Acur genellikle doğrudan tohum ekme yöntemi ile yetiştirilir.Fide ile de üretilebilir. Sıra üzeri 50 - 60 cm, Sıra arası 150 - 200 cm olmalıdır.
Ekim Zamanı: Ege, Akdeniz gibi sıcak bölgelerde sonbaharda eylül - ekim aylarında tohumlar ekilir. Acur tohumu kışı soğuk geçen diğer bölgelerimizde ise ilkbaharda havaların ısınmasıyla şubat - mart aylarında ekim yapılır.
Acur tek yıllık bir bitkidir. Yerde sürünerek gelişen bir türdür. ortalama 8-10 günde çimlenir ve ilk başta bitki kazık kök oluşturur, ondan sonra gelişir. Köklerin : % 80'lik kısmı 30-40 cm de, % 20'lik kısmı 40 - maksimum 100 cm derinlikte yer alır.
Hem taze tüketime uygun hemde turşuluk olarak kullanılan acur bitkisi hobi meyve bahçelerinin olmazsa olmazlarındandır. Dekara verime 3 tona kadar çıkabilen acur bitkisinin hazmının oldukça kolay olması çocuklar için bu bitkiyi cezbedici hale getirmektedir.
Acur tohumu ekim derinliği 2-2,5 cm , sıralar üzeri mesafe 60-100 cm ,sıralar arası 120-180 cm arasındadır.Dekara atılan acur tohumu tahmini olarak 200-300 gram arasında tohum atılır.Eğer üretimte fide kullanılacaksa donların geçmesi beklenmelidir.Acur fidelerini fideler arası 40-80 cm arasında , sıralar arası 120 cm ...
İlgili 28 soru bulundu
Acur genellikle doğrudan tohum ekme yöntemi ile yetiştirilir.Fide ile de üretilebilir. Sıra üzeri 50 - 60 cm, Sıra arası 150 - 200 cm olmalıdır. Direk ekimlerde dekara 150 - 200 gr. tohum ekilebilir.
Acur genellikle kıraç arazilerde yetiştirilir. Bu nedenle fazla sulanmaz. Bu durumda meyve kalitesi ve verim düşük olur. Sulama yapılırsa meyveler daha hızlı büyür ve bitki başına verim de artar.
Acur çizgili yapıya sahiptir ve boyu 35-40 cm\\'ye kadar ulaşabilir. Acur bitkisinden en fazla mahsulu almak için bol güneş alabileceği bir alanda yetiştirilmelidir. Aynı zamanda aşırı sulamadan da hoşlanan bir türdür.
Acur derin topraklarda daha iyi yetişiyor. Ayrıca toprağın iyi havalanması, besin açısından zengin olması yine verimi artırıyor. Buna ek olarak acur sebzesi su tutma yetisi kuvvetli, hafif asidik ve tuzluluğu düşük toprakları daha çok seviyor. Toprak pH derecesinin 6 ile 7.5 arasında olması ise ideal görülüyor.
Kilis'te turşuluk hıtta acurun hasadına başlandı. Acurun kilosu tarlada 35 TL arasında değişen fiyatlarla alıcı bulurken, marketlerde 810 TL'den satılıyor.
Acur Turşusu Nerede Üretilir
Açık ve koyu renkli acurlar Hatay'daki üretici kadınlar tarafından özenle yetiştirilir ve olgunlaştığında tek tek elle toplanır.
Meyveleri aşağıya bakar.Dolmalık olarak kullanılır. -Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; İlkbahar,Yaz. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir.
Mardin ve ilçelerinde yaz mevsiminin vazgeçilmez sebzesi acur tezgahlardaki yerini aldı. Özellikle yaz sebzesi olarak bilinen acur, 7 buçuk liraya alıcı buluyor.
Nisan ayı başlarında nadasa olarak bırakılan ve yabani otlardan arındırılmış tarlalarda ekilen acur meyvesi, havaların ısınmasıyla haziran ayı başlarında ilk mahsullerini veren acura halk yoğun rağbet gösteriyor.
Özellikle turşu olarak çok sevilir, yaz sonunda kış için hazırlanan acur turşusu hem sağlıklı hem çok lezzetli olur. İstenirse aynen salatalık gibi salata ve cacık tariflerinde kullanılabilir.
· Tam güneş alan bir yere ekim yapın ama yer seçerken diğer sebzelerinize gölge yapmayacak şekilde konum belirleyin. · Ekim derinliği 2/4 cm ekim aralığı bir buçuk iki metre olmalı ve her çukura 3 ya da 4 tohum koyarak ekimini yapın ve can suyunu verin. · Acur susuzluğa dayanıklıdır. Kıraç topraklarda dahi yetişebilir.
Acur içinde; sodyum, fruktoz, potasyum mineralleri ve A vitamini, C Vitamini, K vitamini vardır. Acur Besin Değeri Nedir? Bir adet acur besin değeri: 9 gram karbonhidrat.
KAVUN YETİŞTİRİCİLİĞİ
Taze olarak, taze salata olarak (acur), kavun reçeli, pasta yapımında, don- durma yapımında, meyve suyu olarak, meyveli yoğurt yapımında, meyve salatası olarak, turşu yapımında (acur ve ham kavun), çorba yapımında ve parfümeride kullanılmaktadır.
Orta Doğu ve diğer dünya mutfaklarında "yabani salatalık" olarak anılır. Akdeniz'in belirli bölgelerinde "hıta" adını alır. Anadolu'da halk arasında "yılan kavunu" olarak adlandırılır.
Ağzı kapalı olarak güneş almayan bir yerde 3 hafta saklanır. Sonrasında turşu yemeye hazırdır. Afiyet olsun.
Cucumis melo var.
Türkiye'de en yaygın tüketim şekli ev tipi turşu yapımıdır. Taze olarak tüketimi de oldukça yaygındır. Genellikle kabuğu soyulmadan yıkandıktan sonra olduğu gibi tüketilir.
Tohumu yerleştirmeden önce toprağı bolca sulayın ve toprağın bu suyu çekmesini bekleyin. Ardından tohumunuzu bu toprağa kök kısmı aşağıda olacak şekilde yerleştirip üzerini toprakla örtün. Aslında her tohum için ekim derinliği ve aralıkları farklılık gösterir.
Tohum ekimi Mayıs aylarına doğru sıcak aylarda yapılmalıdır. Tohum ekimi yapılacağı zaman bahçenin uygun derinlikte kazılması gerekir. Toprak beklendikten sonra toprak havalandırılır ve tohum ekimi için hazır bir hale getirilir.
Ağustos: Semizotu, ıspanak, kabak, roka, maydanoz, nane, taze soğan, göbek marul, marul ve dereotu ekilir. Eylül: Semizotu, bakla, kekik, ıspanak, kabak, roka, maydanoz, nane, taze soğan, göbek marul, marul ve dereotu ekilir. Ekim: Semizotu, ıspanak, brokoli, roka, maydanoz, nane, taze soğan ve dereotu ekilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri