Osmanlı Türkçesi عد (“add”) sözcüğünden devralındı, Arapça عَدّ (ʿadd).
Mesela, ülkemizde bir yer adından doğarak kişi adı ve soyadı olmuş pek çok isim kullanılmaktadır. Bu adların büyük bir kısmı Türkçe kökenli değildir; ailenin geçmiş yaşantısını temsil etmesi bakımından genellikle soyadı olarak tercih edildiği görülmektedir.
Türkçedeki isim soylu kelimeler şunlardır: İsimler (ad) Sıfatlar (ön ad) Zamirler (adıl)
isim - Nişanyan Sözlük. Geleneksel Arap gramerinde samā ("yükseldi,kalktı") fiilinden türetilir; karş. sema.
ay - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe āy “gök cismi ve süre birimi” sözcüğünden evrilmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
Türkçe 'zeytin' kelimesinin kökeni İbranice 'zait', Arapça 'zaitum'a dayanıyor. Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen Türkler önce Arapça'nın etkisiyle 'zeytun', daha sonra 'zeytin' demişler.
Mavi sözcüğü, Arapça Ma`i kelimesinden türedi. "Ma" Arapça`da su anlamındadır. Ma`i ise suya ait, sudan gelen demek. Eski Türkçe`de ise "çakır" ve "gök" sözcükleri mavi anlamını karşılamakta olup, günümüzde de yine mavinin tonlarını ifade etmek için kullanılır.
Osmanlı Türkçesi آد (“ad”) sözcüğünden devralındı, Proto Türkçe *āt.
Latince, anno Domini (AD) ve Mesih'ten sonra (MS), Jülyen ve Gregoryen takvimlerinde yılları etiketlemek veya numaralandırmak için kullanılır. Geleneksel olarak İsa'nın doğum tarihini tanımlar.
Ad, bir varlığın ne olduğunu anlatmak amacıyla kullanılan terimlerin genel adıdır. Belirli bir bağlamda kullanılabildiği gibi, bir ya da birden fazla varlığı tanımlama özelliği gösterir.
Varlıkları ya da kavramları karşılayan, onları tanımamızı sağlayan sözcüklere “ad” denir. Bir kelimeye -mek, -mak veya -ma, -me olumsuzluk eklerini getiremiyorsak o kelime isim ya da isim soyludur..
Ünlü veya ünsüz tüm insan adları ve soyadları özel isimdir. Hem adın hem soyadın ilk harfi büyük harfle başlar: Murat, Aslı, Zeki Müren, Ünlüsanlar vb. Hayvan türleri özel isim değildir (kedi, köpek vb.) ancak belirli bir hayvana insanlar tarafından verilen isimler özel isimdir: Fino, Bobby, Şimşek vs.
İsim-fiil, mastar veya eylemlik, fiillerin cümlede isim görevinde kullanılan hâli. Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiil kök veya gövdelerine -me, -mek veya -iş mastar eklerinin getirilmesiyle oluşturulur. Bu eklerde ses uyumlarına göre gerekli değişiklikler yapılır.
Doğru kullanımı soyadı şeklinde olmalıdır.
Soyadı, soy ismi, öz ada eklenen ve kişisel adın bir parçası sayılan ad. Genellikle aile adı yerine kullanılır. Batı ülkelerinde ön adın ardından gelirken, Macaristan ve pek çok Doğu Asya ülkesinde ilk addan önce kullanılmaktadır.
Özetle Yargıtay ad değişikliğinin yapıldığı davada, soyadının da değiştirilebileceğine hükmetmiştir.
.ad, Andorra'nın İnternet Ülke Alan Kodu (CcTLD) kod harfleri.
Aksan kelimesinin kökeni Fransızca dilidir. Aksan kelimesinin Fransızca dilindeki karşılığı accent şeklindedir.
Adem Arapça kökenden gelen ve yerleşik olarak Türkçede bulunan isimlerden biridir. Türkçe anlamı ise, 'adam ve iyi, temiz kimse' şeklinde ifade edilmektedir.
Arapça kökenli bir sözcük olan din sözcüğü, köken itibarıyla "yol, karar, ödül" gibi anlamlara sahiptir.
Doğum adı (aynı zamanda ilk isim, ön ad veya verilen ad olarak da bilinir), kişiye doğduğunda verilen gerçek adının bir parçasıdır.
Sözcüğün kökeni
Türkçede ak sözcüğünün yanısıra; Arapça "süt" anlamına gelen "beyaz" sözcüğü de yerleşik bir kullanıma sahiptir.
Sert kelimesinin kökeni Farsça dilidir. Sert kelimesinin Farsça dilindeki karşılığı serd şeklindedir.
sahil - Nişanyan Sözlük. Arapça sḥl kökünden gelen sāḥil ساحل “kıyı” sözcüğünden alıntıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri