Çoğu güneş kreminin kutusunun üzerinde, paketi açılmadığı takdirde geçerli son kullanma tarihi yazmaktadır. Paketi açılmış güneş kremleri, açık hava ile temas ettiğinden bozulma süreleri kısalır. Güneş kremlerinin kullanım süresinin dokuz ila on iki ay ile kısıtlanması önerilir.
Güneş koruyucu kremlerin ortalama raf ömrü kutu açılmadığı takdirde 2-3 yıl kadardır. Ancak açıldıktan sonra 9-12 ay içerisinde tüketilmeleri gerekir.
Güneş kremlerinin kapağını açtıktan sonra 3 sene içinde güneş kremini bitirmeni tavsiye ederiz. Peki, sence tarihi geçmiş güneş kremi kullanılırsa ne olur? Yanıtı şu: 3 seneden fazla kullanılan güneş kremleri artık etki göstermez ve seni güneşten korumazlar.
Kremlerin kullanım ömrü, açıldıktan sonra genellikle 6-12 ay arasında değişir.
Tarihi geçmiş güneş kremlerinin kullanılmaması gerektiğini ifade eden Şekerel, şu uyarılarda bulundu: "Tarihi geçmiş ya da bozulmuş güneş kremlerinin kullanılması durumunda ortaya çıkan ve bozulmuş kimyasal yapının yol açtığı tahrişten ileri gelen irritatif kontakt dermatit var.
İlgili 40 soru bulundu
Güneş kremi bozulduğunda, kokusunda değişiklikler olur. Ayrıca rengi ve kıvamı da bozulma belirtileri göstermeye başlar. Güneş kremini cilt üzerine uygulamadan önce kıvamına bakarak bozulup bozulmadığından emin olabilirsiniz. Beklenmeyen bir koku aldığınız güneş koruyucuları cildinize uygulamamanız önerilir.
Güneşten koruyucu kremler kaç yıl dayanır? Güneş kremlerinin raf ömrü ortalama 3 yıldır.
Bu durumda ürün cildinizde yeterli koruma sağlayamaz, yanık oluşumuna neden olabilir. Ayrıca içerisinde bakterilerin çoğalması bazı enfeksiyonlara ortam yaratabilir. Ürünün kokusu, kıvamı ve rengi değişmiş ise kimyasal yapısı değişmiştir. Bu da doğal olarak ciltte tahriş ve alerjilere neden olabilir.
Normalde güneşte 10 dakika kaldıktan sonra kızarmaya başlıyorsanız, SPF15 değerinde bir güneş kremi bu süreyi sizin için 15 kat uzatır ve 150 dakika boyunca (10x15=150) kızarmadan durabilirsiniz. Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Tarihi geçen kozmetiklerinizi kullanmaya devam etmeniz halinde cildinizde tahriş, kızarıklık, döküntü, enfeksiyon gibi alerjik ve mikrobik reaksiyonlar oluşabilir. Ayrıca, aldığınız tüm kozmetiklerin saklama koşullarına da dikkat ederek, ürünlerin kullanım süresi boyunca bozulmasını önleyebilirsiniz.
NIVEA ürünleri, açıldıktan sonra 12 aya kadar kullanım garantisi sunar. Güneş kremi son kullanma tarihine kadar üründen en yüksek performansı alabilir, dilediğiniz her alanda kullanım sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra oda sıcaklığında muhafaza edilen güneş kremleri, bir sonraki sezonda da kullanılabilir.
Güneş kremlerinin belirli ölçüde nemlendirme etkisi olsa da çok kuru ciltler için bu etki yeterli olmayacaktır. Bu nedenle eğer kimyasal güneş koruyucular tercih ediliyorsa güneş kremi sürüldükten sonra yaklaşık 20 dakika beklenmeli ve ardından nemlendirici kullanılmalıdır.
Güneş kremleri buzdolabında saklanması gereken bakım ürünlerinin başında gelmektedir. Cilt koruyucuları çok ısındığında içeriğindeki aktif bileşenler etkilerini kaybediyor ve özellikle güneşin zararlı etkilerinden koruyucu özelliklerini yitiyorlar.
Ürünün hem UVB hem de UVA ışınlarına karşı koruduğunu gösterir. FDA'ya göre ürün üzerinde Broad spectrum yazısı olup, en az SPF 15 değerine sahip olan güneş kremi cildi kanser riskine karşı koruduğunu paket üzerinde belirtebilir. Broad spectrum SPF 15'in altında ise bu ifadeyi kullanamaz.
Güneş kremleri serin ve kuru ortamlarda saklanmalıdır. Güneş ışınlarına çok fazla maruz kalan ürün 3 yıldan önce bozulmaya ve etkinliğini kaybetmeye başlayacaktır.
Eğer su bazlı bir nemlendirici üzerine yağ bazlı bir güneş koruyucu (yada tam tersini) uygularsanız birbirini tutmaz ve topaklanırlar. Silgi gibi pütürlenip dökülürler. Mümkünse yağ bazlı ve su bazlı ürünleri birbirinden ayırın ve rutini doğru katman sırasına göre ayarlayın.
30 ve 50 faktör arasındaki temel fark koruma dereceleridir. 30 faktör cildi güneşin zararlı UVB ışınlarına karşı yaklaşık olarak %95 oranında korurken 50 faktör cildi yaklaşık %98 oranında korur. Yani iki faktör arasında çok az bir koruma oranı vardır.
Evden çıkmadan yarım saat önce güneş koruyucuları sürmek gün içinde korumaya da yol açacaktır. Gün içinde 2-3 saatte bir sürülen güneş koruyucu yenilenmelidir. Duşa girdikten sonra ya da yüzdükten sonra da güneş koruyucuyu tekrarlamak cildi sağlıklı tutmak için önemlidir.
Eğer güneş kremi, günlük olarak kullanılacaksa bunun için SPF 15 ila 30 arası koruma faktörü yeterli olabiliyor. Fakat tüm cildin uzun süre boyunca güneş ışınlarıyla temas halinde olacağı plaj vb. alanlar için tercih edilen güneş kreminin SPF 30 ila 50 arasında bir değerde olması gerekiyor.
Son kullanma tarihleri ürün kutuları üzerinde veya ürün ambalajının üzerinde yer almaktadır.
Belirli bir son kullanma tarihi yoksa, FDA'ya göre satın alma tarihinden itibaren 3 yıl boyunca iyi olduğunu varsayabilirsiniz. Eğer güneş kreminin kokusu kötü gelmeye başladıysa, kıvamında değişiklikler varsa, bu kremi kullanmayın.
Sebamed çok yönlü koruyucunun açıldıktan sonra 12 ay içinde kullanılması uygun görülüyor, tavsiye edilen sürenin üzerinde kullanılmaması öneriliyor.
Bir ürünün SKT'sini nerede bulabilirim? Son kullanım tarihi, ambalajın üzerinde ve ürünün teknik veri sayfasında açıkça görünmelidir, üretim tarihine göre aylar veya yıllar cinsinden ifade edilir.
Gün içinde en az 2 kez olacak şekilde güneş kremi uygulamalısınız. Ancak suya girme ve terleme söz konusuysa daha sık tekrarlama yapabilirsiniz. Güneş kremi nemlendiriciden önce mi sürülür? Doğru etki için güneş kremi nemlendiriciden önce sürülmelidir.
Eğer yatarken krem sürülürse bu toksinler dışarıya atılmakta zorlanır ve sabah uyandığınızda istemediğiniz bir görünümle karşılaşabilirsiniz. Yani geceleri güneş kremi kullanılmamalıdır. Hatta gece kullanım için üretilmemiş olan herhangi bir krem sürmek de yanlış bir hareket olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri