Saklama kabınızı ya da buzdolabı poşetinizi hazırlayın. Her bir poşetin içine kullanacağınız kadar temizlenmiş ve soğuk sudan geçmiş semizotunu yerleştirin. Poşetlerin havasını alın ve derin dondurucunuza gönderin. En çok 9 ay boyunca dondurucuda saklayabileceğinizi de unutmayın.
Taze yeşil yapraklı semizotlarınızı temizleyip, iyice yıkayın. Yıkama işleminden sonra semizotlarını doğrayın. Birer pişirimlik olarak Koroplast Kilitli Poşetleri içerisine yerleştirin.Poşetlerin havasını alın, ağzı sıkıca bağlayın. Sonrasında derin dondurucuya koyun,saklama süresinin 9 aydır.
Semizotu buzlukta 9 aya kadar muhafaza edilebilir.
Serdiğimiz semizotlarının suyu iyice süzüldükten sonra doğruyoruz. Doğradığımız semizotlarını buzdolabı poşetlerinin içine koyup pipet yardımıyla havasını iyice alıyoruz. Bu şekilde derin dondurucu da uzun süre saklayabiliriz.
Yapraklar, saplar, çiçekler ve tohumlar da dahil olmak üzere tüm bitki yenilebilirdir ve binlerce yıldır farklı çeşitler ile mutfaklarımızı süslemektedir. Semizotu, kalori açısından oldukça düşük olmasına karşın besin değeri oldukça zengin bir sebze türüdür.
İlgili 24 soru bulundu
Omega-3 yağ asitleri, A ve C vitaminleri, lif ve diğer besin maddeleri sayesinde, semizotunun kalp sağlığı, sindirim sağlığı ve genel sağlık üzerinde olumlu etkileri vardır. Özellikle sağlıklı beslenme ve doğal tedavi yöntemlerine ilgi duyanlar, semizotunu diyetlerine dahil etmeyi deneyebilirler.
Semizotu Nedir? Ilıman iklimlerde yaygın olarak yetişen semizotu, esasen Asya kökenlidir. Avrupa'dan Asya'ya, Orta Doğu'dan Afrika'ya dünyanın dört bir yanında bilinçli bir şekilde tüketilir. Yapraklar, saplar, çiçekler ve tohumlar olmak üzere bitkinin kökü hariç her yeri yenebilir.
Semiz otunu temizleyip suyu iyice süzüldükten sonra doğrayıp her kata birer tatlı kaşığı tuz ekliyoruz ve iyice soğuyan suyu üzerine gelecek şekilde ekliyoruz ve kışın kullanmadan önce tuzu alınması için su da bir taşım kaynatıyoruz. Yoksa çok tuzlu olur soğuduktan sonra istediğiniz gibi kullana bilirdiniz.
Küçük yeşil yaprakları ve körpe sapları yenir. Çiğ olarak tüketmek besin değerinden daha fazla yararlanmamızı sağlar. Salatasından yemeğine kadar pek çok kullanım şekli vardır.
Semizotu sapları 1 cm uzunluğunda doğranır. İnce kıyılan kuru soğan, havuç ve biber zeytinyağında kavrulduktan sonra tüm yeşil malzeme ilave edilir. 4-5 dakika diriliğini kaybedene kadar pişirilir. Üzerine yumurta kırılıp ağzı kapatılır.
3- Kıvırcık, marul, maydanoz, dereotu, semizotu, pazı gibi yeşillikleri, sirkeli, limonlu veya karbonatlı suyun içerisinde yaklaşık 10-15 dakika kadar bekletmek yeterli olacaktır.
Taze yeşillikleri dolapta saklamak için yıkadıktan sonra nemini almalısınız. Yıkadığınız yeşillikleri kağıt havluyla kurutabilirsiniz. Nemini aldığınız yeşillikleri, bir poşet içine alın. Bu gibi durumda poşetin içindeki havayı da almanız gerektiğini unutmayın.
Suda Bekletin
Semizotunun kök kısmını çıkardıktan sonra miktarına uygun bir büyüklükte su dolu kap içerisine koyun. İçerisine bir yemek kaşığı kadar sirke ekledikten sonra 10 dakika kadar bekletin. Bu sayede tüm mikropların ölmesini ve semizotunun iyice temizlenmesini sağlayın.
Daha önce dediğimiz gibi saklama kabının en alt kısmına mutlaka kağıt havlu yerleştirin. Yeşillikleri saklamak için en uygun sıcaklık 3-4 arasıdır. Bu yüzden buzdolabı raflarında veya sebzeler için ayrılmış bölümde rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz.
Düşük kalorili ve yağsız olması ile, kilo vermek isteyenler için de hem iyi bir garnitür hem de iyi bir ana yemek seçeneğidir. Sofranızda yer verebileceğiniz sade veya yoğurtlu semizotu salatası, diyette gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz, düşük kalorili bir alternatiftir.
Çiğ bir şekilde salataya doğranarak tüketilebilir. Aynı zaman da yoğurt içerisine de çiğ bir şekilde ilave edilerek tüketimi son derece sağlıklı olmaktadır. Semiz otunun diğer bir kullanımı ise pişirilerek elde edilir.
İsterseniz semizotunu çiğden kullanmak yerine hafifçe haşlayabilirsiniz.
Derin bir kaba semizotlarını doğrayın. Üzerine yoğurt, su ve rendelenmiş sarımsağı ekleyin. Tuzu da ayarlayıp, iyice karıştırın. Son olarak semizotlu cacık üzerine nane serpiştirip, tekrar karıştırın.
Kış döneminde yemeklerin yanında tüketilen nefis bir turşu gibisi yoktur. Semizotu faydalı içeriğiyle salata veya yemek olarak tüketilmesinin yanı sıra turşusu yapılan sebzelerinden biri.
Üzerlerindeki kirler ve yabani semizotunun içindeki minik siyah tohumlar suyun dibine çökecektir. Bu arada tohumların temizlenmesine çok da takılmayın, yenebiliyorlar.
Semizotunun Faydaları Saymakla Bitmiyor
Şişkinlik ve ödemden de vücudu koruyan besin kaynağı, idrar söktürücü etkiye sahip olması sebebiyle toksinlerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır.
Kilo Vermeye Yardımcı Olur. Yapılan araştırmalara göre semizotu; karaciğerin LDL yani kötü kolesterol üretim oranını düşürme özelliğine sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri