Riesling: Ucuz şaraplar 2 yıl; kaliteli Alman örnekleri 5-20 yıl arası; tatlı şaraplar sek şaraplardan daha uzun süre yıllandırılabilir. Semillon: Avustralya'nın Hunter vadisinde üretilen kaliteli şaraplar için 5-10 yıl arası; diğer şaraplar için 1-2 yıl.
Dünyanın en iyi şarapları uzun süre yıllanır ama bir genelleme yaparsak beyaz şarapların pek çoğu üretim tarihlerinden sonra üç yıl içinde, kırmızılarsa beş yıl içinde içilmelidir.
Şişede meydana gelen günlük sıcaklık değişimlerin neticesinde, şişenin içine giren hava, şarabın bozulmasına neden olur. Isı 10 C nin altına düştüğünde, şarap iyi bir şekilde yıllanmaz; 20 derecenin üstünde ise şarap erken yıllanır.
Normal beyaz şarap 4-5 gün. Kırmızı şarap ise 10-15 gün hava almadan buzdolabında muhafaza etmek koşuluyla tüketilebilir. Açılmamış marketten alınan ucuz şaraplar ise yukarıda belirttiğimiz saklama koşullarında ortalama 3 yıla kadar muhafaza edilebilir. Kaliteli şaraplarda bu süre on yıllarca sürebilir.
Dünyanın en eski şarabı, MS 350 yılında üretildiği düşünülen 1700 yıllık bir şarap. Hala sıvı formunu kaybetmeyen şarap, hem tarihçilerin hem de önologların ilgisini çekiyor. Şarap en az kaç yıllık olmalı sorusunun tek bir yanıtı yok. Bir şarap ortalama olarak 2 sene içinde ideal lezzetine ulaşıyor.
İlgili 18 soru bulundu
Cevap: Şarabın adı ve yılı ne olursa olsun, “vitrin köşesinde” duran bir şarap kalitesini arttırarak yıllanmaya değil hızla bozulmaya mahkumdur. Şarabın kalitesini koruması ve daha da geliştirmesi için öncelikle taze içime değil yıllanmaya uygun bir şarap olması gereklidir.
Şarabın iyi yaşlanması için, şarabın bir mahzende veya 11 ila 14 derece arasında sabit bir ortam sıcaklığına sahip bir odada saklanması gerekir. Şişeler yere serilmeli ve ışıktan korunmalıdır. Oda, maksimum %50 ile %75 arasında bir nem seviyesine sahip olmalıdır. Dış koku ve titreşimlerden korunmalıdır.
Yıllanan şarap, çabuk bozulan bir sıvı olmasına rağmen kalitesini artırabilir, içerdiği şekerleri, asitleri ve tanenleri şişenin içinde pişirmek için biraz zaman vermek, ağız hissini ve aromayı daha iyi hale getirebilir.
Öküzgözü, Boğazkere, Bordeaux şarapları 10 seneye kadar bekletilebilir. Bunun yanında Kalecik Karası, Porto, Rioja, Zinfandel türü şarapları 5 yıldan 10 yıla kadar bekletmeniz mümkündür. Port, Vintage şaraplarının yıllandırma süresi ise 20 yıldır.
Her şarabın üzerinde mutlaka üzümlerin toplandığı yıl yazar. Ön etikette yazan yıl 2011 iken, arka etikette şişeleme tarihi olarak 2014 yazabilir; bu bilgi bize şarabın şişelenmeden önce 3 yıl kadar fıçılarda bekletildiğinin bilgisini verecektir, evet gerçekten adamlar bunu bile yazıyorlar etikete.
Şarabı kadehe döktüğünüzde rengi bulanık ve kahverengi tonlar yoğunlaşmışsa şarabınız bozulmuştur. Şarabı kokladığınızda sirke, aseton, çürük ahşap, yumurta, tutkal kokuları alıyorsanız şarabınız bozulmuştur. Şarabı yudumladığınızda çok ekşi, çok acı tatlar alıyorsanız şarabınız bozulmuştur.
Tadı gençken sahip olduğu yaş meyve aromaları kurutulmuş meyve aromalarına dönüşür. Taneni ve asiti yumuşar. Dokusu ipekleşir. Yıllanmış bir şarap alırken kontrol edilmesi gereken en önemli nokta, mantarla şarap arasında şişenin boynundaki boşluğun normalden fazla olmaması ve mantardan şarabın sızmamış olmasıdır.
Dünyanın en pahalı şarabının 1787 ürünü bir ''Chateau Lafite'' olduğu ve şarabın bir şişesinin 1985 yılında 160 bin dolara satıldığı bildirildi. Guinness Rekorlar Kitabı'na da geçen bu şarap, hálá dünyanın en pahalı şarabı olma özelliğini koruyor. Söz konusu şarap, eski ABD başkanlarından Thomas Jefferson'a ait.
Mahzenlerde senelerce yıllanmış şaraplar, diğer şaraplar gibi paldır küldür içilmiyor. Bunları özel karaflara itinayla süzmek, havalandırılıp "açıldıktan" sonra yudumlamak gerekiyor...
Buke: Şarabın yıllanması sonucu ortaya çıkan kokulara denir. Genel olarak temel genç meyve ve meşe aromalarının ötesinde karmaşık tatlar geliştiren olgun şaraplara has bir koku türüdür.
Şarap yıllandıkça tanen düzeyi azalır, şarap daha yumuşak içimli hale gelir. Tanen tamamen yok olduktan bir süre sonra şarap ölür.
Genel kural serin, nemli, karanlık bir ortamda saklamaktır. Buzdolabının üstünde, ocak veya fırına yakın çekmecelerde saklamayın! Sıcaklık değişimi son derece etkili bir bozulma tetikleyici olacaktır. Kileriniz var ise oradaki dolap veya rafta yatay olarak saklamanız önerilir.
Bu değişim, şaraptaki bileşiklerin birbirleriyle reaksiyona girmesi sonucu ortaya çıkar. Ayrıca, yıllandıkça şarapların asit oranları da düşer. Bu, şarabın daha yumuşak ve tatlı hale gelmesine neden olur. Bunun nedeni, şarapta bulunan asidik bileşiklerin zamanla parçalanması ve daha basit bileşiklere ayrılmasıdır.
Cabernet şarabı, kırmızı şarapların en koyu ve en ağır olanıdır.
havadaki oksijenin şarapla temas etmesi durumunda şarapta oksidasyon başlar, ya da şöyle diyelim: “oksijen şaraptaki maya bakterilerinin ve diğer bakterilerin canlanıp (tekrardan) faaliyete geçmesini sağlar”. bu, şarabın daha çabuk değişime uğrayıp, yaşlanmasına ve sonunda şaraplıktan çıkmasına yani bozulmasına yol ...
Üzümünün nereden geldiği, hasat zamanı, üretim süreci, kullanılan fıçının türü gibi etmenler, yıllanmış şarabı özel ve pahalı kılar.
Şarapların kalitesi, sahip oldukları renklerden anlaşılabilmektedir. Örneğin, kaliteli beyaz şaraplar; açık renk, krem rengi, beyaz veya daha koyu bir renkte olmalıdır. Kırmızı ve rose şarapların ise genellikle kırmızıdan mora doğru ilerleyen bir renk skalası mevcuttur.
Salon veya odalarda sıcaklığa dikkat edilmesi gerek. Odanın karanlık ve kaloriferden uzak köşesinde baza altı veya dolap içi gibi yerler kullanılabilir. Buzdolabı… Birkaç haftalığına kullanılabilir ama 5˚C altı nemsiz ortam uzun süre saklama için uygun değil.
Şarabınızı uzun süreli saklama durumunda 10˚C-15˚C arasında sabit bir sıcaklık ideal. Eğer uzun süre yıllandırma gibi bir düşünceniz yoksa 15˚C-20˚C arası önerilir. Şarapları buzdolabında tutmak birkaç aya kadar iyi fikir olabilir ama uzun vadede kesinlikle iyi değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri