Kapaklı saklama kaplarının içerisinde de kurabiyelerinizi uzun süre saklayabilirsiniz. Gün ışığından uzak bir yerde ve buzdolabında muhafaza etmemeye de özen gösterin. Afiyet olsun!
Yumuşak kurabiyeleri nemli tutmak için kaba bir dilim ekmek ekleyebilirsiniz. Ekmek, kurabiyeler yerine kuru havayı emecek ve bayatlamalarını önlemeye yardımcı olacaktır. Düzgün yapıldığında, yumuşak kurabiyeler buzdolabında üç gün ve dondurucuda üç aya kadar dayanır.
Yumuşak kurabiyeler, hava almayacak sağlam bir kapta saklanmalıdır. Diğer yandan bulunduğu kaba mutlaka bir parça ekmek konmalıdır. Ekmek, kuru havayı emeceği için kurabiyeler tazeliğini kolayca korur. Bu adımlar doğru şekilde yapıldığında yumuşak kurabiyelerinizi buzdolabında üç güne kadar saklayabilirsiniz.
Bu, kurabiyenin bayatlamasına neden olacağı için nişasta ile yapılan kurabiyelerin eğer mümkünse kapalı ve hava almayan bir saklama kabında muhafaza edilmesi gerekmektedir. Ek olarak saklama kabına dizerken kurabiyeleri üst üste değil yan yana dizmek daha doğru bir uygulama olacaktır.
Pişmiş kurabiyeleri 3-4 aya kadar kilitli buzdolabı poşetinin içerisinde, buzlukta bekletebilirsiniz. Yemeden önce çıkarıp fırın tepsisine dizin ve 180 derecelik fırında bir süre ısıtın. Ardından afiyetle tüketin.
İlgili 36 soru bulundu
Yumuşacık ağızda dağılan kurabiyeler yapabilmenin sırrı kurabiyenin yapımında kullanılan yağda saklı. Elbette her türlü yağla kurabiye yapılabilir ancak kurabiyelerinizin daha yumuşak ve ağızda dağılan enfes kurabiyelerden olmasını istiyorsanız kurabiye hamurunuzda tereyağı kullanmalısınız.
Ayrıca kurabiyelerinizi içerisinde lavaş ya da tortilla ekmeği olan veya tabanına ve kurabiye aralarına yağlı kağıt konulmuş kavanozların içerisinde saklamak gerekiyor. Kapaklı saklama kaplarının içerisinde de kurabiyelerinizi uzun süre saklayabilirsiniz.
Çok ince bir kurabiye hamurunu 180 derecede uzun bir süre pişirirseniz sertleşir. Orta kalınlıkta bir kurabiye hamurunu 200 derecede pişirirseniz hem yanmasına hem de çok sert olmasına neden olursunuz. Bu nedenle hamurun yapısına ve kalınlığına bağlı olarak bu derecelerde, kontrollü bir şekilde pişirmeye özen gösterin.
Elmalı kurabiye Yumuşamaması için ne yapmalı? Kurabiye hamurunu yaparken içerisine koyacağınız 3-4 yemek kaşığı soğuk su sayesinde malzemeleriniz tam kıvamında toparlanıyor ve kıvamları daha sonradan yumuşamıyor.
Çikolatalı/kakaolu kurabiyelerde tuz kullanmaktan kaçınıyorsunuz. Tatlının içinde tuzun ne işi var demeyin. Kurabiyelerinizdeki çikolata/kakao tadının daha baskın olmasını istiyorsanız içine bir tutam tuz katmayı unutmayın. Sonuç daha mutlu edici olacak.
Kurabiyenin ıslak kalmasına neden olan iç harçlarından dolayı kıtır özelliklerini yitirmiş olan kurabiyeler için üzerleri örtülü bir şekilde birkaç dakika fırında tutmak fayda sağlayacaktır.
Eğer bir sonraki tarifine içine bir iki damla sirke koyarsan bayatlama süresini uzatacak ve daha uzun süre tüketilir hale getirecektir. Ayrıca hava almayan kutularda saklamak da süreyi uzatacaktır. Bir de nem almayan bir ortamda tutmaya çalış.
Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Kurabiyeleriniz yayılıyor ise bunun iki sebebi vardır. Kurabiye hamuru ısıdan çok etkilenir. Dinlenen hamuru çok fazla yoğurursanız elinizin sıcaklığı ile hamur yumuşar ve yayılma yapar. Elinizi soğuk su ile yıkayıp kurulayın hızlıca hamura şekil verip soğuk tepsiye hamurları dizin.
Kurabiyelerin pişerken çatlaması
Hamurun sert olması pişerken kurabiyenin çatlamasına neden olur. Kurabiye tarifinize göre içerisine eklediğiniz karbonat ve kabartma tozu da aynı şekilde kurabiyenin çatlamasına neden olan sebeplerden bazılarıdır. Bu nedenle kullandığınız ölçüye dikkat etmeniz gerekmektedir.
Şeker hamuru bozulur mu? Şeker hamuru oda sıcaklığında uzun süre saklanabilir. Ancak şeker hamurunun kurumaması için hava ile temasının önlenmesi gerekir.
Önce hamurumuzu yapalım. Yoğurma kabınızda tereyağını, pudra şekerini, yumurtayı, sütü, yağı krema kıvamına gelene kadar karıştırın. Daha sonra kabartma tozunu ve unu katarak ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamurunuzun üzerini kapatıp dolapta dinlendirin biraz.
EĞER KURABİYELERİN HEPSİNİ TÜKETMEYECEKSENİZ PUDRA ŞEKERİNİ YEDİKÇE ÜZERİNE SERPİN. YENİR DİYE DÜŞÜNÜP HEPSİNE PUDRA ŞEKERİ SERPTİYSENİZ VE KALAN OLDUYSA HİÇBİR ŞEKİLDE KAPAKLI BİR KAPLA YADA STREÇLEYİP KALDIRMAYIN.
Benden sıklıkla istenen Sıvıyağlı Kolay Elmalı Kurabiye Tarifi paylaşıyorum bugün. Evet, bu sevimli kurabiyeler margarinsiz tereyağsız… Sıvıyağ ile beklemeden kolaycacık hazırlanıyor. Havalar da soğumaya başladığına göre çayın kahvenin yanına bol bol pişirir afiyetle yersiniz.
Kurabiye hamuru, hamurun yapısı ve kurabiyenin kalınlığına bağlı olarak 160-170 ya da 180 derecede pişirilmesi gerekir. Çok ince bir kurabiye hamurunu 180 derecede uzun bir süre pişirirseniz sertleşir.
Kurabiye gibi tariflerde nişasta kullanıldığında gevrek bir doku oluşur. Kurabiyeyi ağızda dağıtan unsur, tercih edilen nişastadır. Kıyır kıyır diye tabir edilen kurabiyeler genelde nişastalı kurabiye tarifleriyle ortaya çıkar.
Çok soğuk şekilde kullanılmaya çalışıldığında ya da eritilmiş tereyağı henüz sıcakken ilave edildiğinde hamurun sertleşmesine neden olabiliyor. İkinci neden ise gereğinden fazla un ilave etmek. Kurabiye hamuru yumuşak, ele yapışmayan, hafif yağlı olması gereken bir hamur çeşidi.
Dondurulup çözülmüş gıda, bozulma sürecine kaldığı yerden devam ediyor. Ancak çözüldükten sonra yeniden dondurulursa, ikinci kez çözüldüğünde bakteriler çok hızla çoğaldığı için zehirlenme riski artıyor.
Anne kurabiyesinin püf noktaları; Kurabiyenin dışı kıtır içinin de yumuşak olması için karbonat kesinlikle olması gerekiyor. Hamurumuz çok az ele yapışan bir hamur olsun ki piştiğinde sert olmasın. Elinize biraz sıvı yağ sürerseniz hamura rahatça şekil verebilirsiniz.
Kurabiye hamurunuzu doğru şekilde saklayabilmek için yapmanız gereken ilk şey hamurun kıvamını düzgünce tutturmaktır. Eğer hazır yoğrulmuş ancak şekil verilmemiş bir hamur koyacaksanız bu durumda buzdolabı poşetine geçirmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri