Yağsız süt, üzerinde yazan son tüketim tarihinden sonraki 10'uncu günde bile tüketilebilir. Yağlı sütler ise en fazla 5-7 gün dayanır. Sütün bozulduğunu kokusundan ve tadından anlayabilirsiniz. Ayrıca bozulan sütte topaklanma oluşur.
Son kullanma tarihi geçmiş süt, sonraki 5-6 gün içerisinde tüketilebilir. Sütün dayanıklılığında içerisindeki yağ miktarı büyük rol oynar. Yağsız sütlerin dayanıklılığı daha uzundur. Yağsız süt, üzerinde yazan son tüketim tarihinden sonraki 10'uncu günde bile tüketilebilir.
Bozuk süt tüketilmesi besin zehirlenmelerine ve bağırsak enfeksiyonlarına sebep olabilir. Besin zehirlenmesinde baş dönmesi, göz kararması, ateş, mide krampları, ishal ve kusma gibi belirtiler görülebilir. Bu gibi durumların hafif seyretmesinde bol sıvı (özellikle su) ve yoğurt tüketimi ile rahatsızlık geçebilir.
Bir gıdanın TETT'si geçtiyse bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir fakat bunlar sağlığımızı olumsuz etkileyecek durum değildir. O yüzden TETT geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.
İlgili 26 soru bulundu
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Son tüketim tarihi (STT) olarak da bilinir. Eğer ilgili ürün bir gıda ise bahsedilen tarihe kadar tüketilebileceği anlamına gelir. SKT sonrasında tüketilmesinin ise insan sağlığı için zararlı veya riskli olacağını gösterir.
Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5°C de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay tazeliğini korur.
Ambalajı açıldığında dayanma süresi kısalır, 1-2 gün arasında değişir. UHT sütler ambalajı açılmadan oda ısısında 3 ay saklanabilir. Ambalajı açıldıktan sonra, UHT sütler de buzdolabında saklamak koşuluyla bir hafta içerisinde tüketilmelidir.
Sütün bekleme süreci uzadıkça rengi mavi ve kırmızı renge dönüşmeye başlar. Ayrıca sütün üzerinde kendiliğinden köpükler oluşmaya başladıysa, bozulmuş olduğunu gösterir. Sütün kokusu; Süt bozuldukça kokusu da kötüleşmeye ve ekşimeye başlar.
Pastörize günlük süt açıldıktan sonra buzdolabında tutulmalı ve 2 gün içerisinde tüketilmeli. UHT süt ise açılmadığı sürece oda sıcaklığında 4 ay saklanabiliyor. Açıldıktan sonra ise 3-4 gün içinde tüketilmesi gerekiyor.
Süt içtikten sonra başlayan karın ağrısı, kusma ve ishal süt zehirlenmesinin en önemli belirtileridir. Bazı durumlarda karında kramp başlar. Bazı durumlarda ise ishal şikayetleri kanlı ishal şeklinde gerçekleşir. Fakat bu belirtiler süt zehirlenmesinin erken aşamalarında ortaya çıkmaz.
Son kullanma tarihi genellikle ilacı yazılan ayın sonundan sonra almamanız gerektiği anlamına gelir. Örneğin, son kullanma tarihi Temmuz 2020 ise ilacı 31 Temmuz 2020'den sonra almamalısınız.
Doğrulanmış Cevap
Çünkü süt ve süt ürünleri içeriğinde bulunan bakterilerden dolayı çabuk bozulur. Kısa sürede kimyasal bir değişime uğrayarak insanların sağlığını doğrudan şekilde olumsuz yönde etkiler. Sütün içerisinde bulunan laktik mayalar, sütün ve süt ürünlerinin hızlı bir şekilde bozulmasına neden olur.
peyniri süzmeden önce iyice soğumasını beklerseniz (dışarda yine de çok bekletmeyin, ekşiyebilir) yağlı bi lor elde edersiniz sanırım. merhabalar, 5 kilo süte 6 sar kasik sirke ve limon suyu katabilirsiniz. miktarı o kadar önemli değil aslında, sütü peynirlestirmesi yeterlidir.
UHT süt, ambalajı açılmadığı taktirde raf ömrü boyunca, oda sıcaklığında tazeliğini korur. Ancak ambalajı açıldıktan sonra buzdolabında(+4°C) saklanmalı ve 2 gün içerisinde tüketilmelidir.
Ambalajı açıldıktan sonra buzdolabında (+4°C) saklanmalı ve 2-3 gün içerisinde tüketilmelidir.
Süt, insan için doğumdan itibaren gerekli olan bir gıdadır. Bebek, doğduğu andan başlayarak ilk yarım saat içinde yalnızca anne sütü ile beslenmelidir. Bebeklere ilk altı ay, anne sütü dışında su dahil, başka hiçbir gıda verilmemesi önerilmektedir.
Avrupa ve Türkiye'de sütün işlenmesi için sıklıkla UHT adı verilen yöntem kullanılır. Açılımı, Ultra- Heat Treatment, yani, aşırı ısı uygulaması. Bu işlemde süt, 3 saniye boyunca 140 derece ısıya tabi tutulur ve içindeki bakterilerin çoğu ölür. Bakterilerin ölmesi, sütün açılmadan uzun süre taze kalmasını sağlar.
UHT ya da uzun ömürlü süt
Bu işlem için süt 3 saniye boyunca 140 derece ısıya tabi tutulur. Sütteki bakterilerin çoğu bu yüksek ısıda ölür. Saklandığı steril paket açılmadığı takdirde süt uzun süre dayanır.
Süt ve süt ürünlerinin ömrünü uzatmak için kullanılan dondurma yöntemi, evde kolayca uygulanabilecek bir yöntemdir. Açıldıktan sonra en fazla 3-4 gün içerisinde tüketilmesi gereken süt, buzlukta dondurma yöntemiyle 3 aya kadar taze bir şekilde saklanılıyor.
Aralarındaki en büyük fark ise son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin kullanılması sonucunda sağlık sorunlarına neden olurken, TETT yani tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş ürünlerin kullanılması, beklenen etkiyi görememek, gıdalarda ise istenen tadı alamama gibi sonuçlara neden olmaktadır.
Son kullanma tarihi belirlenirken ürünün, hesap üzerinde ki (mikrobiyolojik) bozulma süresinden ve tüketilmesi halinde zarar verebilme yüzdesinden faydalanılarak tarih belirlenir ve ortaya çıkan süreden bir miktar önceki tarihler son kullanma tarihi olarak yazılır.
Çabuk bozulan gıdalar için son kullanma tarihinin uzatılabilmesi için paket içindeki karbon dioksit, nitrojen ve oksijen oranlarının normal havadan farklı hale getirildiği paketleme yöntemi . kullanma tarihini uzatlamaya yönelik bir yöntemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri