Acur, İngilizcede "Ermeni salatalığı" olarak yer alır. Orta Doğu ve diğer dünya mutfaklarında "yabani salatalık" olarak anılır. Akdeniz'in belirli bölgelerinde "hıta" adını alır. Anadolu'da halk arasında "yılan kavunu" olarak adlandırılır.
Acur, kabakgiller familyasından olup daha çok Anadolu'da yetiştirilmektedir. Görüntü itibariyle salatalıkla çok karıştırılan acur, salatalıktan çok daha hafif ve serinleticidir. Sıcak iklimlerde üretilen ve daha çok ferahlamak için farklı şekillerde tüketilen acurun en çok tercih edilen tüketim şekli turşudur.
Taze ve olgunlaşmış acur yaz ve sonbahar aylarında düzenli tüketildiğinde içerdiği potasyum kanın temizlenmesini sağlar. Bunun yanı sıra kan basıncını dengeler. Böylece inme, felç, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkların yaşanma riskini azaltır.
Acur içinde; sodyum, fruktoz, potasyum mineralleri ve A vitamini, C Vitamini, K vitamini vardır. Acur Besin Değeri Nedir? Bir adet acur besin değeri: 9 gram karbonhidrat.
Yüksek oranda su ve mineral kaynağı olan acur harareti giderici özelliğe de sahiptir. Böbrek ağrılarını tedavi edici olan acur ayrıca böbrek taşlarını düşürmede de düzenli bir şekilde tüketildiği zaman çok etkilidir. Düzenli olarak acur tüketildiği zaman kanı temizlemeyi de sağlamaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
İdrar söktürücü : Acur çekirdekleri dövülüp kaynatılır, balla tatlandırılarak içilir. acur nasıl tüketilmeli : Acur, salatalık gibi cacık olarak, taze olarak yenir. Bal ve hurma ile yemek daha şifalı ve sünnettir. Birinin (hurmanın) hararetini, diğeri (acur) söndürür.
Ayrıca çözünür lif içermesi de hem kan şekeri dengesini sağlamaya yardımcı olur hem de kolesterol seviyesinin düşmesini sağlar. Diyabeti olanları çift yönlü koruyan kuru baklagilleri öğünlerde yoğurt/cacık ya da ayranla tüketmek, protein dengesini sağlar ve mide boşalma süresini uzatmaya katkıda bulunur.
Biraz kabağa biraz salatalığa benzer yanıyla genelde Anadolu ve Akdeniz mutfağında tüketilen acur, iç serinleten lezzetli bir sebzedir. “Hıta” ismiyle de anılır. Özellikle turşu olarak çok sevilir, yaz sonunda kış için hazırlanan acur turşusu hem sağlıklı hem çok lezzetli olur.
Alıç Sirkesi ve Cilde Faydaları
Asidik olan ürün sek olarak değil, su ile biraz seyreltilerek cilde sürülmelidir. Cilde bir pamuk yardımı ile sürülen karışım yarım saat kadar bekletilerek maske şeklinde de kullanılabilir. Detoks etkisi yapan karışım, gözenekleri derinlemesine temizleyerek ciltte pürüzsüzlük sağlar.
Sağlıklı beslenmek için taze hali, nar, fesleğen ve çeşitli yeşillikler kullanılarak salata halinde tüketilir. Cacık yapımında kullanıldığında farklı ve ferahlatıcı bir etki yaratır. Tüylü acurun içi oyulup, kurutularak dolma yapılır. Taze hali, salatalık gibi doğrudan tüketilebilir.
Anavatanı net olarak bilinmeyen acurun, ülkemizden, Afganistan ve Güney Batı Asya'dan yayıldığına inanılıyor. Hatta ülkemizin birçok bölgesinde acur yetiştiriciliği yapılabiliyor. Akdeniz, Ege, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde acur yetiştirildiğine tanık olabilirsiniz.
C ve A vitamini açısından zengin olan acur aynı zamanda düşük kalorili olması nedeniyle kilo vermeye çalışanlara yardımcı oluyor. Birçok şekilde tüketilen acurun, turşusu da bulunmaktadır.
Mardin ve ilçelerinde yaz mevsiminin vazgeçilmez sebzesi acur tezgahlardaki yerini aldı. Özellikle yaz sebzesi olarak bilinen acur, 7 buçuk liraya alıcı buluyor.
Ekim Zamanı: Ege, Akdeniz gibi sıcak bölgelerde sonbaharda eylül - ekim aylarında tohumlar ekilir. Acur tohumu kışı soğuk geçen diğer bölgelerimizde ise ilkbaharda havaların ısınmasıyla şubat - mart aylarında ekim yapılır.
Acurun üretim alanları ve miktarı ile ilgili herhangi bir kaynak bulunmamakla birlikte ülkemizde özellikle Akdeniz, Ege, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde yetiştiriciliğinin yapıldığı bilinmektedir. Taze olarak, taze salata olarak meyve salatası olarak, turşu yapımında kullanılabilir.
Ciltte leke oluşumunun en önemli nedenlerinin başında gelen ultraviyole ışınların zararlı etkilerinden korunmak için alınan antioksidan miktarının artırılması gerekiyor. C vitamini, E vitamini ve beta karoten cilt için savaşan en önemli antioksidan kaynakları arasında yer alıyor.
Zencefil, zerdeçal, yeşil çay, soya filizinde antioksidan etki gösteren bitki özleri bulunur, bu nedenle sıklıkla tüketilmelidir. Karpuz ve domateste bulunan A vitamini türevleri, cildin hasar görmesini önlemeye yardımcı olur. C vitamini için taze maydanoz, yeşilbiber ve limon çok iyi kaynaklardır.
Kilis'te turşuluk hıtta acurun hasadına başlandı. Acurun kilosu tarlada 35 TL arasında değişen fiyatlarla alıcı bulurken, marketlerde 810 TL'den satılıyor.
ŞEKER HASTALARINDA İlaç yada insülin yapılmadığında " kan şekeri kontrolü " sağlamak mümkün değildir. " Şeker Hastalığının yani Tip2 Diyabet Hastalığının bilinen "KALICI TEK TEDAVİSİ" METABOLİK CERRAHİ ( Transit Bipartisyon Yada Duodenal Swicth ) ameliyatları ile sağlanır.
Bol miktarda su içmek idrar çıkışını ve kanda biriken fazla glikozun idrarla atılımını artırdığından hipergliseminin önlenmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla diyabet hastaları, şeker düşürme için günlük minimum 2,5 litre su tüketmeye dikkat etmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri