Acur bitkisinin meyveleri hıyara benzemektedir, fakat ondan daha sert, etli, uzun bir şekle sahiptir. Türkiye'de Batı ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilen bitkinin meyveleri salatalığa benzemektedir. Körpe iken tadı daha güzeldir. Acur çiğ olarak da yenebilir.
Kabakgiller familyasına ait bir bitki olan acur, yeşil, koyu yeşil ve beyaz renklidir. Tadı salatalığa benzer. Hem çiğ, hem de pişirilerek yenilebilir.
Sağlıklı beslenmek için taze hali, nar, fesleğen ve çeşitli yeşillikler kullanılarak salata halinde tüketilir. Cacık yapımında kullanıldığında farklı ve ferahlatıcı bir etki yaratır. Tüylü acurun içi oyulup, kurutularak dolma yapılır. Taze hali, salatalık gibi doğrudan tüketilebilir.
Üzerinde girintili çizgiler olan acur oldukça yaygın tüketilir. Kabuğu soyulmadan yıkanarak çiğ halde bile tüketilebilir. Aynı zamanda turşusu yapılan acurun besin değeri de oldukça yüksektir.
Mardinliler acur diyorlar, biz kelek diyoruz. Her yıl bu mevsimde kelekler çıkıyor. Çıtır çıtır ve serinletici bir yapısı var.
İlgili 38 soru bulundu
Acur bitkisinin meyveleri hıyara benzemektedir, fakat ondan daha sert, etli, uzun bir şekle sahiptir. Türkiye'de Batı ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilen bitkinin meyveleri salatalığa benzemektedir. Körpe iken tadı daha güzeldir.
Özellikle turşu olarak çok sevilir, yaz sonunda kış için hazırlanan acur turşusu hem sağlıklı hem çok lezzetli olur. İstenirse aynen salatalık gibi salata ve cacık tariflerinde kullanılabilir. Kabak yemeğine benzer lezzette zeytinyağlı acur yemeği yapılabilir.
Acurun kilosu tarlada 35 TL arasında değişen fiyatlarla alıcı bulurken, marketlerde 810 TL'den satılıyor.
Acur (Cucumis melo var. flexuosus), kabakgillerden, kabuğu çizgili ve nadiren tüylü, bir hıyar çeşidi gibi görünse de gerçekte bir kavun varyetesidir.
Kalorisi az olan bu besin, diyet listelerinde de yer alır. Vitamin ve mineral açısından zengin olan turşu, aşırıya kaçmadıkça kilo vermenize destek olur.
Acur Mardin'de yetişir. Mardin'e özgüdür.
İki litre içme suyuna (veya kaynatılmış soğutulmuş suya) kaya tuzu, limon tuzu ve sirke ilave edilerek tuz eriyinceye kadar karıştırılır. Sarımsakların kabukları soyularak hazırlanır.
Acur genellikle kıraç arazilerde yetiştirilir. Bu nedenle fazla sulanmaz. Bu durumda meyve kalitesi ve verim düşük olur. Sulama yapılırsa meyveler daha hızlı büyür ve bitki başına verim de artar.
Acur turşusu tarifi püf noktaları nelerdir? Acurların üzerine kürdanla delikler açmalısınız. Bu delikler sayesinde acurlar içerisine sirkeli suyu çekecek ve daha lezzetli olacaktır. Yaptığınız turşularınızı kuru ve serin bir ortamda 3 hafta boyunca muhafaza etmelisiniz.
Yumuşama: Turşu üretiminde karşılaşılan sorunların başında, zaman zaman ekonomik kayıplara da yol açan yumuşama gelmektedir. Yumuşamanın başlıca nedenleri şunlardır: Salamura tuz konsantrasyonunun yüksek tutulması, yumuşamanın en önemli nedenidir.
Türkiye'de yetiştiği yerler: Batı ve Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilir.
Eğer kavundan tok ses çıkıyorsa tatlıdır, tiz ses çıkıyorsa kavun olgunlaşmamış ve içi boş demektir. Çizgili kavun alacaksanız, üzerindeki çizgiler yol gösterici olabilir. Bu yöntem genellikle Kırkağaç kavununda uygulanır. Kavunun dışı tırtıklı ve çizgileri düzgünse bu kavunun lezzetli olduğunu gösterir.
Fakat çiğ sebzeleri aç karna tüketmek şişkinlik, karın ağrısı ve midede yanmaya sebep olabilir.
Acur düzenli tüketildiği zaman yemek sindirimini kolaylaştırır. Yüksek oranda su ve mineral kaynağı olan acur harareti giderici özelliğe de sahiptir. Böbrek ağrılarını tedavi edici olan acur ayrıca böbrek taşlarını düşürmede de düzenli bir şekilde tüketildiği zaman çok etkilidir.
Acur tohumları 15°C ile 30°C arasındaki sıcaklıklarda 8-10 gün içerisinde çimlenir.
Acur genellikle kıraç arazilerde yetiştirilir. Bu nedenle fazla sulanmaz. Bu durumda meyve kalitesi ve verim düşük olur. Sulama yapılırsa meyveler daha hızlı büyür ve bitki başına verim de artar.
Ekim Zamanı: Ege, Akdeniz gibi sıcak bölgelerde sonbaharda eylül - ekim aylarında tohumlar ekilir. Acur tohumu kışı soğuk geçen diğer bölgelerimizde ise ilkbaharda havaların ısınmasıyla şubat - mart aylarında ekim yapılır.
Acurun 100 gramında 23 kalori bulunmaktadır. Acurun 100 gramı 5.16 gram karbonhidrat, 0.72 gram protein, 0.18 gram yağ, 0.8 gram lif içermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri