Toplam Talep Eğrisi (Aggregate Demand, AD Eğrisi): Ceteris paribus (diğer etkenler sabitken), fiyatlar genel düzeyi (P) ile reel GSYH (Y) arasındaki negatif ilişkiyi yansıtır. Yani, talep açısından bakıldığında bir ekonomide fiyat düzeyi arttıkça talep edilen mal ve hizmetler azalır.
Toplam talep/toplam arz modeli (TT-TA veya AD-AS modeli), ekonomide toplam talebi veya toplam arzı neyin belirlediğini ve toplam taleple toplam arzın makroekonomik seviyede nasıl etkileştiğini gösteren bir modeldir.
Toplam talep eğrisi ya da AD eğrisi, toplam talebin bileşenleri -tüketim harcamaları, yatırım harcamaları ve net ihracat harcamaları (ihracat eksi ithalat)- arttıkça sağa kayar. Bu bileşenler azaldıkça AD eğrisi de tekrar sola kayar.
Satışa sunulan malların miktarını ve fiyatını gösteren tablolara arz eğrisi denir. Belli başlı faktörlerde arz eğrisi sağa ya da sola kayar. Buna ekonomi biliminde pozitif ve negatif değer adı verilir.
➢ Bir malın arzı sübvansiyonlar ile aynı yönde değişmektedir. alternatif fiyat düzeyinde arz ettikleri mal miktarının artmasına, arz eğrisinin sağa kaymasına yol açar.
İlgili 25 soru bulundu
Kamu harcamalarının artırılmasıyla IS sağa kayar, AE ve Y artar. Bu durumda para talebi artar ve faiz oranı yükselir. 2. Artan faizlerin, özel yatırımları dışlamaması için para arzı, para talebini dengeleyecek şekilde artırılır, LM sağa kayar.
Ekonomi durağan koşullar altında, kararlı dengede iken arz eğrisi pozitif eğimlidir. Marshall'ın arz fonksiyonuna göre fiyat, arz edilen miktar tarafından belirlenir. Arz edilen miktar fazla olduğunda fiyat düşer ve yeniden denge sağlanır.
Talep eğrisinde bir değişme yokken arz eğrisi sağa kayarsa başlangıç fiyatında bir arz fazlası ortaya çıkar, fiyat düşer, miktar artar.
Bu durum şekil 8'de verilen grafikle açıklanmaya çalışılmıştır. Eğer talep eğrisinin temsil ettiği mala olan talep artmışsa T0 talep eğrisi olduğu gibi tümüyle sağa kayar. Bunun anlamı F1 fiyatından OM1 miktar satılırken, aynı fiyattan bu kez daha fazla bir miktar (OM2 ) satılmasıdır.
Söz konusu malı ikame edecek malların fiyatlarındaki artış ve tamamlayıcı malların fiyatlarındaki düşüş talep eğrisini sağa kaydırır. Gelecek dönemler konusundaki beklentilerin olumlu olması talebi artırır. Mal ve hizmetin gelecekte fiyatının artacağı düşünüldüğünde de sonuç talep artışıdır.
Arzın yüksek olması, bir mal veya hizmetin piyasaya sunulan miktarının talepten daha fazla olması durumudur. Bir hisse senedinin arzı çok yüksek iken talep düşük seyrederse hisse fiyatları düşebilir.
Arz yasası
Malın fiyatı düştükçe o malı daha düşük fiyatlardan satma eğilimi gösterir. Arz eğrisinin pozitif eğimli olması aslında artan marjinal maliyetler veya artan ortalama maliyetlerle açıklanır ki bu da üretim ve prodüktivite şartlarına bağlıdır.
Uzun dönemde fiyat seviyesi (P) ne olursa olsun üretim miktarı seviyesinde olur. Kısa dönemde ise reel GSYH tam istihdam seviyesinden sapmalar gösterebilir. Bu durumda ise fiyat düzeyi (P) arttıkça üretim miktarı da (Y) artar. Dolayısıyla SRAS eğrisi pozitif eğimlidir (yukarı doğru eğimlidir).
Arz ve talep birlikte artarsa, arzın artması fiyatı aşağı, talebin artması yukarı çeker. Arzdaki artışın etkisi talepteki artışın etkisinden büyükse fiyat düşer. Talepteki artışın etkisi büyükse fiyat artar. Etkileri eşit ise fiyat değişmez.
Tüketicinin Belirli Bir Dönemde Talep Ettiği Mal Miktarı ile Malın Fiyatı Arasındaki Ters Yönlü İlişki. Edilir. Bireysel Firma-Arz Eğrilerinin Yatay Olarak Toplanmasıyla Elde Edilir. Pozitif Eğimlidir.
Özellikle aynı ürünü farklı firmaların çıkarmış olması etkin bir rekabet yaratır. Böylece ürün fiyatı aynı kalırken satışları artar. Diğer yandan ikame mal fiyatı artış gösterirse, üretici bu ürünün üretimini arttırır. Bu şekilde değişik sebeplerden dolayı arz kayması ortaya çıkar.
Arz eğrileri kayar: Üretim maliyetindeki ve ilgili etmenlerdeki değişiklikler, bütün arz eğrisinin sağa veya sola kaymasına neden olabilir. Bu, verilen bir fiyatta daha yüksek veya daha düşük miktarın arz edilmesine neden olur.
Diğer mal ve hizmet fiyatları veri iken, ilgi malın fiyatındaki değişmelere dikkat çekilmektedir. Talep Şedülü, diğer etkenler veri iken (Ceteris Paribus) farklı fiyat- larda talep edilen miktarı listelemektir. Talep eğrisi (Şekil l) ise talep edi- len miktar ve fiyat arasındaki ilişkiyi göstermektedir.
Arz ve talep ekonominin temel iki kavramıdır. Arz, üreticilerin belirli bir fiyat karşılığında piyasaya sunmak istediği mal ve hizmet anlamına gelmektedir. Talep ise tüketicilerin belirli bir fiyat karşılığında tüketmeyi hedefledikleri mal ve hizmet bütünüdür.
Bir malın arz eğrisi o malın arz çizelgesi yardımıyla çizilebilir. Bu eğri fiyatlar ile arz miktarları arasındaki fonksiyonel ilişkileri gösteren ve sol aşağıdan sağ yukarıya doğru seyreden bir eğridir. Arz eğrisinde fiyatlar ile miktarlar arasındaki ilişki doğru yönlüdür.
Örnek verilirse; en basit haliyle fabrikada 1000 tane üretilen bir fincanın arzı 1000 adettir. Üretilen 1000 fincanın mağazada 1000 adet satılması ise taleptir.
Talebi etkileyen unsurlar zevk ve tercihler, nüfusun büyüklüğü ve dağılımı, ilişkili malların fiyatları ve hatta beklentiler bile olabilir. Bireylerin verilen belli bir fiyattaki malı hangi sayıda alacağını etkileyen bu temel unsurlardan herhangi birinde oluşacak değişim, talep eğrisinin de kaymasına neden olacaktır.
Arz eğrisi üzerinde harekette belirli bir fiyat miktar ilişkisinden başka bir fiyat miktar ilişkisine geçildiğini gösterir. Arz değişmesinde ise o malın fiyatı dışındaki faktörlerden birinin değişmesi sonucu Arz eğrisi tümüyle kayar (Anonim 2019).
Ekonomide IS eğrisini sağa kaydıran her unsur (genişletici maliye politikası, servetin artışı vs.) toplam talep eğrisinde sağa kaymasına neden olur.
KISA DÖNEM FİRMA ARZ EĞRİSİ: Tam rekabet piyasasındaki bir firmanın farklı fiyat düzeylerinde kısa dönemde üretmeyi arzuladığı-planladığı mal miktarlarını gösteren eğriye, kısa dönem firma arz eğrisi (short run supply curve of the firm) denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri