Meslekte tecrübe edinme ve sektörle ilgili bilgi toplama fırsatı sunar. Staj sürecinde aktif ve bilinçli bir katılımcı olmak önemlidir. Staj, öğrencinin akademik bilgileri pratiğe dökebileceği bir dönemi ifade eder. Staj, iş görüşmelerinde tecrübe kazanmayı sağlar.
Staj, eğitim hayatı boyunca edinilen teorik bilgileri uygulamaya dökme imkanını sağlayan, iş hayatına ilk adımın atıldığı hazırlık dönemidir. Kariyer planlamasının da ilk durağı olan staj dönemi; kariyer yapmak için seçilen sektörü tanıma olanağı vermektedir.
Staj, öğrencilerin öğrenimleri sırasında kazandıkları bilgi ve becerileri geliştirmek, mesleki görgülerini artırmak ve pratik beceri kazanmalarını sağlamak amacıyla, yurtiçinde veya yurtdışında özel veya resmi kurum ve kuruluşlarda belirli sürelerde yapılan uygulamalı çalışmalardır.
Kariyer ve Kişisel Gelişim
Okuduğunuz branşın sahadaki uygulamasını görmek, derslerde edindiğiniz bilgileri pekiştirmek, çalışan olma bilinci ve davranışı deneyimlemek, daha öğrenciyken iş dünyasından bir çevre edinmek gibi sebeplerle staj yapmanız size yarar sağlayacaktır.
İlgili 36 soru bulundu
Staj değerlendirme işlemleri alan uzmanı öğretim elemanları tarafından yapılmaktadır. Derslerin tamamından başarılı olan ancak zorunlu stajını yapmayan öğrenci mezun olabilir mi? Derslerin tamamından başarılı olan ancak zorunlu stajını yapmayan öğrenci mezun olamaz ve diploma alamaz.
Stajyer öğrenci nedir sorusunun yanıtını, staj yapma zorunluluğu birçok öğrenci merak eder. Stajyer öğrenciler, lise ve üniversite kapsamında eğitimi devam eden ve bir iş yerinde staj yapan kişilerdir.
İşverenlerin bakış açısından, stajlar genellikle iş tecrübesi olarak değerlendirilir. Staj yaparak çalışma disiplini kazanan, proje yönetimi ve takım çalışması gibi iş dünyasında değerli olan becerileri geliştiren öğrenciler, işe alım sürecinde avantaj elde eder.
Ancak şunu unutmayın tüm derslerinizi vermiş ve not ortalamanızla mezun durumda bile olsanız stajınızı yapmadıysanız mezun olamazsınız, okulunuz uzamış olur.
Zorunlu staj uygulaması Türkiye'de meslek yüksekokulları ile fakülteler arasındaki önemli farklardan birini oluşturmaktadır. Halen iki yıllık meslek yükseko- kullarında staj zorunlu, dört yıllık bir eğitim-öğretim dönemini kapsayan fakültelerde ise isteğe bağlı olarak yürütülmektedir.
Doğru staj, istediğiniz iş unvanı ve sektör hakkında daha tutkulu olmanız için size ilham verebilir. Bu, üniversiteyken hangi alanda uzmanlaşmak istediğinize karar vermenize veya tercih ettiğiniz sektördeki diğer potansiyel kariyer yollarını keşfetmenize olanak tanır.
Zorunlu Çalışma Stajı Nedir? Meslek lisesi ve meslek yüksek okulu öğrencilerinin mezun olabilmesi için şart koşulan zorunlu stajlarda stajyerin sigorta primleri okul tarafından karşılanmaktadır. Zorunlu staj yapan stajyerlere maaş olarak minimum net asgari ücretin %30'u ödenmek zorundadır.
*Staj defterinde ilk gün, staj yapılan işyeri ile ilgili detaylı bilgi verilir. amirinizin nezaretinde doldurulur. Staj dosyasının her bir sayfasına, o gün yapmış olduğunuz işin ne olduğunun yanı sıra, yaptığınız işlerle ilgili detaylı teorik bilgiler de yazmanız gerekmektedir.
Yapılan stajın konusu, amacı, stajda yapılan çalışma ve çalışmanın sonucu ile ilgili kısaca bilgi verilir. Staj yapılan kurumun adı, yeri, temel uğraş alanları, gelişimini tanıtan kısa tarihçesi, örgüt yapısı, üretimi ve ürünleri ile ilgili bilgiler verilir.
Staj defterinde ne tür bilgiler yazılmalıdır? Staj defterinde staj dönemi süresi, staj yeri ve stajla ilgili detayların yazılması gereken bilgiler olmalıdır. Ayrıca staj için yapılan çalışmalar, görevler ve öğrenilenler de not edilmelidir.
Yaz stajında devamsızlık hakkı var mı? Raporsuz devamsızlık hakkı yoktur. Raporlu olarak ise en fazla 4 gün devamsızlık yapılabilir. Devamsızlık yapılan günlerin telafisi hemen staj bitiminde, stajın son gününü takiben (ara verilmeden) aynı kurumda yapılır.
c) Staj süresi, programın niteliğine göre 30 işgününden (240 saat)'den az, 60 işgününden (480 saat)'den çok olamaz. d) Öğrenim süresi içinde mesleki uygulama yapan meslek yüksekokulların öğrencileri yukarıda belirtilen 30-60 günlük staj süresinin dışında değerlendirilir.
mazeretsiz üç gün üst üste veya staj dönemi boyunca staj süresinin %10 'u oranında (3 gün) devamsızlık yapan stajyerin stajına son verilerek, durum ilgili MYO Staj Kuruluna bildirilir. Bu durumda stajyerin herhangi bir yasal talep hakkı doğmaz. 2. Öğrenci sorumluluk gerektiren işlerde fiilen çalışmalıdır.
Stajyer çalıştırma zorunluluğu on ve daha fazla çalışanı olan işletmeler için geçerlidir. On ve daha fazla personel çalıştıran işletmelerin, çalıştırdıkları personel sayısının yüzde beşinden az olmamak üzere stajyer öğrenci çalıştırmak zorundadır.
10 veya daha fazla personel çalıştıran işletmeler stajyer çalıştırmak zorundadır. İşletmeler çalıştırdıkları personel sayısının %5'inden az olmamak üzere mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumu öğrencilerine staj yaptırmalıdır.
İşverenin başvurusu üzerine öğrencinin durumu değerlendirilir ve gerektiğinde öğrencinin stajı veya uygulamalı eğitimi süresi dolmadan sonlandırılır veya başarısız sayılır. # Staj yerini kim seçer? Staj yeri, öğrenci tarafından belirlenerek Bölüm Staj ve Uygulamalı Eğitim Koordinatörünün değerlendirmesine sunulur.
Zorunlu stajlarda 3308 sayılı Kanunun kapsamına dahil olmayan ve mesleki olarak eğitim görmeyen öğrenciye ücret verilme zorunluluğu bulunmamaktadır. Gönüllü stajda ise normal bir çalışan olarak görülen stajyerlere en az asgari ücret tutarında ödeme yapılması gerekmektedir.
Fotokopi çekmek, çay dağıtmak, temizlik yapmak, tuvalet temizlemek, bahçıvanlık yapmak adeta stajyer işçilerin başlıca görevi olarak görülür.
Staj genel olarak ikiye ayrılır. Zorunlu staj kişilerin yada öğrencilerin mecburi olarak yerine getirmek zorunda oldukları staj türüdür. İsteğe başlı staj ise çok yerine getirilen bir staj türü olmamakla birlikte öğrenci kişilere staj defteri, genel kurallar, staj süresi gibi zorunluluklar yüklemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri