Steril Tuzlu Su: Tuzlu su kullanırken en önemli şey tuzun miktarıdır. Distile suyun içine (eğer distile su yoksa içme suyu olsun) biraz tuz dökerek lensleri içine koyabilirsiniz. Sonrasında lens solüsyonu alır almaz lensleri doğru şekilde dezenfekte etmelisiniz.
Kimi zaman lens solüsyonu bitti ne yapmalıyım ya da lens solüsyonu yerine ne kullanılır gibi sorular akla gelir. Bu durumda uygulayabileceğiniz en pratik çözüm yolu bir çay bardağının çeyreğine kadar içme suyu koyarak lensleri içine atın. Daha sonra bu bardağı buzdolabında bekletin.
Kontakt lens solüsyonu yerine asla musluk suyu, şişe suyu veya damıtılmış su kullanmamalısınız. Arıtılmış olmasına rağmen, musluk suyu hala ciddi göz enfeksiyonlarına neden olabilecek bakteri ve diğer mikroorganizmaları içerebilir .
Kontakt lens solüsyonunu göze damlatmanın zararları:
Kornea'da bulunan kılcal damarlar solüsyonda bulunan etken madde nedeniyle aşırı gerilme refleksi göstererek zarar görebilir. Özellikle hidrojen peroksit içeren lens solüsyonları iyonize olmadan göze damlatılırsa görme kayıplarına ve körlüğe neden olabilir.
lens solüsyonunun bittiği durumlarda, alternatif olarak serum fizyolojik kullanılabilir. dezenfekte edici etkisi nedir bilinmez ama lens solüsyonuna benzeyen bileşimiyle lensleri sertleşmeden muhafaza edebildiği tecrübeyle sabittir.
İlgili 32 soru bulundu
Yanımda lens solüsyonu yoksa lensleri suda bekletebilir miyim? Suda bulunan bazı mikroorganizmalar gözde ciddi enfeksiyona neden olabilir. Lensler suyla asla temas etmemelidir.
Musluk veya steril su, tükürük, salin solüsyonu veya yeniden ıslatma damlaları kullanmayın. Bunların hiçbirisi kontakt lenslerinizi dezenfekte edemez ve doğru şekilde temizleyemez. Kontakt lenslerinizi parmaklarınızla ovun ve sonrasında taze temizleme solüsyonu ile yıkayın.
DUŞ ALIRKEN LENSİNİZİ ÇIKARIN!
Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor!
3. Kontakt lens kullanırken göze göz damlası damlatılabilir mi? Cevap: Sadece prezervan (koruyucu madde) içermeyen göz damlaları damlatılabilir. Diğer damlalar ancak lens gözden çıkarıldıktan sonra damlatılabilir.
Kontakt lensler suda durulanmaması gerekir ve saklanmamalıdır. Lensleri dezenfekte etmek için tuzlu su çözeltisi ve ıslatma damlaları kullanılmamalıdır. Hiçbiri etkili veya onaylanmış bir dezenfektan değildir. Lenslerin takma ve değiştirme süresi konularında göz doktorunun önerdiği programa sadık kalınmalıdır.
Bir Lensi veya Lens Kabını Temizlemek için Asla Musluk Suyu Kullanmayın. Çünkü bu lenslerinizi kirletebilecek veya onlara hasar verebilecek pislikler içerebilir ve göz enfeksiyonuna veya hasarına yol açabilir. Her zaman taze kontakt lens dezenfeksiyon solüsyonu kullanın.
Solüsyonda yer alan dezenfekte bileşenlerinden bazıları; PHMB, Oxipol ve Dymmed şeklindedir. Aynı zamanda belli lipid çözücü, nemlendirici ya da temizleyici maddeler de içeriğinde yer alır. Prezervanlar da aynı şekilde solüsyon içeriğinde önemli bir yer tutar.
Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
Göz sağlığı: Lens solüsyonu, göz sağlığı açısından da önemlidir. Kontakt lenslerin temizliği ve dezenfeksiyonu ile enfeksiyonların riski azalabilir ve gözlerde yanma, batma sorunlarının önüne geçebilir. Lenslerin uzun ömürlü olması: Lens solüsyonu, kontakt lenslerin ömrünü uzatabilir.
Lens solüsyonları lensimizin üzerindeki zararlı organizmalardan gözümüzü korumaya yardımcı olur. Aynı zamanda lens solüsyonu lenslerimizin bakımını yapabilecek tek üründür. Lens solüsyonu lensimizi takmadığımız müddette lensimizin sürekli taze ve yapısını kaybetmemesini sağlayan ürünlerdir.
Lens solüsyonları eczanelerde satışı yapılan tıbbi sıvılardandır. Lens solüsyonu kullanılan lensin üzerindeki var olan veya oluşabilecek zararlı organizmalardan gözümüzü korumaya yardımcı olur.
Lens Solüsyonu Göze Damlatılır Mı? Lens solüsyonunu göze damlatmak zararlıdır. İçinde yer alan kimyasal maddelerden dolayı gözde yanma hissi oluşur. Kornea'nın içinde yer alan kılcal damarlar solüsyonda bulunan etken madde neni ile aşırı gerilme refleksi gösterip zarar görebilir.
Kutunun kuru olması önemli; çünkü mikroplar kuru ortam koşullarında çoğalamazlar. Dolayısıyla lensler rutubetsiz bir ortamda (banyo yerine yatak odası gibi) saklanmalı ve kutusu ters çevrilerek kurutulmalı.
Lens kullanımına başlamadan önce mutlaka bir göz doktoruna görünüp, ayrıntılı bir muayeneden geçmek en sağlıklısı olacaktır. Lens kullanımı için uygun durumlar görüldüğü takdirde hem göz sağlığınız hem de görüşünüz için kullanmanız daha iyidir. Lens kullanımını engelleyen durumların başında göz kuruluğu gelmektedir.
Bir kişi ne zaman gözlerini ovuştursa veya çevresindeki bölgeye dokunsa bakteri ve virüslerin enfeksiyona yol açması için fırsat doğar. Lensle uyumak veya uzun süre boyunca takılan lensler de konjonktivit gelişme riskini artırırlar.
Uyumadan önce lensinizi mutlaka çıkarın
Çoğu zaman da lensin gözde olduğu unutuluyor. Oysa gece gözde lens varken uyumak ciddi tehlikelere zemin hazırlıyor. Gece lensle uyunursa ertesi gün mutlaka lense ara vermek gerekir. 'Nasılsa gece lensle uyudum ertesi gün devam edeyim' dememek gerekir.
Lenslerin gece uyurken çıkartılmaması göz sağlığını olumsuz etkileyerek hasara neden olabilir. Kontakt lenslerin tüm gece gözde kalması aşağıdaki sorunlara yol açabilir. Göz İrritasyonu: Gözün üstünde kalan lensler gözün oksijen almasını engelleyerek göz kuruluğuna ve tahrişe neden olabilir.
Lenslerinizi mutlaka lens solüsyonu içinde saklayınız. Her sabah lensi içinden aldıktan sonra solüsyonu döküp, akşam lensleri yeni solüsyona koyunuz. . Lens saklama kaplarını mümkünse ayda bir değiştiriniz. Lens saklama kabını sadece lens solüsyonu ile temizleyiniz, çeşme suyu vs kullanmayınız.
Su steril değildir, çeşitli mikroorganizmalar ve lensinizin yapısını bozakcak kimyasallar içerebilir. . Bu nedenle lenslerinize suyun temas etmesine izin vermeyin. Lenslerinizi temizlemek veya saklamak için sadece çok amaçlı lens dezenfeksiyon solüsyonlarını ya da peroksit bazlı dezenfeksiyon solüsyonlarını kullanın.
Tarihi geçen lenslerin içinde yer alan kontak lens solüsyonu ya da malzeme zaman içerisinde bozulur ve bu da göz sağlığını olumsuz etkiler. Bu nedenlerden dolayı tarihi geçen lensler kullanılmamalı ve çöpe atılmalıdırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri