Ad aktarması ya da mecazımürsel (Grekçe: μετωνυμία, metonymía; Latince: metonymia), şiirlerde sıkça kullanılan bir söz sanatı türüdür. Ad aktarması yapılırken anlatılmak istenilen herhangi bir nesne ya da varlık, doğrudan söylenilmek yerine bir parçası ya da özelliği söylenilerek aktarılır.
Türkçe dil bilgisi konularından biri olan ad aktarması, mecazı mürsel olarak da bilinmektedir. Bu kavram, 'Bir sözcüğün benzetme amacı olmadan, başka bir sözcüğün yerine kullanılması' şeklinde açıklanmaktadır.
Gerçek anlam ve mecazi anlam, neden - sonuç ilişkisi, parça- bütün ilişkisi ve özel- genel ilgileri göstermektedir. Mecazı Mürsel açık anlam olarak ad aktarması demektir. Günlük yaşamda herkesin yaygın kullandığı aktarım türüdür. "Çayı ocağa koy" örneği ele alınacak olursa, Çay sözcüğü çaydanlık yerine aktarılmıştır.
Türkiye dilcilik geleneğinde adaktarımı, düzdeğişmece, mecaz-ı mürsel, mürsel mecaz ya da metonimi terimleri ile karşılanan ad aktarması, "anlatılmak istenen kavram kullanılmadan, ilgili olduğu başka bir kavram aracılığıyla anlatılması" şeklinde tanımlanmaktadır.
Ad Aktarması Örnekleri
Tabii duruma bağlı olarak parça-bütün ilişkisi, iç-dış ilişkisi, insan-yer ilişkisi ya da neden-sonuç ilişkisi üzerinden örnekler çıkarılabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Ad aktarması yapılırken çeşitli kelime ilişkileri kullanılır. Parça-bütün ilişkisi, iç-dış ilişkisi, eser-yazar ilişkisi bu ilişkilere örnek olarak verilebilir. Dün Ömer Seyfettin'i okudum. (Asıl kastedilen Ömer Seyfettin'in bir kitabını okuduğudur.)
Doğadan İnsana Aktarma
Doğadaki nesnelerin adlarının ve bunlarla ilgili sıfatların insanlar için kullanılmasıdır (Aksan, 2016: 83).
Bir ilgi veya benzetme sonucu gerçek anlamından başka anlamda kullanılan sözlere veya kavramlara Türkçe eğretileme; Arapça mecaz, istiare; Fransızca trope denir.
Mürsel mecaz, sözcüklerin gerçek anlamları dışında kazanmış oldukları yeni anlamlardan bir kısmını kapsar. Bu anlam olayında gerçek anlam ile yeni anlam arasında benzerlik dışında çeşitli ilgiler bulunur. Günlük dilde ve edebi eserlerde sözü kısaltmak ya da daha etkili hâle getirmek için mürsel mecaz kullanılır.
Ad aktarması veya diğer ismi ile mecaz-ı mürsel; benzetme olmadan bir kelimenin, başka bir kelimenin anlamını karşılamasına denir.
Mecazı mürsel kelime anlamı olarak ad aktarmasının bir diğer adıdır. Mürsel kelimesinin Arapça kökenine inildiğinde bu kelimenin Arapça'da 'gönderilen, yollanan şey' anlamına geldiğini görürüz. Bu kavramda da 'gönderilen, yollanmış olan mecaz' anlamını taşımaktadır.
Sözlükte “göndermek, salıvermek, bırakmak” anlamındaki irsâl masdarından türeyen mürsel kelimesi terim olarak “tâbiînden bir râvinin, kendisiyle Hz. Peygamber arasındaki sahâbînin ismini atlayarak naklettiği hadis” mânasına gelir.
Mecazımürsel TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,edebiyat Benzetme ilgisi bulunmaksızın, neden sonuç gibi türlü ilişkilerle bir sözcüğün başka bir sözcük yerinde kullanılması sanatı, ad aktarması
Bir ismi, benzetme ilgisi olmadan başka bir isim yerine kullanmaktır. Yani iki ismi, benzetme dışında farklı anlam ilgisiyle birbirinin yerine kullanmaktır.
Deyim aktarması için farklı bir tanım yapmakta mümkündür. Buna göre; insana özgü olan bir kavramın doğaya aktarılması veya doğaya özgü olan bir kavramın insana aktarılması deyim aktarması olarak ifade edilmektedir.
*Bir sözcüğün benzetme amacı ile başka bir sözcük yerine kullanılmasıdır. *İnsandan doğaya, doğadan insana, doğadan doğaya özellikler aktarılması da söz konusudur.
14. Teşbîh-i sarîh (mürsel). Benzetme edatının zikredildiği teşbihtir; benzetme edatının zikredilmediği teşbihe de teşbîh-i müekked denir.
Bir sözcüğün gerçek anlamından büsbütün uzaklaşarak benzerlik ya da başka ilgilerle kazandığı anlam ya da anlamlardır. Sözcük tek başına kullanıldığında mecaz anlam taşımaz.
Mecazı mürsel herhangi bir şekilde benzetme ilgisi olmadan birbirinin yerine kullanma durumudur. Farklı nedenlerle bir söz başka bir söz yerine kullanılırsa bu durum mecazı mürsel olur. Türkçede sıklıkla başvurulan mecazı mürsel birçok edebi eserde yer alıyor.
Bir sözcüğün gerçek anlamından tamamen uzaklaşarak kazandığı yeni anlamlara mecaz anlam denir. Mecaz anlamda abartı ve soyutlama söz konusudur. Örnek: Batık şirketin eski çalışanıymış.
Bir kelimenin kendi gerçek (temel) anlamı dışında, başka bir anlam için kullanılmasıdır. Kelimenin hakiki (gerçek/temel) anlamının anlaşılmasına karîne-i mânia adı verilen akla dayalı (aklî) bir engel vardır. Bu, sözü söyleyenin sözü gerçek anlamda kullanmadığının delili olur.
Günlük hayatta mecaz anlam çok sık kullanılmaktadır. Mecaz anlam ise kelimenin gerçek anlamından uzaklaşılarak yeni anlam kazanması demektir. Kelimeler cümle içerisinde kullanılmadığı sürece mecaz anlamlı olmayacaktır.
Deyim aktarmasının alt başlıklarından biri olan duyular arası aktarma, bir duyuyla ilgili ayrıntının başka duyuya aktarılmasıdır. Mesela tatma duyusuyla ilgili bir ayrıntı duyma duyusuyla algılandığında duyular arası aktarma olur: “Acı” sözcüğünü “Acı çığlık” şeklinde ifade ettiğimizde duyular arası aktarma olur.
Bir duyuya ait özelliğin başka bir duyuya aktarılamasıdır. Benzetme amacı olmaksızın bir sözcüğün başka bir sözcük yerine kullanılmasına ad aktarması denir. (Yer-insan, yazar-eser, sebep-sonuç, parça-bütün, iç-dış gibi ilişkilerle kurulur.)
İnsan dışı varlıkların, insan özelliği kazanmasıdır. Başka bir ifadeyle insana özgü davranışlar, insan dışı varlığa geçer. İnsandan doğaya aktarmalar aynı zamanda kişileştirme söz sanatına benzer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri