Bunun yanı sıra MR a girdikten sonra üzerinizde ki metal eşyaların tamamen çıkarılma işlemi vardır. Bu noktada içeride bunlarla vakit kaybedilmesi halinde süre uzayabilir. Ancak tam bir çekim yapılacak ise ortalama olarak 20 dakika ile 45 dakika arasında işlem sürmektedir.
Çekimin yapıldığı bölgeye göre işlem 15 ila 90 dakika sürer.
Açık MR makinesi, kapalı MR makinesine kıyasla daha büyük bir açıklık sunar ve hastaların baş ve ayak bölgesinin açık olduğu bir ortamda görüntüleme işlemi yapar. Bu açıklık, hastaların kapalı MR'den kaynaklanabilecek klostrofobik duygulardan kurtulmasına ve daha rahat bir deneyim yaşamalarına olanak tanır.
Emar görüntüleme sistemlerinde genellikle kapalı bir oda içerisinde yatar pozisyonda çekim sağlanır. Gelişen son teknolojiler ile özellikle kapalı alan korkusu olan kişiler açık emarı tercih ederler. Yatar bir pozisyonda olmadan konforlu bir şekilde yapılan bu işlem, klasik MR cihazından daha çok uygulanır.
MR'de, güçlü manyetik alan ve radyofrekans dalgaları kullanılarak görüntüler oluşturuluyor. MR radyasyon içermiyor. Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde hızlı ve yüksek çözünürlüklü görüntüleme yapabilen MR cihazları ve yazılım programları ile tüm vücut 50-55 dakikada içinde görüntülenebiliyor.
İlgili 31 soru bulundu
Operasyonun yapılacağı alan diz mr, servikal mr gibi bölgesel noktalarsa kapalı emar süresi 20 – 25 dakika kadar sürmektedir. Ancak tüm vücutta operasyon yapılması durumunda uygulama süresi 60- 90 dakika kadar sürebilir.
Bebek ve çocuk hastalarda ve kapalı alan korkusu olan yetişkin hastalarda uyutularak anestezili MR çekimi yapılabilmektedir. Anestezili MR çekimi için randevu alınması gerekmektedir.
Klostrofobi olan bireyler rahatlıkla tercihlerini açık emar, olarak yapabilirler. Üstelik obezite, çocuklar gibi bireyler için uygundur. Bu sebepten dolayı her birey bu görüntüleme tekniğinden faydalanabilir. Kapalı emara göre daha kısa sürede görüntüleme sağlar ve hastalar yanlarında refakatçı bulundurabilirler.
Emar çekileceği bölgeye ve emar işlemini yapacak olan hastanenin kalitesine bağlı olarak emar işleminin fiyatlandırılmasının 250 TL ile 2500 TL arasında değişiklik gösterebileceğini söyleyebiliriz.
Açık MR cihazı kapalı bir MR' dan daha sessizdirler. Bunlar, kapalı bir MRI kadar az ses çıkarır. Çıkardığı ses kapalı bir alanda olunmayacağı için hastayı da daha az olumsuz etkiler.
Açık Emar için bir kilo üst sınırı çekim bölgesine göre değişmekle birlikte 170-180 kg civarındadır ama kapalı Emar cihazları için üst sınır 120-130 kg olarak tespit edilmiştir,Kilo ve Boy Oranıda önemlidir.
Çekim süresi boyunca hastadan hareketsiz kalması istenecektir. En küçük bir hareketin görüntülerde bozulmaya neden olacağı da hasta tarafından bilinmelidir. Dövme ve kalıcı makyaj MR görüntülerini bozabilir.
Emar cihazları görüntüler elde edilmek için kullanılan bir manyetik alana sahiptir: Sesleri yaratan ise gradyan bobinler denilen metal bobinlerdir. Metal bobinlerdeki elektrik darbeleri manyetik alanları oluşturur. Oluşan her darbe, bobinlerin titremesine ve yüksek sesler oluşmasına neden olmaktadır.
Bu emar sayesinde kapalı alan korkusu olan kişilere çekilir. Genel olarak kalp hastalığı bulunan kişiler emar çekilirken kapalı alana girmek istemezler. Bunun yanı sıra bu emar türü sayesinde hastalar rahatlıkla emar çektirebilir.
Açık emar cihazı birçok devlet hastanesinde bulunmaktadır. Fakat buralarda sıra beklemek bazı hastalar için yorucu olacağından dolayı özel hastaneler tercih edilir. Acil durumlar karşısında özel hastanelerde hızlı bir şekilde emar işlemleri yapılır ve sonuçlar rapor haline getirilerek uzman doktora bildirilir.
Genel olarak MR sonrası günlük normal hareketlere geri dönülür. Normal eylemlerinizin yanı sıra beslenme düzeninize de aynı şekilde devam edebilirsiniz. Nadiren de olsa kontrast maddeye karşı alerjik reaksiyon meydana gelebilir.
Kapalı alan korkusu olanlar için MR tüneline görsel gerçeklik uygulanıyor, sesten rahatsız olanlara kulaklıkla müzik dinletiliyor. Bunlar da çözüm olmazsa hastaya hafif bir anestezi uygulanabiliyor.
Özel hastane tahlil ücretlerinin ne olduğu, yanıtı merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Özel hastane kan tahlili ücreti 50 TL ile 200 TL arasında değişmektedir. İdrar tahlili 50 TL ile 100 TL arasında değişirken özel hastanede mr ücreti ise 300 TL ile 700 TL arasındadır.
Ancak açık MR cihazları, gelişmiş bir tıp teknolojisi olmasına rağmen her yerde bulunmayabiliyorlar. İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerdeki özel hastaneler başta olmak üzere, Türkiye'nin farklı yerlerinde özel hizmet veren bazı hastanelerde bulunmaktadır.
Komuta göre nefes tutulup verilmelidir. 4- Üzerinde toka, protez, kemer küpe kolye gibi takıların olmaması ve çıkartılması gerekir. 5- Vücutta protez varsa doktora bildirilmelidir. MR ile uyumlu olmaz ve risk faktörü oluşturabilir.
Kapalı sistemlerde hasta iki ucu açık tüp şeklindeki MR cihazının içine doğru hareket edebilen masaya uzanır. Radyoloji uzmanı ve teknikeri başka bir odadan hastayı izleyebilir ve mikrofon aracılığıyla iletişim kurabilir. Tetkik süresi 20 ila 60 dakika arasında değişmektedir.
Açık emar daha yüksek “T” gücü sunar ve kapalı emar ise daha konforlu uygulamalara sahiptir. Ancak en doğru MR sistemi kapalı MR taramasıdır. Bu tarama için tüp benzeri dar bir alana yatılır. Kapalı emarı olacak hastalar eğer kapalı alan korkusu yaşıyorsa, bu durumu önceden bildirirler.
Mr çekimi çoğu hasta için korkutucu olmaktadır fakat hastaya zarar teşkil edecek bir görüntüleme yöntemi değildir. Aksine hastalıkların teşhisinde ve tedavisinde büyük bir role sahiptir.
İlaçlı MR zararlı bir yöntem değildir. Ama bazen bazı hastalarda kullanılan kontrast madde nedeniyle mide bulantısı, baş ağrısı, ilacın verildiği noktada yanma meydana gelebilir. Bazı hastalarda klostrofobi varsa biraz rahatsızlık yaşanabilir. Alerji riski olabilir.
EMAR öncesinde, genel olarak aç ya da susuz kalmanıza veya özel bir ilaç kullanmış olmanıza gerek yoktur. Bazı EMAR tetkikleri için hastaya önceden bir EMAR kontrast ilacı reçete edilir; size de reçete edilmişse lütfen bu kontrast ilacı tetkike gelirken yanınızda getiriniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri