Muğla'nın Gökova Körfezi'nin doğu tarafında bulunan Akyaka, şirin ve küçük bir köydür. Antik çağlardan beri yaşam alanı olduğu bilinen Akyaka'daki Azmak Nehri ise hem dillere destan şifalı suyu hem de doğal güzelliği ile ziyaretçilerini etkilemeyi başarmaktadır.
Azmak Nehri'nin adı ile ilgili bilgi vermemiz gerekirse, azmak sözcüğünün halk dilinde su kaynağı anlamına geldiğini söyleyebiliriz. Nehri gezmek için tekne turlarından faydalanabiliyorsunuz. Yazın ortasında bile 8 dereceyi geçmeyen bu sodalı suya cesaretiniz varsa, tekne molalarında girebilirsiniz.
En önemli özelliklerinden bir tanesi ise, nehrin suyunun tamamen tatlı ve sodalı olmasıdır. Bir inanışa göre, “Azmak Nehrinde suya girenler hastalıktan kurtulur ve ömrü uzar” dir bir inanış bulunmaktadır.
Torosların batı uzantısındaki Sakar tepesinden gelen nehrin suyunun %60′ı bol mineralli sodalı olup %40'ı kaynak suyudur.
Azmak Muğla İli Ula ilçesinde Akyaka köyü yakınlarında Gökova Körfezine dökülen bir akarsudur.
İlgili 22 soru bulundu
Akyaka-Azmak Nehri-Kadın Azmağı(11 derece) - Azmak Nehri, Akyaka Resmi - Tripadvisor.
Antik çağlardan beri yaşam alanı olduğu bilinen Akyaka'daki Azmak Nehri ise hem dillere destan şifalı suyu hem de doğal güzelliği ile ziyaretçilerini etkilemeyi başarmaktadır. Akyaka, Muğla'nın tatil beldelerinden biri olarak son yıllarda daha fazla ön plana çıkmaya başlasa da sakinliğini hâlâ korur.
Muğla'nın Ula ilçesindeki "Sakin şehir" olarak da bilinen Akyaka'da doğal akvaryum görünümündeki Kadın Azmağı Deresi'ne her sene 1 milyondan fazla turist geliyor.
Akyaka Tekne Turu Fiyatları
Kişi başı yetişkin ücretimiz 400 TL'dir.
Detaylar. Gökova Körfezi'ne akan Azmak Nehri, Akyaka'nın hemen yanı başında ağaçlar ve sazlıklar arasından yer almaktadır. Nehir birçok kaynak suyu ile beslenmektedir. Eskiden evlerde su olmadığı için, kadınlar çamaşırlarını bu nehirde yıkadığından Azmak Nehri'ne yöre halkı tarafından Kadın Azmağı denilmiştir.
Tekne turuyla nehirde kısa bir gezinti yapılabiliyor. Yazın oldukça kalabalık, suyu buz gibi ancak yüzmek çok keyifli.
Azmak, su kaynağı demektir. Suyun akıntısının çok kuvvetli olması, debisinden kaynaklı azgın olması itibarıyla azmak adını almıştır. Gökova-Akyaka Azmak nehrinin asıl adı Kadın Azmağı'dır. Hikayesi, eskiden köylerde su olmadığından köylü kadınlar bu nehirde yıkarmış çamaşırlarını.
Akvaryum berraklığı ile görenleri kendine hayran bırakan Azmak Nehri 'nde yasak olmasına rağmen suya girenler ölümle adeta dalga geçiyorlar.
Akyaka'da meşhur olan şeyler; Nail Çakırhan Müzesi'ni ziyaret etmek, Azmak Nehri kıyısında rakı balık yapmak, Azmak Nehri'nde tekne turu yapmak, Sedir Adası'nda yüzmek, Aşıklar Yolu'nda yürüyüş yapmak ve Idyma Antik Kenti'ni ziyaret etmektir.
Akyaka'da muhakkak görülmesi gereken yerlerden biri. Kişi başı 10 TL ücretle yarım saat süren Azmak Tekne Turlarına katılabilirsiniz.
Akyaka Halk Plajı
Plaja giriş ücretsiz olması ile beraber belediye tarafından tahsis edilen şemsiye ve şezlong 10 TL değerindedir. Aynı zamanda Cafe ve restoran ile beraber, bölgede soyunma kabini, WC ve duş yer alıyor.
Azmak nehri turlarımız sabah 10:00'dan akşam 19:30'a kadar her 15 dakikada bir yapılmaktadır.
10- Akyaka Plajı
İnce kumlu sahili ve sığ denizi çocuklu aileler için de uygun. Engelliler için özel alanlar mevcut. Plajda su sporları yaparak eğlenebilir ve denizin tadını çıkarabilirsiniz.
İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir
Beldenin en yağışlı olduğu ay ise aralık. Yılın her döneminde gidebileceğiniz Akyaka'da deniz sezonu nisan ayında açılıyor ve ekim ayının sonlarına kadar devam ediyor. Temiz denizi ve mavi bayraklı plajıyla ünlü olan bölge en çok yaz aylarında turist alıyor.
GüzeL Köylü dizisinin çekimlerinin yapıldığı Bozoyük köyünde serbest zamanın ardından Gökova'ya hareket ediyoruz. Bir tarafında Azmak Nehri, diğer yanında Gökova Körfezi ile Ege'nin gizli cennetlerinden biri, Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Akyaka'ya gidiyoruz.
Yaklaşık olarak toplamda 40 dakika süren nehir gezisi ile bölgenin balıklarını canlı görebilirsiniz. Dolmuş tekneler sürekli tur organize ediyor. Akşam saatlerinde tercih edilebilir.
Bence 110/120 km.ve yaklaşık 1,5 saat.Fethiyeden gelirken marmaris kavşağından sağa saparak azmak a ulaşmak en kısası..
Unutmayın Akyaka gün batımı, Akyaka Plajı'ndan izlenir. Burada güneş Gökova Körfezi üzerinden batarken resmen gösteri yapıyor. Açık söyleyeyim biz denize girmek için Akyaka Plajı'nı tercih etmiyoruz.
Albay Koyu, Akyaka Orman Kampı'nın sınırları içinde yer alan koylardan biridir. Orduda görevli bir albayın 1950'lerde oğluyla burada kamp yapmasından dolayı Albay Koyu olarak adlandırılmış. Denizi derin ve dalgalıdır. Ahşap bir platform üzerinden merdivenle denize girilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri