Patatesin Yanına Ne Ekilir? Mısır, Lahana, Bezelye ve Patlıcan patateslerin yakınına ekmek için idealdir. Kabak, Ayçiçeği ve Salatalık ise patatesle uyumsuz olanlardır.
Kardeş bitkiler yöntemi, yabancı kaynaklarda “companion planting” olarak geçiyor: bir bahçede farklı türdeki bitkilerin yan yana ekilmesi. Doğada bulunan “sinerjistik etkileri” kullanan bir bahçecilik yöntemi, yani optimum sağlık ve canlılık elde etmek için bitkiler arasında işbirliğini teşvik ediyoruz.
Havuç, patates, kabak, kereviz, bezelye, pırasa ve dahası!
Temmuz: Salatalık ve çileği tohumu ekilir. Ağustos: Çilek, havuç, ıspanak ve marulun tohumu ekilir. Eylül: Tere, roka, marul, kırmızı turp, ıspanak ve dereotunun tohumu ekilir. Ekim: Buğday, arpa, yulaf, çavdar, yonca, zeytin, sarımsak, soğan, tere, roka, mercimek, bakla ve dereotunun tohumu ekilir.
İlgili 41 soru bulundu
Sebzecilik: Açık tarla yetiştiriciliği için toprak gübrelenerek sürülmeli, ay sonuna doğru domates, biber, patlıcan bideleri tarlaya aktarılmalıdır. Kışlık sebzelerin hasadına devam edilir. Bezelye, bakla, soğan, fasulye, bamya tohumları ekilir.
TARLA BİTKİLERİ
* Nohut , mercimek ve fasulye ekilecek yerlerin toprak işlemesine devam edilir. * Toprak işlemesine devam edilir. * Turfanda patates için ekime başlanır. * Uygun hava koşullarında şeker pancarı ekimine başlanır.
Eğer bamya ekiminde fide kullanılacaksa aralıklar tohumlarla aynı şekilde ayarlanabilir. Sıcak iklimlerde açık havaya ekilebilen bamya fide ve tohumlarının kış aylarından dondan etkilenmemesi için seraya ekilmesi gerekir. Bamya fidesi ekilen ortamın serin ve rüzgarsız olması önemlidir.
Bamya yetiştiriciliği hafif eğimli ve oldukça verimsiz topraklarda susuz olarak yetiştirebildiği için üreticiye bu yönden kolaylık ve ekonomi getirmektedir.
Bamya bitkisinin yetiştirildiği yer öncelikle sıcak olmalıdır. Bu bitkinin yetiştirildiği bölge ne kadar sıcak olursa bamyadan alınan verim de o kadar yüksek olur. Aynı zamanda bamya bitkisi, direkt olarak tohumların toprağa ekilmesi ile yetiştirilir.
* Domates, kıvırcık salata, lahana, pancar, havuç ve maydanoz iyi birliktelik oluştururlar. Özellikle domates ve fesleğen (mutfakta olduğu kadar bahçede de) ve patlıcan ve fasülye birlikte harika olur. * Mısır, fasülye veya hıyar birlikte iyidirler.
Mart ayının ilk günlerinde bahçedeki gülün kökünün yanına 5 cm derinliğinde bir diş sarımsak gömün. Bu sayede bütün yaz boyunca gülünüzü zararlı böceklerden koruyabilirsiniz.
Patateslerin filizlenmemesi için onları serin bir ortamda muhafaza etmelisin. Ortalama 20 derece altındaki sıcaklıklar, patateslerin sağlıklı saklanması için uygun bir ortamdır. Kısacası serin ortamlarda uzun süre saklanabilir. Karanlık bir yerde saklamalısın.
Patates ne zaman ekilir sorusunun ise basit iki cevabı vardır. Patates ekme dönemleri diğer bir tabir ile dikim zamanı ülkemizde ilkbahar ayları (şubat ile nisan ayları arasında) ve yaz ortasıdır. Patates ekme işlemini tamamladıktan sonra 3-4 ay gibi sürelerde hasat yapmanız mümkündür.
Patatesi diğer sebzelerden ayıran en büyük özelliği tohum ile üreme yerine Vejetatif üreme yapmasıdır. Yani patates ile geri dönüşüm kullanılarak elde edilmesidir. Örneğin: bir patates parçasını toprağın altına koyduğunuzda bu önce kendiliğinden patates bitkisi olur sonra patatesler toprağın altında çoğalırlar.
Özellikle Marmara bölgesinde kıraç arazilerde hiç su ve gübre verilmeden bamya üretimi yapılabilmektedir. Ancak iyi bir ürün alabilmek için toprak analiz sonucuna göre dekara 3-4 kg N, 8-10 kg P2O5, 10-12 kg K2O olacak şekilde temel bir ticari gübre verilerek Disk-Harrow ile 0-15 cm derine karıştırılır.
Sultani Bamya oldukça verimli bir çeşit olup ürün vermeye başladıktan sonra uzun süre yeni bamya verdiği için sürekli hasat etme özelliği ile hobi ve ticaretini yapacaklar için uygun bir çeşittir. Bu bamya çeşidi hem taze iken hemde kurutmalık için oldukça uygun bir üründür. Lezzet kapasitesi yüksek olan bir çeşittir.
Bamyaların yetişmesi için herhangi bir toprak türüne ihtiyaç yoktur. Her türlü toprakta rahat bir şekilde yetişebilmektedir. Bamya tohumlarının çok fazla derine ekilmesi önerilmez.
Tohum ekim zamanı bölgelere göre değişir. Tohum ekiminde toprak rutubeti çok önemlidir. Ekim tarihi hava ve top- rak sıcaklığına ve toprağın tavına göre belirlenir ve belirli bir yöre için genellikle 15-20 gün sürer. Karade- niz Bölgesi için ekim zamanı Samsun'da 5 mayıs gün- lerinde başlar, yaklaşık 20 gün sürer.
Birçok çiftçi, ıspanak ekimini ilkbahar donlarından altı hafta önce yapmayı tercih eder. İlkbahar ayları soğuk olan bölgelerde ise, ilkbaharın sonlarına kadar (Mayıs ortasına kadar) her on günde bir ekim işlemi yapılabilir.
Bamya tohumu uzun yıllar bozulmadan saklanabilir.
Her durumda domatesin bir ekim zamanı vardır. Domates tohumu ve fidesinin ekim, dikim zamanı don tehlikesinin ortadan kalktığı zaman olan ilkbahar aylarıdır.
Yetiştiriciler, kış sonu (Şubat ayında), her ağaç başına 2-3 kg N-P-K 12-12-17 gübresi ile yüzeye serpme gübreleme yaparlar.
Salatalık Hangi Ayda Ekilir? Ferahlığı ile bilinen, kokusu ile kendine hayran bırakan salatalığı bahçenizde ya da balkonunuzda yetiştirmek istiyorsanız mart, nisan aylarında ekim yapabilirsiniz. Domates tohumunda olduğu gibi salatalık tohumu da düşük sıcaklıkta dikilmeye elverişli değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri