Unu saklamak için en uygun yöntem cam kavanozlar kullanmaktır. Cam kavanozlar, unun böceklenmesini önler. Unu cam kavanoza koyduktan sonra ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Bu şekilde son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
Hava, ısı ve nem, paket açılmamış olsa bile, ununuzun son kullanma tarihinden önce bozulmasına neden olabilir. Tüm ambalajlar hava geçirmez değildir, bu nedenle un paketinizi taze tutmak için hava geçirmez bir torba veya kap içine koymalısınız. Serin ve karanlık bir dolapta saklayın.
Unların büyük çoğunluğu serin, kuru ve doğrudan güneş ışığı almayan yerlerde kapalı kutularda saklanabilir. Ayrıca unlar kendi orijinal kağıt paketlerinde açılmadıkları sürece uzun süreli muhafaza edilebilirler. Kağıt paketlerin ağzı açıldıktan sonra kullanım süreleri hızla azalır, hemen tüketilmelidirler.
Unun böceklenmemesi için unu saklayacağınız kabın içerisine kuru karanfil, nergis çiçekleri veya defne yaprağı koyabilirsiniz. Sıcak havalar ve nem unun bozulması için uygun koşullardır. Bu nedenle yaz aylarında unları ağzı kapalı şekilde buzdolabında muhafaza ederek özellikle böceklenmenin önüne geçebilirsiniz.
Sıcak havalar ve nem olan ortamlar unun bozulmasına sebep olan nedenlerdir. Un satın aldığınız zaman paketi ne kadar sürede bitirdiğiniz de çok önemlidir. Unu kullanım sıklığına göre büyük paket ya da küçük paket satın almak her zaman daha mantıklıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Uygun kaplarda muhafaza edilen ve saklama koşullarına özen gösterildiğinde buğday unu 12, çavdar ve yulaf unu gibi çeşitler 6 ay süresince böceklenmeden tazeliğini koruyabilir. Unu kullandıktan sonra geri kalanını uygun bir kaba koyabileceğiniz gibi, kendi ambalajında da saklayabilirsiniz.
Böceklenmiş unu çöpe atmaya gerek kalmadan temizlenerek tüketilebilir. Ancak sararan ve tarihi geçmiş unun tüketilmesi zehirlenme riskini arttırdığından çöpe atılması gerekmektedir.
Unun bozuk olup olmadığını anlamak için en iyi yol koklamaktır. Taze un nötr bir kokuya sahiptir. Ancak un bozulmaya başladıkça kötü kokar. Hatta ekşi, küf ve bayat kokabilir.
UNUN RAF ÖMRÜ NE KADARDIR? Buğday unu, doğru koşullar sağlandığında 1 yıla kadar saklanabilir. Tam buğday, yulaf ve çavdar unun raf ömrü, beyaz una göre daha azdır. Bu tip unlar, maksimum 6 ay içinde tüketilmelidir.
Böceklenmiş unları çöpe atmanız gerekmez. Uzmanlara göre böceklerin yediği gıdalar güvenle yenilebilir. Fakat böceğin içinden mi yoksa dışarıdan mı una karıştığı bilinmelidir. Ununuz böceklendiyse temizleyerek kullanabilirsiniz.
Diğer Unlar İçin Raf Ömrü
Diğer yağlar gibi, bu yağlar da zamanla ekşir ve una belirgin şekilde hoş olmayan bir tat verir. Taşta öğütülmüş ve tam buğday unları genellikle dört ila altı ay içinde tüketilmelidir. Ancak sıcak iklimlerde hoş olmayan tatları daha da hızlı geliştirebilirler.
“AMBARLARA KONAN BUĞDAY, 100 YILDA SADECE YÜZDE 5 BOZULUYOR”
Killi kireç taşından oluşan ambarların özelliği nemi emmesidir. Yaz kış ambarlardaki ısı derecesi 13 ila 17 derece arasındadır. Bu nedenle de içine konan buğday 100 yılda, sadece yüze 5 bozularak unlanmaktadır.
50 kg Un Saklama Koşulları Nelerdir? 50 kg un çuvalı, uzun sürede tüketime uygun olması sebebi ile bozulmayacak ortamlarda saklanmalıdır.
Kusma, kanlı ishal bir çok zehirlenmelerde belirtidir.
Koliform bakterisi, Un zehirlenmelerinde ayrı olarak dışkı tahlillerinde görülür.
Buğday, mısır, nohut, çeltik ve sorgum gibi tahıllar genellikle 6-12 aylık dönemlerde CAP depoda saklanır. En ekonomik depolama biçimi olan CAP, torbalanmış tahıllar için Hindistan Gıda Kurumu tarafından yaygın olarak kullanılıyor. Bu yapı, 3 haftadan daha kısa bir sürede üretilebilir.
Seçenekler: 1 kg19,50 TL/kg. 5 kg15,18 TL/kg.
Pirinç ve bulgur gibi bakliyatların yer aldığı saklama kaplarına bir miktar tuz eklemenizi öneriyoruz. İlave edilen tuz, bu tür gıdaların nemlenmesini önleyecektir. 1 kilo bakliyat için önerilen tuz miktarı 1 yemek kaşığı olmaktadır. Küflenmeye, nemlenmeye ve böceğe karşı alabileceğiniz en pratik yöntemdir.
Bakliyat saklanırken içine defne yaprağı eklemek, kavanozun üstünü tuz ile kaplamakta bakliyatın saklama süresini uzatacaktır. Bakliyatı buzdolabında cam kavanozda veya bez torbalarda saklamak en doğru saklama yöntemidir. Buzdolabı hem serin hem de kuru bir saklama alanıdır.
Marketten veya pazardan aldığınız muzları eve geldiğinizde plastik poşetlerinden çıkartın. Plastik torbalar nemli olduğu için muzun daha çabuk çürümesine yol açar. Muzlar hemen tüketilmeyecekse kağıt poşete veya normal bir şekilde buzdolabının kapaklı bölmelerine konulabilir. Böylece saklama süresi artacaktır.
Kül Miktarı: Undaki madeni maddelere kül adı verilir.Undaki kül miktarı o unda saf un külü ile karışan kepek tozu toplamıdır. Bu değer saf una karışan kepek tozu oranını belirtmesi sebebi ile önemli bir ölçüdür.
Tam buğday ununda B vitamini, folat, çinko ve demir yer alır. Bu maddeler ise bağışıklık sisteminin güçlenmesinde aktif rol oynar. Hastalıklardan uzak bir bedene sahip olmak için rafine un yerine tam buğday unu tercih edebilirsiniz.
Unun iyi olduğunu nasıl anlarız sorusunun en önemli yanıtı kokusu olacaktır. Unu kokladığınızda kesinlikle buğday kokusunu almanız ve bunun dışında herhangi bir koku içermemesi gerekir. Eğer undan hafif de olsa bir rutubet kokusu geliyorsa kesinlikle kullanılmamalıdır. Öte yandan unun rengi de net bir renk olmalıdır.
Undan bahsedecek olursak, aynı şeker ve tuz gibi gereğinden fazla tüketildiğinde oldukça zararlıdır. Beyaz un oluşum aşamasına kadar birçok işlemden geçtiği için posa, vitamin, mineral neredeyse yok denecek kadar azdır. Aynı rafine şeker gibi hızla emilip kana geçiyor ve kan şekerinde ani dalgalanmalar yaratmaktadır.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri