İmza, uzun süre kalan mürekkep kalem ile atılmalıdır. Mümkünse her zaman aynı kalemle imza atılmalı, hatta imza kalemi olarak belirlenmiş bir kalem bulundurulmalıdır. İmza, isim ve soyadının kullanılması ya da ismin kısaltılması ve soyadının yazılması ile oluşturulmalıdır.
Soyadı Kanununun 2. maddesinde "Söyleyişte, yazışta, İMZA'da özad önde, soyadı sonda kullanılır” ifadesi yer almaktadır. Buradan, imzada öz ad ve soyadın yer alması gerektiği anlaşılmaktadır. Borçlar Kanununun 14. maddesinde ise "İmza, üzerine borç alan kimsenin el yazısı olması lazımdır” ifadesine yer verilmektedir.
İmza, isim ve soyadının kullanılması ya da ismin kısaltılması ve soyadının yazılması ile oluşturulmalıdır. Ayrıca sadece isim ve soyisim baş harfleri kullanılarak atılan imzalara çok sık rastlansa da bu tür imzalar taklit edilmeye müsaittir. İmza her zaman el yazısı ile atılmalıdır ve her zaman aynı formda olmalıdır.
Boş Kağıda Atılan İmza Geçerli Midir? Boş kağıda imza atmak 2023 yılında genellikle geçersiz sayılır. İmza, bir kişinin bir belge veya mesajı onayladığını gösterir ve bu nedenle bir belge veya mesajın içeriğine bağlıdır.
İmza yazılarak atılması gerekmesinin yanında ad ve soy ad bulundurmalı ve özellikle ismin ilk başta kullanılması sağlanmalıdır. İmza atarken kişi kendi el yazısındaki tüm karakter çizgileri yansıtacak şekilde bir imza belirlemeli ve bu imzayı sürekli aynı şekilde atmaya özen göstermelidir.
İlgili 17 soru bulundu
İmza, uzun süre kalan mürekkep kalem ile atılmalıdır. Mümkünse her zaman aynı kalemle imza atılmalı, hatta imza kalemi olarak belirlenmiş bir kalem bulundurulmalıdır. İmza, isim ve soyadının kullanılması ya da ismin kısaltılması ve soyadının yazılması ile oluşturulmalıdır.
İmza incelemesinde yapılması gereken en birincil inceleme imzanın mikroskop altında detay hatlarının incelenmesidir. Bu inceleme ile imzanın ıslak imza olup olmadığı ortaya çıkarılır. Şayet imza ıslak imza ise o zaman detay incelemeye devam edilir.
Beyaza İmzanın Tanımı
Beyaza imzanın tanımını yapmak gerekir ise şöyle denilebilir, bir kişinin diğer kişiye anlaştıkları üzere doldurmak üzere güvenerek vermiş olduğu boş kağıda imzaya denilmektedir. Burada genelde ticari hayatta borçlunun üzerini doldurmadan alacaklıya vermiş olduğu boş kağıda atmış olduğu imzadır.
Güvenli elektronik imza da, el yazısıyla atılmış imzanın bütün hukuki sonuçlarını doğurur. İmzanın el yazısı dışında bir araçla atılması, ancak örf ve âdetçe kabul edilen durumlarda ve özellikle çok sayıda çıkarılan kıymetli evrakın imzalanmasında yeterli sayılır.
Resmi belgede sahtecilik suçuna göre bir resmi belgeyi sahte bir şekilde düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başka kişileri kandıracak şekilde değiştiren ya da sahte resmi belgeyi kullanan kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası alması gerekir.
İmza, ad ve soyadın üzerinde bırakılan boşluğa atılır. El yazısıyla atılan imza, kaybolmayacak ve kâğıda işlemesini sağlayacak kalemle atılır. Elektronik ortamda yapılacak resmî yazışmalarda, imza yetkisine sahip kişi belgeyi, güvenli elektronik imzası ile imzalar.
Ad, Soyad ve İmza:
İmza ismin üstündeki boşluğa atılır.
İmza inceleme uzmanı tarafında gerçekleştirilen incelemede imzanın yüksekliği, resim alanı, tam genişlik, tam yükseklik, yatay ve genel ve yerel meyil açıları, taban çizgisi kayması, köşe noktası sayısı, kesişme noktası sayısından faydalanılmaktadır.
e-İmza (elektronik imza), elektronik ortamlarda imza yerine kullanılabilen yasal kimlik doğrulama sistemidir. Islak imza ile aynı hukuki özelliklere sahip olan e-İmza, elektronik ortamda yapılan işlemlerde kişinin kimlik bilgilerinin doğruluğunu kanıtlar. e-İmza, elektronik ortamda ıslak imza yerine kullanılır.
İmza yetkisi için tarafların vekaletnameyi karşılıklı imzalayarak notere sunması şarttır. İmza sirküleri tüzel kişiler tarafından notere yapılan talep üzerine; kurumla ilişkilendirilen belgelerde sahtecilik yapılması, sahte imza kullanılması vb. sorunların önüne geçmek amacıyla oluşturulur.
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki farklı imza kullanmak suç mu sorusuna cevap değildir olacaktır. Bir olayın suç olarak kabul edilebilmesi için Türk Ceza Kanununda (TCK) açık bir şekilde yazılı olması gerekmektedir. TCK'da yazılı olmayan fiil ve davranışlar suç kapsamında değerlendirilemez.
İmza atmaya gitmeyen kişi imza atılmasını ihlal ettiği için bu konuda hakkında verilen ceza hapis cezası olarak infaz edilebilir. Burada önemli olan kişinin geçerli bir mazereti olup olmadığı ve bunu belgelendirebilip belgelendirmediğidir.
Boş Kağıda Atılan İmza Geçerli Midir? Arasındaki hukuki ilişkiye veya anlaşmaya dayalı olarak şartlara göre doldurulacağı düşüncesiyle boş kağıda atılan imza geçerli kılınmıştır. Önemli olan imzanın kendi rızasına dayalı olarak atılması ve imzanın sahte olmamasıdır.
Yani, karşı tarafın rızası olsa dahi, bir başkasının yerine geçerek, taklit imza atmak suç sayılmaktadır. Bu imza özel birine de, kamuya da ait olsa fark edildiği an kamu güvenliğine yönelik bir tehdit ve dolayısıyla kamuya karşı suç olarak değerlendirilir.
Açığa imza dediğimiz kavram aslında halk arasında da çokça kullanılan “beyaza imza” dediğimiz durumdur. Bu durumda kişiler, boş bir kâğıda veya herhangi bir yere atılan herhangi bir saikle atılan imzanın farklı amaçlarla kullanılıyor oluşudur.
Islak imzanın en önemli özelliği orijinal metin üzerine atılmış el ürünü imza olmasıdır. Yani herhangi bir fotokopi ya da suret üzerindeki imzayı ifade etmez. Başka bir anlatımla kişinin el ürünü olan imza; genellikle mavi renkli kalem kullanılarak orijinal belge üzerine atılan imzadır.
(2) İmzalı ve kısmen veya tamamen boş bir kağıdı hukuka aykırı olarak ele geçirip veya elde bulundurup da hukuki sonuç doğuracak şekilde dolduran kişi, belgede sahtecilik hükümlerine göre cezalandırılır.
Kimlik Kartına e-İmza yüklemek zorunlu değildir.
Basit, gelişmiş, güvenli ve mobil olmak üzere 4 tane e-imza çeşidi vardır. Elektronik imza çeşitlerinin her biri elektronik imzanın güvenliğinden söz eder. Kişisel verilerin korunması ve yapılan işlemlerin güvenliği her şeyden önce gelmektedir.
Kişi imza atarken düşünmeden, hızlı, işlek, seri veya kendine özgü tavırlarla çeşitli refleks hareketlerle imzasını oluşturur. Sahte / Taklit imza ise; bilinçle, dikkatle, itina ile oluşturulacağından, şekilsel olarak ne kadar iyi benzetilse de gerçek imzada bulunan karakteristik detayları yansıtması imkânsızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri