Meyve sularının muhafazası için koruyucu kimyasal madde kullanılması tamamen yasaktır. Ambalaj açılmadıkça koruma etkisi sürer. Eğer ürün koruyucu içerseydi, ambalajı açıldıktan sonra da meyve suyu ve nektarı kesinlikle bozulmazdı.
Ambalaj açılmadığı veya delinmediği sürece meyve suyu bozulmuyor. Ambalaj açıldığında ise, havadan mikroorganizma bulaşıyor ve meyve suyu zamanla bozuluyor. Bozulma süresi sıcaklığa göre değişiyor. Buzdolabında daha geç, oda sıcaklığında daha çabuk gerçekleşiyor.
Meyve sularının etiketinde yer alan son kullanma tarihinden sonraki haftalarda hatta aylarda da raf ömrü devam etmektedir. Birçok meyve suyu içeriğinde özellikle C vitamini ve diğer vitaminleri barındırdığından dolayı zengin bir içecektir.
O yüzden adı üstünde taze sıkılmış meyve suyu olduğundan sıktığınız meyve suyunu hemen içmeye çalışın. Çünkü ortalama 15 dakika sonra ışık ve hava meyve suyunda yer alan birçok vitamini yok edecek hatta meyve suyu bir süre sonra tüm antioksidan gücünü kaybetmeye başlayacak.
Mayalı alkol (fermente alkol) doğal olarak taze meyve sularında, geçkin meyvelerde, hatta ekşi bozada kendiliğinden oluşur. Tamamen doğal bir süreçtir bu.Ama ne kadar alkol? Birada hacmen %5 civarı, şarapta %10 ila 15 olarak oluşan alkol, pastörize edilmemiş meyve suyunda %0,01 ile 0,03 arasında kendiliğinden oluşuyor.
İlgili 32 soru bulundu
Etil alkol, içkinin temel maddesi. Zaman zaman başka amaçlarla da, örneğin sanayide de kullanılıyor. Yani pahalı ve tehlike seviyesi biraz daha düşük. Metil alkol ise, ucuz, insan sağlığı için ise tamamen zararlı.
Alkol ise kimyasal bir maddedir ve sorunuzda da belirttiğiniz gibi muz, portakal, erik, şeftali gibi meyvelerde ve bal, ekmek, yoğurt gibi yiyeceklerde de bulunur. Sayılan bu yiyeceklerin hepsi de helaldir. Çünkü bunlar yenildiğinde kişiyi sarhoş etmez.
Meyve suyu, nektar ve diğerleri, etiketinde yazılı son kullanım tarihine kadar açılmadan güvenle muhafaza edilebilir. Ancak, tüketmek üzere ambalaj açıldıktan sonra kısa sürede tüketilmelidir. Bu süre, buzdolabında +4-8 ˚C de muhafaza edilmek koşuluyla 2-3 günü geçmemelidir.
Ambalaj açıldığında bulaşma ve dolayısı ile bozulma başlar. Bu nedenle, kalan meyve suyu buz dolabında muhafaza edilmeli ve 2-3 gün içinde tüketilmelidir.
Cilt bakımcılar taze sebze ve meyvenin cildi sudan daha fazla nemlendirerek genç görünmesini sağladığını savunuyor. Buna ek olarak her gün taze meyve suyu içmeye çalışın. Meyve suyunuzu aç karnına için. Böylece metabolizmanız yaşam için önemli vitaminleri, mineralleri ve diğer antioksidanları daha kolay emecektir.
Yüzde 100 meyve suyunda koruyucu ve katkı maddesi, şeker ve sitrik asit de yoktur” diyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Ahmet Aydın ise “Paketlenmiş meyve sularına yüzde 100 karşı olduğunu belirtiyor ve “Isıl işlemler meyve sularında bulunan enzimleri ve faydalı bakterileri tahrip ediyor.
En sağlıklı meyve suları arasında yer alan elma suyu, beyin hücrelerindeki toksik maddelerin sebep olduğu stres ve yaşlanmanın etkilerini de azaltıyor.
İş yoğunluğu fazla olan ve sağlıklı beslenmeye çalışanlar açısından taze sıkılmış meyve suyu hem zamandan kazanmanın hem de günlük vitamin ihtiyacını karşılamak için iyi bir yöntem olarak görülür. Meyve suyu ayrıca kilo vermek ve vücudu temizlemekle de ilişkilendirilir.
Portakal suyu gibi asitli meyve sularında; düşük sıcaklıkta, reaksiyon biraz daha yavaş gerçekleşecektir. Bu nedenle, portakal suyunun sıkıldıktan sonra birkaç saat içerisinde içilmesi veya mümkün olabildiğince soğuk bir şekilde saklanması tavsiye edilir.
Fakat bozulmaya başlayan meyvenin tadı bozulmaya, olağanın dışına çıkmaya başlar. Bozulan meyve ekşi, acı, ağır bir tadı ile rahatsızlık verir. 3 - Doku : Taze meyveler genellikle canlı, parlak, sert dokudadır. Bozulmaya başladıkça meyvelerin dokusu değişir.
İçeceğin içindeki meyve oranı %100 ise meyve suyu,%25-99 arasında ise meyve nektarı,%10-24 ise meyveli içecek, %0-9 arasında ise aromalı içecek ve %0 ise toz içecek olarak tanımlanmaktadır. katılması ile de hazırlanabilir.
2. Herhangi bir meyve / sebzeden elde edilen meyve suyu, yüksek su içeriğine sahip olduğundan 15-20 dakika içinde hızlı bir şekilde sindirilir.
Meyve suyu üretiminde kanserojen madde kullanılıyor mu? Meyve sularında kullanılan hiçbir madde kanserojen değildir.
Dolabınızda yumuşamaya yüz tutmuş limon, portakal gibi turunçgillerinizi sıkarak meyve suyu elde edin. Bu suyu buz kaplarına koyun ve buzlukta dondurun. Daha sonra yapacağınız çorba, sos ya da balık ve et yemeklerinde kullanabilirsiniz.
Yine sıcak sıcak kavanozlara aktarıp kapaklarını kapatın. 1 gün oda sıcaklığında soğumasını bekledikten sonra serin ve karanlık bir yerde güvenle saklayın. Tüketmek istediğinizde kavanozdan bardaklara kaşıkla aktarıp damak tadınıza göre sulandırın.
Nesillerdir evlerinize giren doğal DİMES tadına hiçbir koruyucu katkı maddesi koymuyoruz. Meyve sularımızda raf ömrünü sağlamak için geleneksel bir saklama yöntemi olan ısıtma-soğutma yöntemini kullanarak, ürünlerimizi sterilize edilmiş ambalajlarımıza dolduruyoruz.
Meyve suları, katı- sıvı heterojen karışımı olan süspansiyon karışımdır. Katı olan meyvenin sıvı içerisinde çözünmeden parçacıklı şekilde ve dipte çökelti oluşturacak şekilde meydana getirdiği karışımdır. Bu yüzden meyve sularının çalkalanarak içilmesi tavsiye edilir.
Gençlik ve Spor Bakanlığı 'dondurma ve cips dinen sakıncalı' haram olduğunu açıkladı.
Hanefi mezhebine bağlı olan kişilerin inanç ilkelerinde de kendilerine önder kabul ettikleri İmam Maturidi Tevilatu'l Kur'an adlı eserinde hurma ve üzüm dışındaki meyvelerden elde edile içki türlerinden sarhoş etmeyecek miktarda içmeyi diğer mezheplerin aksine haram değil mekruh kabul etmiştir.
Marula yılda bir defa ve tam da Afrika'nın en sıcak ve en kurak mevsiminde ürün verir. Son derece sulu olan marula meyveleri,eğer bekletilirse aynı zamanda % 17 alkol içerir. Bu bunaltıcı mevsimde birçok hayvan hem yakıcı güneşden korunmak ve hem de karınlarını doyurmak için bu ağacın altında toplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri