Açık uçlu soru, tek bir kelime ya da cümleyle cevaplanması mümkün olmayan, yoruma dayalı sorulara verilen addır. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan açıklamada, bu yıl uygulanacak olan ortak sınavlarda açık uçlu sorulara yer verileceği açıklandı.
Tek bir kelime ya da cümleyle cevaplanması mümkün olmayan, yoruma dayalı sorulara açık uçlu soru denir. Açık Uçlu Soru Örnekleri Nelerdir? 1- Sizi işe aldığımız takdirde şirketimize ne gibi katkılarda bulunabilirsiniz? 2- Nişanlınla niçin ayrıldın?
Açık uçlu sorular, yanıtlayanlardan soruları kendi sözcükleriyle cevaplamalarını ister ve çoktan seçmeli sorulara veya diğer kapalı uçlu formatlara kıyasla daha fazla bilgiyi ortaya çıkarmak üzere tasarlanmıştır.
Açık uçlu soru, kısa cevaplarla (var- yok gibi ) cevaplanması mümkün olmayan, çoktan seçmeli sorulardan farklı olarak sorulan ve kişinin konu hakkındaki bilgisini ölçmek amacıyla sorulan klasik soru tipidir. Çoktan seçmeli sorular ise bir soru kökü ve birden fazla şıklardan oluşan soru tipidir.
Açık uçlu soruları oluşturmak zor değildir, ama öncesinde bu soruları doğru anlamak önemlidir. Aslında açık uçlu sorular herkesin oluşturabileceği türden sorulardır. Yanıta yönelik gerçek bir bilgi elde etmek, anlamlı ve amaca yönelik bir cevap elde etmek için açık uçlu soruları kullanmak gerekir.
İlgili 25 soru bulundu
Sorular Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanacak. Her öğrenci, sınava, kendi okulunun bulunduğu ilde girecek. Sınavda açık uçlu sorular yer almayacak. Sorular, çoktan seçmeli biçiminde olacak.
Bir ifadenin doğru olup, olmadığının sorulması için sorulan sorulara evet-hayır soruları (veya kutup soruları) adı verilir ve prensipte bu sorulara "evet" ya da "hayır" (veya diğer dillerde benzer sözcükler) şeklinde yanıt verilir.
Açık uçlu soru, tipi çoktan seçmeli sorular veya eşleştirme soruları ile değerlendirilmesi mümkün olmayan yetkinliklerin ölçümünde tercih edilir. Açık uçlu sorularda adaya sorulan sorularda ondan bir cevap seçmesi değil, o cevabı oluşturması istenir.
Açık uçlu (klasik, kelimeler verilmemiş boşluk doldurma) ve kapalı uçlu (çoktan seçmeli, doğru yanlış, kelimeler verilmiş boşluk doldurma) soruların avantajları ve dezavantajları var.
Açık uçlu sorular tam açık ve yarı-açık olmak üzere ikiye ayrılır.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okullarda 'sınav haftası' uygulaması kapsamında uygulanacak ortak yazılı sınavlarda, çoktan seçmeli sorular kullanılacağını, gerekli altyapı hazırlandıktan sonra açık uçlu sorular kullanılabileceğini açıkladı.
Okullarda 5. sınıftan 12. sınıfa kadar öğretmenler tarafından yapılacak sınavlar açık uçlu ve kısa cevaplı sorulardan oluşacaktır. Ülke, il ve ilçe geneli ortak sınavlar çoktan seçmeli sorulardan oluşabileceği gibi bu sınavlarda açık uçlu sorulara da yer verilebilecektir.
Eğer çıkarsa 23 Haziran'da yapılacak olan ilk sınav Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) Türkçe'de 1, matematikte 1 olmak üzere toplam 2 soru şeklinde olacak. TYT'deki 2 soru açık uçlu, 78 soru çoktan seçmeli çıkacak.
Açık uçlu soru, cevabın sınırlı sözcüklerle ifade edilemeyeceği ve genellikle daha derinlemesine düşünmeyi gerektiren bir sorudur. Açık uçlu sorular genellikle düşünme, analiz etme ve yaratıcı düşünme becerilerini teşvik eder.
Kapalı uçlu sorular, yanıtlayanın arasından seçim yapabileceği önceden doldurulmuş yanıt seçeneklerinden oluşur, açık uçlu sorularda ise yanıtlayanın kendi sözcükleriyle geri bildirim vermesi istenir.
Açık uçlu sınav soruları herhangi bir konuda kim, ne, nerede, ne zaman, nasıl ve neden sorularının biri ya da birkaçını içeren sorulardır. Çoktan seçmeli sorular ise açık uçlu sorulara verilebilecek seçenek cevapların derlenerek “hangisinin” doğru, yanlış ya da “en uygun” olduğunun istendiği sorulardır.
Ülke genelindeki ikinci ortak sınavlar, 26-27 Mart 2024 tarihinde yapılacak, sınavlarda açık uçlu sorular kullanılacak. Aralık ayında 6 ve 9. sınıflarda iki dersten çoktan seçmeli sorularda ortak yazılı sınavlar yapıldı.
Açık uçlu öğrenme çevrelerinde öğrencilerin günlük deneyimlerine ilişkin temel yorumlarında yardımcı olmak üzere; gerçek ve karmaşık durumların yer aldığı etkinliklerde derin bir biçimde düşündürmek için problem bağlamlarına yer verilmektedir.
Kapalı uçlu soruların tanımına gelecek olursak, cevapları önceden belirlenmiş ve yanıtlayacak olan kişinin seçim yapmasına imkan tanıyan kısa ve net soru türleridir. Daha çok dijital ortamlarda, anketlerde karşılaştığımız hızlı ve net veriler elde etmemizi sağlar.
Açık uçlu sorular içinde bulunan, boşluk doldurma, kısa metin yazarak cevaplama, rakam yazarak cevaplama gibi soru türleri de, verilebilecek cevaplara ilişkin net kurallar tanımlanabileceği için nesnel olarak yapılandırılabilir.
Açık uçlu sorular genellikle "ne, ne zaman, nasıl, nerede, hangi" gibi soru kelimelerini içeren sorulardır. Danışma etkileşiminde "Niçin, neden" gibi soruların sorulması tercih edilmez. Bu tarz sorularda tehdit, tasvip etmeme,suçlama havası vardır. Kişiyi cevaba zorlayan bir sorudur.
Klasik soru, şıkları olmayan sorular olmakadır. Kağıtta sorular bulunmakla birlikte cevaplar ayrıntılı bir şekilde yazılmaktadır. Sayısal dersler için sorulan klasik sorularda, formül yazılmakta olup işlemler atlamadan yapılmaktadır.
Mişna biçimi genellikle iki din bilgesinin soru cevabı biçimindedir. Soru sorana makşan cevaplayana ise tartzan denir.
Retorik soru, soruyu soran kişinin karşı taraftan doğrudan bir cevap beklemediği sorudur.
Açık uçlu soru örnekleri nelerdir? Açık uçlu soru, tek bir kelime ya da cümleyle cevaplanması mümkün olmayan, yoruma dayalı sorulara verilen addır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri