Yaranın nemli tutulması önemlidir, çabuk iyileştirir. Gerekli pansuman malzemeleri kullanılarak tecrübeli sağlık personeli tarafından her gün veya 2 günde bir pansuman yapılmalıdır.
Akut ya da kronik yara olması fark etmeksizin, her türlü yaranın herhangi bir iltihaplanma olmaması için düzenli aralarla pansuman işlemi uygulanması gerekir. Pansuman uygulaması ile mikroplara karşı savunmasız kalan yara temizlenir ve üzeri örtülerek mikroplarla temas etmesi önlenir.
Açık yaranın etrafı antiseptikli solüsyonlarla (povidon iyot) temizlenmelidir. Yara akıntısının olduğu durumlarda, emici pansuman yapılmalıdır. Dren vb. araçlar yerçekimine uygun olarak yerleştirilmeli ve iyi tespit edilmelidir. Kullanılmış pansuman materyali uygun biçimde ortamdan uzaklaştırılmalıdır.
Beslenme: Yeterli protein, vitamin ve mineral alımı yara iyileşmesini hızlandırabilir. Düzenli ve dengeli beslenme, iyileşme sürecini olumlu etkiler. Yara Bakımı: Yaranın düzenli olarak temizlenmesi ve doktorun önerdiği şekilde bakımının yapılması, enfeksiyon riskini azaltır ve iyileşme sürecini hızlandırabilir.
Yara, batikonla silindikten sonra yüzeyine yaradan biraz büyük ve yarayı tamamen kapatacak steril gazlı bez konup yapışkan bantla kapatılır. Bu işlem için ortasında değişik büyüklükte gazlı bez bulunan hazır paketlenmiş steril yapışkanlı bantlar vardır ve bunların kullanılması daha kolaydır.
İlgili 45 soru bulundu
Yaraların açık bırakıldığı zaman daha çabuk iyileştiği doğru değildir. Yara iyileşmesi için oksijen gerektiği doğrudur ancak yaranın hızla iyileşmesi için kuru değil nemli bir ortam gereklidir. Kurumuş bir yarada iyileşme beklemek güçtür.
Yaraların iyileşme süresi yaranın derinliğine, hastanın cilt dokusuna, hastanın sağlık durumuna ve yaranın çeşidine göre farklılık gösterir. Geniş doku hasarı ya da enfeksiyonu olmayan basit yaralar, genellikle 4-6 hafta içinde iyileşebilir.
BepanJel®, kesikler, ciltteki kesik, çatlak veya sıyrık, yanıklar ve güneş yanıkları gibi küçük yaraların tedavisi için özel olarak geliştirilmiştir. Hidrojel batma hissi oluşturmadan, serinletici yapısı ile hızlı etki göstererek ağrıyı hızlıca yatıştırır. Bunun yanı sıra, yara çok nemli ya da çok kuru olmamalıdır.
Yaranın yetersiz beslenmesi, oksijenlenmesi ve enfeksiyonu gibi lokal faktörlerin yanısıra ileri yaş, beslenme sorunları, diyabet gibi eşlik eden ko-morbid durumlar, stres, çeşitli ilaçlar, alkol ve sigara alışkanlığı, radyasyon gibi etkenler de yara iyileşmesini olumsuz etkileyen pekçok önemli faktörlerdendir.
●Yaranın etrafındaki bölgede görülen şişlik, enfeksiyonun bir belirtisi olup, vücudun enfeksiyonla savaşmak için ekstra sıvı ve beyaz kan hücreleri gönderdiğini gösterir. ●Yaradan sarı, yeşil veya beyaz renkte ve kötü kokulu bir sıvının gelmesi, bir enfeksiyonun işareti olabilir.
Eğer yarada ölü veya enfekte doku varsa debriman işlemi yapılır. Uzman, yara üzerine antiseptik solüsyon veya merhemler sürer. Yara uygun boyutta steril bir gazlı bez veya özel yara örtüsü ile kapatılır.
Temas ettiği yüzeydeki bütün canlı hücreleri yani iyi ve kötü tüm bakterileri öldüren bir sıvıdır. Bu sebeple yaranın sağlıklı deri kısmına iyot içeren sıvı, yara içerisine ise sadece antibiyotikli merhemler uygulanır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra temiz kuru bir pansuman bezini yaraya kapatarak yapıştırırız.
Yara yeri ve açık yaranın yıkanması birçok zaman izotonik solüsyon veya steril su ile yapılmasına rağmen enfeksiyon riski açısından musluk suyu ile yıkamaya üstünlüğü yoktur. Bu nedenle açık yaralar rahatlıkla musluk suyu ile yıkanabilmektedir.
Yaranın nemli tutulması önemlidir, çabuk iyileştirir. Gerekli pansuman malzemeleri kullanılarak tecrübeli sağlık personeli tarafından her gün veya 2 günde bir pansuman yapılmalıdır.
2-Uygun yara bakımı ve pansuman: -Yaranın yeri, durumu, genişliği gibi faktörler göz önüne alınarak, dikiş sonrası 48-72 saat ıslatılmamalı ve yıkanmamalıdır. Cildin en üst tabakasının iyileşmesi bu sürede tamamlanır. -Bazı kirli ve akıntılı yaralarda bol suyla, basınçlı suyla ya da sabunlu suyla yıkamak gerekebilir.
Islak pansumanın en az iki saatte bir değiştirilmesi gerekir. Bu sayede yara iyileşmesi de hızlanır. Garrel pansuman, yaralı bölgeyi devamlı ya da belirli aralıklarla uygun antiseptik veya ilaçla yıkamak amacıyla kullanılan pansumandır.
Yaraların Temizlenmesi Ve Sarılması
Her kıyafet değişiminde açık yaralar, antiseptikler veya temiz su ile temizlenmelidir. Modern yara örtüleri yarayı nemli ve temiz tutarak iyileşmeyi hızlandırır. Aynı zamanda enfeksiyona karşı bir bariyer oluşturur ve yaranın çevresini kuru tutar.
Yeterli miktarda protein tükettiğinizden emin olun ancak aşırıya kaçmayın, yeterli protein tüketimi vücut dokularının yeniden yapılandırılmasına yardımcı olur. Kas kütlesini korumak ve geliştirmek, operasyon sonrası dokuların iyileşmesi için yumurta, yoğurt, balık, et gibi kaliteli protein kaynakları tüketin.
Kirli sarı renkte, yara tabanına yapışık tabakadır.Yarada bulunan fibrin ve proteinlerin birikimi ile oluşur. Kuru yaralarda sertleşir, ayrılması güçleşir, ıslak yaralarda yumuşar ve cıvıklaşır. Yara iyileşmesini durdurur, infeksiyon yükünü arttırır.
Aloe Vera Jeli: Aloe vera jeli, yara izlerinin hafiflemesine katkı sağlayan uygulamalardan biridir. Aloe vera jelinin yara izine sürülmesi iz görüntüsünün iyileşmesine katkıda bulunabilir. Bal: İltihap önleyici özelliklere sahip olan balın yaraya sürülmesi iz görünümünü iyileştirmeye destek olabilir.
Bu tip yaralar için doktorunuzun tavsiyelerini dinleyiniz lütfen. Su değdirmemek gereksiz yara atıklarının birikimine ve mikroorganizma üremesine yol açarak yaraya zarar bile verebilir.
Açık yara üzerinde BepantholAnti-Scar Jel kullanmayın. Temiz bir uygulama için ellerinizi yıkayın. Jeli, parmağınızla yumuşak dairesel bir hareketle yara izine uygulayın. Narin cilde çok fazla baskı uygulamamaya dikkat edin.
K vitamini içeren yeşil yapraklı sebzeler, kanın pıhtılaşmasını sağlar. Yara iyileşmesini hızlandıran besinler arasında yeşil yapraklı sebzeler, tavuk, balık, süt ürünleri ve turunçgiller, bu besinlerin zengin kaynaklarıdır. Yeterli miktarda su içmek de yara iyileşmesini hızlandırma da önemlidir.
Eğer kesiğiniz küçükse ve kanaması azsa ilk yapmanız gereken bol su ve sabunla yaranın olduğu yeri dezenfekte etmek. Ardından oksijenli su ile yaranın çevresini ve kurumuş kanları silmelisiniz. Eğer kanama devam ediyorsa steril bir bezle yaraya baskı uygulayarak kanamayı durdurabilirsiniz.
Bir yara tedaviye rağmen 4-6 hafta içinde iyileşmiyorsa kronik yara ismini alır. Altta yatan hastalıklar; diyabet, damar tıkanıklığı, yatak bası yaralarıdır. Eşlik eden faktörler ise obezite,sigara kullanımı,genel durum bozukluğu,ileri yaş, kanser, kullanılan bazı ilaçlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri