sıra bu emar türü sayesinde hastalar rahatlıkla emar çektirebilir.
Manyetik rezonans görüntüleme (MRI), birçok farklı sağlık durumunun tanısında ve tedavisinde kullanılır. Bu durumlar arasında beyin ve omurilik ile ilgili problemler, eklemlerdeki iltihaplar, kalp ve damar hastalıkları, tümörler ve kanserler gibi durumlar bulunur.
Hareketli çekim olarak adlandırılan “kinematik” çekimlerde yani çeşitli eklem, baş-boyun sırt ve bel bölgelerine çeşitli açılar verilerek MR çekimi yapılmasını sağlayan açık MR sistemleri, bu özellikleri sayesinde hastalıklı bölgelerde daha fazla işlem yapmayı kolaylaştırmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Kapalı emar her yönden daha güçlü mıknatıslarla çevrelendiği için görüntüler daha hızlı bir şekilde taranır. Açık emar sisteminde ise, sadece üst ve altta mıknatıslar olduğu için hedeflenen alanı taramak daha uzun sürer. Kapalı emar sistemi daha geniş problemlerin teşhis edilmesinde oldukça etkilidir.
Açık MR makinesi, kapalı MR makinesine kıyasla daha büyük bir açıklık sunar ve hastaların baş ve ayak bölgesinin açık olduğu bir ortamda görüntüleme işlemi yapar. Bu açıklık, hastaların kapalı MR'den kaynaklanabilecek klostrofobik duygulardan kurtulmasına ve daha rahat bir deneyim yaşamalarına olanak tanır.
Türkiye sıralamada 10,4 MR cihazı sayısı ile, OECD ortalaması olan 13,2'nin altında kalmaktadır (http://www.oecd.org).
Boyun bölgesine çekilen MR da genellikle boynu sabit tutan aparatlar yerleştirilir. Boyun MR çekimi sırasında hastadan gözlerini kapatması istenir ve yaklaşık olarak 15-20 dakika süren bir çekim gerçekleştirilir. Tarama işlemi devam ederken hastanın yattığı yatak tünelin içine doğru ileri-geri hareket eder.
MR teknolojisi canlı dokuları oluşturan, su yapısında yer alan atomlardaki protonların dönme ekseni yönündeki değişimini tespit ederek organ ve dokuların detaylı görüntülenmesini sağlar. MR Tarayıcıları özellikle vücudun kemiksiz kısımları ve yumuşak dokularını görüntüleme amacıyla kullanılır.
Klostrofobi olan bireyler rahatlıkla tercihlerini açık emar, olarak yapabilirler. Üstelik obezite, çocuklar gibi bireyler için uygundur. Bu sebepten dolayı her birey bu görüntüleme tekniğinden faydalanabilir. Kapalı emara göre daha kısa sürede görüntüleme sağlar ve hastalar yanlarında refakatçı bulundurabilirler.
Röntgen filmleri ve bilgisayarlı tomografi (BT) taramalarının aksine MR sağlığa zararlı iyonlaştırıcı radyasyon kullanmaz. Taranan alanın boyutuna ve çekilen görüntü sayısına bağlı olarak 15 ila 90 dakika süren ağrısız bir işlemdir.
Açık emar çekimi sırasında gürültü oldukça azdır ve ortam daha rahat olduğundan hasta herhangi bir kaygı ve stres yaşamaz. Uygulama sırasında hastalar en küçük bir acı bile hissetmeden işlemi tamamlar. Kapalı emar çekiminde pek çok hasta sorun yaşamakta ve rahatsızlık hissediyor.
Emar çekileceği bölgeye ve emar işlemini yapacak olan hastanenin kalitesine bağlı olarak emar işleminin fiyatlandırılmasının 250 TL ile 2500 TL arasında değişiklik gösterebileceğini söyleyebiliriz.
Açık Emar için bir kilo üst sınırı çekim bölgesine göre değişmekle birlikte 170-180 kg civarındadır ama kapalı Emar cihazları için üst sınır 120-130 kg olarak tespit edilmiştir,Kilo ve Boy Oranıda önemlidir.
Kontrastsız MR Nedir? Kontrast madde enjekte edilmeden çekilen işleme kontrastsız MR denir.
Beyin, bel, ayak, bacak ve boyun emarı gibi çekimlerle çeşitli bölgeler inceleme altına alınabiliyor. Boyunda görülen fıtık, sinir sıkışması, tümör, kemik kanseri, kırık, incinme gibi bulguların tespit edilmesinde boyun emarının katkısı büyük.
Çekim süresi boyunca hastadan hareketsiz kalması istenecektir. En küçük bir hareketin görüntülerde bozulmaya neden olacağı da hasta tarafından bilinmelidir. Dövme ve kalıcı makyaj MR görüntülerini bozabilir.
Boyun MR'ı
Boyun emarı boyunda oluşan fıtık, tümör, sinir sıkışması, kırık, kemik kanseri gibi bulguları tespit etmek için çekilir. Boyun emarı yaklaşım 10-15 dakika kadar sürer.
Tüm bunlara göre 2023 yılı için ortalama bir fiyat olarak bir Tesla MR cihazının fiyat aralığı genellikle 1,5 milyon dolar ile 3,5 milyon dolar arasında değişiklik gösterebilir ancak bu sadece ortalama bir tahmindir.
İlaçlı MR'ın süresi uygulamanın hangi bölgeye özel yapılacağına göre değişiklik gösterir. Ortalama 15-20 dakika süren yöntem tüm vücuda veya hangi organlara yönelik yapılacaksa süre olarak değişir. Bu sürelere hazırlık da dahildir. Bazen 1 saate kadar da uzayabilmektedir.
Kilolu hastaların da düşünülerek tasarlandığı MR cihazı sayesinde 250 kg'a kadar olan kişilerin de MR'ı çekilebilmektedir. Cihazın Open Bore (açık tüp) aralığı 70cm, tünel uzunluğu ise 145cm'dir. Böylece klostrofobi yani kapalı alan korkusu olan hastalar MR çektirebilmektedir.
Hafif kapalı yer korkusu olan hastalarda iyi bir iletişim ve tetkik odasına yakını ile birlikte alınması sorunu kolayca çözebilirken bazı hastalarda öncesinde hekiminin önereceği sakinleştirici ilaçlar tetkikin yapılmasını mümkün kılar.
Genel olarak iç ortopedik cihaz ve protezi olan hastalar güvenle Emar cihazına girebilirler. Fakat demir elementi içeren cihaz ve protez varlığında MR görüntülerinde bozulma ya da bulanıklık olabilir. Dıştan konulan ve Emar uyumlu olmayan metal ortopedik cihaz varlığında kişi Emar cihazına giremez.
Açık Sistem MR'da hastanın dört tarafı tamamen açıktır. Bu durum kapalı mekan korkusu olan kişiler, nefes darlığı çekenler, kilo problemi olanlar, özellikle de çocuk ve yaşlı hastalar için büyük bir avantaj sağlamaktadır. Hastanın rahat ve geniş bir alanda tetkik yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri