Lenslerinizi mutlaka lens solüsyonu içinde saklayınız. Her sabah lensi içinden aldıktan sonra solüsyonu döküp, akşam lensleri yeni solüsyona koyunuz. . Lens saklama kaplarını mümkünse ayda bir değiştiriniz. Lens saklama kabını sadece lens solüsyonu ile temizleyiniz, çeşme suyu vs kullanmayınız.
Lensler üretildiği zaman belli bir kalite ve hijyen içinde bulunurlar ve bunun süresi kalıcı değildir. Üretildiği tarihten itibaren lensler eskimeye başlar. Bir lens paketinin açılmamış olması ve son kullanma tarihinin geçmemiş olduğu durumlarda kullanılması gerekir.
Dolayısıyla lensler rutubetsiz bir ortamda (banyo yerine yatak odası gibi) saklanmalı ve kutusu ters çevrilerek kurutulmalı. Lens kutuları sık, ideal olarak ayda bir değiştirilmeli. Birkaç kez kullanılan her lens, göze tekrar yerleştirilmeden önce mutlaka temizlenmeli ve mikroplardan arındırılmalı.
Lens Solüsyonu Yoksa Ne Yapılabilir? Lens solüsyonu olmadığı durumlarda kısa süreli çözümler bulunmaktadır. Kaynamış soğutulmuş çeyrek çay bardağı su içerisine lensler konularak buzdolabının soğutma bölümünde bekletilebilir.
Kurumuş lensler zarar görmüş olabilir, dolayısıyla tekrar ıslatıp kullanmaya çalışmayın. En iyisi kurumuş lensleri atıp yeni bir çift lens kullanmaya başlamanızdır. Gaz geçirgen lensler de geceleri uygun bir lens bakımı ve dezenfeksiyon solüsyonunda saklanmalıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Kimi zaman lens solüsyonu bitti ne yapmalıyım ya da lens solüsyonu yerine ne kullanılır gibi sorular akla gelir. Bu durumda uygulayabileceğiniz en pratik çözüm yolu bir çay bardağının çeyreğine kadar içme suyu koyarak lensleri içine atın. Daha sonra bu bardağı buzdolabında bekletin.
Yumuşak lensler solüsyonsuz açık havada bırakılırsa kuruyabilir ve bozulur. Bu durumdaki lenslerin kullanılmaması gerekir. Kontakt lens kullananların sigara içmesi, özellikle gece boyunca gözde kalan lens kullananlarda sorunların artmasına yol açabilir.
Süslü pet şişe kapağı da olur, kahve fincanı da olur, cay tabağı da gayet tabii olur. dikkat edin sağ sol karıştırmayın :) 8. göz damlası falan varsa kullanabilirsin süslü. göz damlaların üstünde ya da prospektüsünde yazıyo zaten lens solüsyonu görevi de görür şeklinde.
Suda bulunan bazı mikroorganizmalar gözde ciddi enfeksiyona neden olabilir. Lensler suyla asla temas etmemelidir.
Bir kişi ne zaman gözlerini ovuştursa veya çevresindeki bölgeye dokunsa bakteri ve virüslerin enfeksiyona yol açması için fırsat doğar. Lensle uyumak veya uzun süre boyunca takılan lensler de konjonktivit gelişme riskini artırırlar.
Lens solüsyonu açıldıktan sonra saklama koşullarına uygun olarak saklanmalıdır. Kapağı hava ve toz almayacak şekilde serin bir yerde saklanmalıdır.
Lenslerin kullanım süresi bitmiş, son kullanma tarihi geçmişse değiştirilmesi gerekir. Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir.
Lensin musluk suyuyla teması körlüğe neden olabilir
Yaz demek sık sık duş almak demek. Kontakt lens gözdeyken duş almak çok tehlikeli. Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor.
Günlük veya uzun süreli kullanılabilen, ömürleri 3-12 ay arasında değişen kontakta lenslerdir. Uzun ömürleri olmasına karsı üzerinde oluşan birikintiler özellikle alerjik bulguların oluşmasına ve göz sağlığı açısından problemler yaratabilmektedir.
Çözüme katlanma – Lensiniz kazayla katlanırsa, kenarları parmaklarınızla ayırmak bir yırtılmaya neden olabilir. Bunun yerine, lensinizi avucunuzun içinde bir tuzlu su çözeltisine yerleştirin. Suya batırılmış lensi, nem zarar görmeden açmasına yardımcı oluncaya kadar hafifçe masaj yapın.
İki gözünüz de aynı derecede ise 1 kutu lens 15 günlük kullanımı karşılar. 1 kutuda 90 blister bulunan markalar da piyasada mevcuttur. Günlük lensler her gün yenisi kullanıldığı ve kullanıldıktan sonra atıldığı için her zaman daha güvenilir ve sağlıklıdır.
Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Kontakt lens solüsyonu yerine asla musluk suyu, şişe suyu veya damıtılmış su kullanmamalısınız. Arıtılmış olmasına rağmen, musluk suyu hala ciddi göz enfeksiyonlarına neden olabilecek bakteri ve diğer mikroorganizmaları içerebilir .
Ancak az önce bahsettiğimiz gibi lenslerin kullanım süresi vardır. Bu kullanım süresi aslında lenslerin son kullanma tarihi olarak düşünülebilir. Yani lenslerin kullanım süresince kullanılması ve ardından çöpe atılarak yerine yeni lenslere geçilmesi gerekiyor.
Lens kutusunu yabancı maddeler ve mikroorganizmalar içerebilecek olan suyla temizlemeyin. Ayrıca, lens kutusunu küf ve mikropların birikmesine ortam hazırlayan tuvaletin yakınına veya nemli yerlere koymayın.
Kontakt lens kullanacak hastaların dikkat etmesi gereken durumlardan da bahseden Dr. Emrah Kan , "Su ile temas en aza indirilmelidir. Duş almadan, yüzmeden veya SPA küvetine girmeden önce lensler çıkarılmalıdır. Kontakt lensler suda durulanmaması gerekir ve saklanmamalıdır.
Solüsyonun ömrü açıldıktan itibaren 3 ay'dır. Lens suyu kaç günde değiştirilmeli? Her gün kullanılan lenslerin suyu gün aşırı mutlaka değiştirilmeli bakım prosedürü uygulanmalıdır. Uzun bir süre lensin kullanılmayacağı durumlarda kapakların sıkıca kapatılarak hava almadığına emin olunmalıdır.
Her bir bireyin göz ölçüleri farklıdır ve standart ölçüde lensler göze zarar verebilmektedir. Her lens tek bir kişi için üretilir ve o kişi haricinde biri tarafından kullanılması kesinlikle doğru değildir.
Lens sürelerinde en büyük ayrımlardan biri lensin gözünüzdeyken uyumaya müsait olup olmadığıdır. Lensin kullanım süresi göz sağlığınız için azami öneme sahiptir. Lensin süresi dolduğunda kullanmaya devam etmeniz gözünüzde komplikasyon oluşmasına ve göz sağlığınızı bozmanıza neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri