Koltuk altındaki lenf nodları ile birlikte vücudun diğer bölgelerindeki lenf nodlarının da etkilenmiş olması halinde koltuk altına ek olarak karın, bacaklar ve kasıklarda da şişlikler ortaya çıkabilir.
Bakteriler dahil vücutta ters giden bir şey olduğunda uyarıcı olurlar. Bir enfeksiyon olduğunda lenf düğümleri zararlı hücreler sebebiyle şişmeye başlar. Bu şişlik iltihap ve ağrıyı beraberinde getirir. Koltuk altında ağrılı beze olarak ifade ettiğimiz bu durum şişmiş lenf bezlerinin ağrısıdır.
Koltuk altı ağrısı ne zaman tehlikeli? Koltuk altı ağrıları genellikle kısa süreli veya hafif şiddette olabilir ve birçok durumda kendiliğinden geçebilir. Ancak, koltuk altı bölgesinde yaşanan ve birkaç günden daha uzun süren sürekli veya şiddetli ağrılar, tedavi gerektiren ciddi bir durumun belirtisi olabilir.
Daha sonra koltuk altı ve kasık bölgesinde bulunmaktadır. Vücudun daha derininde bulunan lenf nodları elle muayenede hissedilemez ancak enfeksiyon ve kanser gibi durumlarda büyüyüp belirgin hale gelir.
İlgili 44 soru bulundu
Kan örneğiniz lenfoma hücrelerine bakmak için analiz edilebilir. Kemik iliği biyopsisi. Kemik iliği örneği lenfoma hücrelerine bakmak için test edilebilir. Görüntüleme testleri.
Koltuk altı bölgesinde de oluşabilen bu tür şişliklerin küçülme eğiliminde olmaması, boyutunun 5 ila 10 cm gibi çok büyük çaplara ulaşması ya da komşu dokuların şeklini bozması durumunda mutlaka hekime muayene olunmalı ve var olan kitlenin ne olduğu, neden kaynaklandığı araştırılmalıdır.
Şişmiş bir lenf nodu, dokunmalara hassasiyet gösterebilir veya ağrılı olabilir. Bazı vakalarda, derinin altında görünür bir şişlik olabilir, bazılarında ise daha derinlerde ve küçük olabilir ve sadece o bölgeye dokunulduğunda hissedilir.
Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanserinin belirtileri arasında da koltuk altı ağrısı yer alır.
Kas gerilmesi, cilt tahrişi ya da enfeksiyon kaynaklı lenf bezlerinin şişmesi koltuk altında meydana gelen ağrıların genelde yaygın nedenleridir. Basit ve geçici durumlar dışında lenfoma gibi ciddi hastalıklar nedeniyle oluşan lenf şişmeleri de neden olabilir.
Eğer aşağıda ki şikayetlerden bir ya da birkaçını sık sık yaşıyorsanız Dermatoloji (Cildiye – Deri Hastalıkları) uzmanlarına başvurmalısınız.
Periyodik meme ağrısı (siklik mastalji)
Sadece tek memede görülebilir veya koltuk altına ve kola yayılabilir. Periyodik ağrının nedeni hemen her zaman hormonaldir. Mensturasyon periyodu boyunca östrojen ve progesteron seviyelerinin yükselmesi ile süt bezleri ve kanalları büyür ve memeler su tutmaya başlar.
Lenf bezi şişmesi, lenf dokularının olduğu yerlerde hassasiyet, ağrı ve ele gelen yumru şeklinde kendini belli edebilir. Enfeksiyon kaynaklı lenf bezi şişmesi, yaygın rastlanan bir hastalıktır ve genel olarak baş-boyun, koltuk altı, kasık bölgesi ve çene altında görülür.
Şişmiş lenf bezleri, vücudunuzdaki bir yerlerde bir şeylerin yanlış gittiğinin işaretidir. Lenf bezleriniz ilk kez şiştiğinde şunları fark edebilirsiniz: Lenf bezlerinde hassasiyet ve ağrı, Lenf bezlerinde bezelye veya barbunya büyüklüğünde, hatta daha büyük olabilen şişlik.
Lenf bezleri kapsüllü dokulardır. Büyümeleri sonucu kapsülleri gerilir ve ağrı oluşabilir. Ağrının kaynağı genellikle inflamatuar bir süreçtir. Şişen bezin etrafında ısı artışı ya da kızarıklık gibi bulgular altta yatan sebebin enfeksiyon olduğunu destekleyen işaretlerdir.
Lenf bezlerindeki şişkinlik halk arasında ilk olarak lenfomayı akla getiriyor. Ancak boyunda veya vücudun herhangi bir yerinde lenf bezlerinde yaşanan şişkinliğin büyük bir çoğunluğu kanser dışı nedenlerden meydana geliyor. Yine de bu tür şişkinliklerde zaman kaybetmeden doktora başvurmak hayati önem taşıyor.
Lenf bezi iltihabının en yaygın nedeni enfeksiyondur, ancak kanser ve diğer hastalıklar da lenf bezi iltihabına neden olabilir. Lenf bezi iltihabı genellikle tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden geçer, ancak şiddetli veya uzun süreli olan iltihaplarda antibiyotik veya diğer ilaçlar gerekebilir.
Lenf bezi şişmeleri genel olarak bakteriyel kaynaklı cilt enfeksiyonları sonucu oluşur ve koltuk altında ağrılı şişlik şikayetine neden olabilir.
Boyun, koltuk altı, kasık, göğüs ve karın bölgesindeki fasulye şeklindeki lenf bezelerinde fındıktan daha büyük ele gelen topak sertlikler varsa vakit kaybetmeden çocuk doktoruna başvurun. Bazen ilk belirtiler ağrı, hassasiyet, kızarıklık veya sıcaklık olabilir.
Birkaç gün içinde ağrı kendiliğinden veya verilen antibiotiklere bağlı olarak azalır, lenf nodu boyutları küçülmeye başlar ve bunun tamamen kaybolması 2-3 hafta sürebilir.
Lenf adenit ya da adenolenfit olarak da adlandırılan adenit, lenf düğümü iltihabıdır. Bu hastalıkta lenf düğümü şişer, ısınır ve hassaslaşır. En sık boyun, koltuk altı ve kasıktaki lenf nodlarında görülür. Genellikle enfeksiyona bir bakteri, virüs ya da bir alerji neden olabilir.
Laktat Dehidrogenaz (LDH) Testi: Yüksek LDH düzeyleri, lenfoma gibi kanserlerde veya doku hasarında artışa işaret edebilir.
Lenf kanseri tür olarak hızlı seyirli ya da yavaş seyirli olabilir. Hızlı ve agresif yayılım gösteren lenfomalar kısa sürede büyürler ve kimi zaman bir ay gibi kısa bir süre içerisinde bile kendisini gösterebilir.
Hodgkin tipi lenfomada bu yayılma genellikle sıralı olur: hastalık sırayla bir lenf bezinden diğerine sıçrar. Hodgkin olmayan tip lenfomada ise tümörler farklı lenf bezlerinde ortaya çıkabilir, bazı lenf bezleri atlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri