Osmanlı döneminde kişiden kişiye göre değişen ve yoruma açık tüm ifadeler enfüsi olarak tanımlanmıştır. Aynı zamanda enfüsi içsel, afaki ise dışsal anlamına gelir. Roman ve öykü gibi kurgusal metinler ile makale ve deneme gibi düşünce yazılarının tamamı yoruma açık olduğu için öznel olarak değerlendirilir.
Elde edilen veriler, doğrudan zaman kavramı içeren atasözleri, gün, ay ve mevsim adları içeren atasözleri ve zaman ekleriyle kurulan atasözleri şeklinde tasnif edilerek incelenmiştir. Buna göre Türk atasözlerinde zaman tasavvuru, dış dünya gerçekliğine dayanan nesnel zaman kavramıyla ilişkilendirilebilir.
Doğruluğu ya da yanlışlığı kişiden kişiye göre değiştiği için öznel yargılar kanıtlanamaz. Örnek: Mavi en güzel renktir. Yukarıdaki cümle, söyleyenin kişisel düşüncesini yansıtmaktadır.
ÖRNEK: Bir cümlede anlatılan herkes tarafından doğruluğu kabul edilir, ispatlanabilir ise nesnel yargıdır. Örnek: Türkiye'nin başkenti Ankara'dır. (Herkes Ankara'nın başkentimiz olduğunu bilir.) Bir cümlede anlatılan ifade kişiden kişiye değişebiliyorsa öznel yargı olur.
Cevap: En sevdiğim renk kırmızıdır. Öznel cümledir. Kendi duygusunu, düşüncesini bildiren yargıya öznel yargı denir.
İlgili 27 soru bulundu
Başarı, sonuçları ve farklı bakış açıları itibariyle öznel bir kavram olarak değerlendirilir. Hepimizin amacı, istekleri ve hedefleri birbirinden farklı olabilir. Genelde, hedeflerimize ulaştığımız zaman kendimizi başarılı olarak kabul ederiz.
Bir kişinin bakış açısını yansıtan, genel bir hükmü bulunmayan ifadelere öznel ifadeler denir. Bu tür ifadeler ''bence'' anlamı değişir ve kişiden kişiye değişir. Nesnel ifadeler ise genel bir yargı taşır.
Bir diğer örneğimiz de “Fatih Sultan Mehmet, 1453'te İstanbul'u fethetti.” cümlesi olsun. Bu cümledeki bilgiler tarihi bir gerçekliğe dayandığından ve herkes tarafından kabul gördüğünden nesneldir.
Öznel anlatımda kişi, cümleye kendi duygularını katar, bir yorum yapar. Bu tür yargılar “bence, bana göre” anlamı taşır. Öznel (Subjektif, Göreceli) Cümle/Yargı Örnekleri: Picasso'nun tabloları, bilinçaltı dünyamızı çok güzel yansıtır.
Nesnel olmayan, düşünce ve duygunun yanı sıra sezgilere dayanan durum özneldir. Kişisel olarak algılanan durumlardır ve duygu ve düşünceleri ifade eder.
Öznel ifadeler: Anlatan kişinin kişisel düşünceleri, kişisel yorumları ve zevk ölçülerine göre belirlenmiş cümlelerdir. Bu cümleler anlatıcının şekillerine göre belirlenir ve bileyim kendi düşüncelerini ortaya koymasına olanak tanır. Yani insanlar öznel ifadeler ile kendi düşüncelerini anlatırlar.
Değişik duyulara seslenen özel ayrıntılar üzerinde durulur. Ayrıntılar subjektif (öznel) olarak verilir.
Özneldir. Çünkü kişinin yargısını belirtir. Başkasının en sevdiği renkler değişebilir.
Nesne ile ilgili olan ve nesnenin gerçeğine dayanan durum nesnel anlamına gelir. Aynı zamanda öznelin zıttı olarak ön plana çıkar. Yani kişisel ya da bireysel duygu ve düşünceler gibi durumların dışında, daha genel ve tarafsız bir anlama sahiptir. Böylece bir konuyu hiçbir yanından tutmadan inceleme durumu gerçekleşir.
Öznel demek kişinin kendi görüşü olup herhangi bir kanıtlanabilir durumu olmayan kişiden kişiye göre değişkenlik gösteren görüşlere denilmektedir. Nesnel yargı ise herkes tarafından kabul edilmiş olan ve kişiden kişiye göre değişkenlik göstermeyen kesin tanı içeren cümlelere denilmektedir.
Öznel anlatımda, anlatıcıların kişisel düşüncelerine yer verilmektedir. Burada anlatıcının kişisel yorumları ile zevk ölçüleri anlatılmaktadır. Bu nedenle anlatıcılara göre farklılık gösterebilmektedir. Öznel anlatımda kişilerin kendi düşüncelerinin anlatımı söz konusudur.
Öznel, bir yargının kişiye bağlı olarak değer biçilmesi (kazanılması) için söylenmektedir. Biçilen (atanan) değer açısından bakıldığında kişiden kişiye göre değişen, herkes için farklı olan değer. Pozitif bilimler kişiden kişiye değişmeyen değerlerin varlığını savunmaktadır.
Öznellik Ne Demek? Kişinin bakış açısına göre değişen, yoruma, tahmine ya da temenniye dayalı tüm ifadeler, öznellik olarak tanımlanır.
Bu cümledeki yargı, kişi tarafından bilinmese bile bir araştırma sonucunda ulaşılabilir bir yargı olduğu için bu cümle nesnel bir cümledir. » Şairin en son kitabı 200 sayfadan oluşuyor. » Eser, dört bölüm halinde sinemaya uyarlanmış. » İstanbul 1453′te fethedildi.
Örneğin, “Hava bugün güneşli.” bir nesnel ifadedir çünkü gözlemlenebilir bir durumu ifade eder. Herhangi bir kişisel yargı veya his içermemektedir. Bununla birlikte, “Bu film benim için en iyi film.” ifadesi öznel bir ifadedir çünkü bir kişinin kişisel tercihlerine ve hislerine dayanır.
NESNEL ANLATIM NEDİR? Nesnel anlatım gerçekliği ispatlı anlatım türüdür. Göreceli olmayan ve nesnel yargılar içeren anlatım tarzıdır. Okullarda anlatılan dersler nesnel anlatıma örnektir.
İki tür nitelik olduğunu varsayan bir nesnellik anlayışı vardır: "Bir kişinin sahip olduğu bakış açısına veya tutuma bağlı olarak değişen nitelikler" ve "bakış açısı değişse bile sabit kalan nitelikler".
Gerçekliği kanıtlanabilir anlatım türüdür. Göreceli olmayan ve farklı şekilde yorumlanabilen anlatım şekli değildir. Objektif olarak bilinir. Anlatılan konu her zaman doğrulanabilir ve kanıtlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri