Adaçayı adet söktürür mü? Adaçayı, “emenagog” yani adet görmeyi kolaylaştıran bir bitkidir. Östrojen gibi bazı hormonları uyararak adet döngüsünü düzenler. Ayrıca adet öncesi dönemde karşılaşılan baş ağrısı, mide bulantısı, ruh hali değişiklikleri ve yorgunluk gibi durumların azaltılmasına yardımcı olur.
Mide ve sindirim problemlerine iyi geldiği, özellikle gaz söktürücü olarak tüketildiği yaygın olarak bilinir. İshal ve gastrit oluşumunu engelleyebilen ada çayı, kolik tedavisinde de kullanılır. İltihap oluşumunu engellediği, spazm azaltıcı özelliklerinin varlığı da yapılan sınırlı çalışmalarda görülmüştür.
Ada çayı, östrojen benzeri içeriğe sahip olan bitkilerdendir. Hamilelik döneminde kadınlarda östrojen hormonu normalden çok daha fazladır. Bu dönemde içilen ada çayı da östrojen hormonunun artmasına neden olabileceğinden düşüğe neden olabilir. Bu nedenle hamilelikte ada çayı tüketilmesi önerilmez.
1) Adaçayı
Adaçayı tüketmek, adet başlatıcı etkisinin yanı sıra vücut direncini yükseltir ve bedenin daha güçlü olmasına katkı sağlar. Adet döneminin başlamasından bir hafta önce içmeye başlayabilirsiniz. Gün içerisinde 1-2 bardak adaçayı tüketmeniz halinde adet döneminizin daha erken başlamasını sağlayabilirsiniz.
- Küçük çocuklar için uygun değildir. Fakat çok az miktarlarda yemeklere karıştırılıp verilebilir. - Tansiyon yükseltici etkisi olduğundan özellikle tansiyon hastaları adaçayı tüketiminden uzak durmalıdırlar. - Kalp çarpıntısı yaşayabilen bireylerde, devamlı ilaç tüketmek durumunda olanlarda adaçayı tüketilmemelidir.
İlgili 16 soru bulundu
Ayrıca adaçayı yağı vajinal mantar gibi rahatsızlıkları kısa sürede temizler ve en hassas günlerinizi daha sağlıklı geçirmenizi sağlar. Ağız bakımında da oldukça etkili olacaktır ve diş eti iltihaplanmasını önleyerek ağız sağlığını koruyacaktır.
Adet söktürücü özelliğe sahip olan adaçayı, östrojen gibi bazı hormonları uyararak adet döngüsünü düzenlemeye yardım eder.
Hemen adet olmak isteyen kişiler çeşitli adet söktürücü bitkilerden faydalanmaktadır. Gün içerisinde 2 bardak adaçayı ve rezene çayı tüketmek adet olmayı sağlayacaktır. Aynı zamanda çeşitli bitki çaylarının içerisinde doğal zerdeçal ve zencefil eklenmesi adet periyodunun bir an önce gelmesine yardımcı olacaktır.
Adaçayının regl döngüsünü düzenleyici etkisi vardır. Bununla birlikte regl döneminde yaşanan mide bulantısı, yorgunluk ve stres gibi durumların rahatlamasına yardımcı olur. Hamilelikte adaçayı içilir mi? Adaçayının regl döngüsüne etkisi olması ve rahim kaslarını gevşetmesi nedeniyle hamilelerin içmesi önerilmez.
Mısır püskülü kaynatılarak tüketildiği takdirde regl ağrılarını hafifleterek hızlı bir şekilde adet söktürücü bir etki sağlayabilir. Bunun yanı sıra tarçın, ısırgan otu ve anason da adet söktürücü etkiye sahip olan doğal bitkilerdendir. Yiyecekler arasında ise favori soğan suyudur.
E vitamini kadınlarda progesteron ve östradiol arasında sağlıklı bir denge sağlamak için çok önemlidir. Alfa, beta, gamma ve delta tokoferolleri (pirinç kepeği yağından çıkarılan formüllerde bulunan) içeren günlük takviye, sağlıklı bir hormon dengesi sağlanmasında yardımcıdır.
Östradiol: En güçlü ve en etkili östrojen tipidir.
Bitkilerin bu özelliklerinden faydalanarak doğum kontrolünde kullanılmıştır. Cinsel ilişki sonrası hibiskus çayı içilmesi gebelik riskini azaltır. Aynı şekilde adaçayı, meyan kökü, ökse otu, pelin otu rahimde kasılmaya yol açarak kanama yapabilirler.
Adaçayı adet söktürme konusunda oldukça başarılı olan çaylardan bir tanesidir. İçerisinde östrojen hormonu vardır. Bu sebeple düzenli adaçayı tüketmek adet döngüsünün düzene girmesine yardımcı olacaktır.
Tansiyon hastalığınız varsa adaçayı sizin için önerilmemektedir. Gün içinde 2 fincandan fazla adaçayı içenlerin kan akışı hızlanacağı için yüksek tansiyon sorunu meydana gelebilir. Kalp hastalığı teşhisi içinde olanlar, adaçayından bir süre uzak kalmalıdır.
Şifa kaynağı olan bu bitki türü kadın sağlığı için en uygun doğal kaynaklardan biri olmaktadır. Adaçayı, adet ve menopoz semptomlarını hafifletir ve iltihabı, ağrıyı ve sıvı kaybını azaltmaya yardımcı olmaktadır.
Çünkü adaçayı bitkisinde bulunan Thujone isimli bir etken madde, rahim üzerinde uyarıcı bir etki yaratmaktadır. Bu sebeple, gebeliğinizin ilk aylarında tükettiğiniz adaçayı düşük riskini de beraberinde getirecektir.
7. Ada çayı
Ada çayı ile ısırgan otu, yapılarında bulunan diüretik maddeler sayesinde su atımına yardımcı olur. Ancak fazla tüketildiklerinde tansiyonun düşmesine neden olabilir. Ödem varsa günde en fazla 1-2 fincan içmeniz yarar sağlayabilir.
Adaçayını demlerken dikkat!
Adaçayının yapraklarında bulunan uçucu bileşenler; ağız ve boğaza yerleşen enfeksiyon ve iltihapları gidermeye yardımcı oluyor.
Adet gecikmesi, birçok kadının yaşadığı bir problemdir. Yine de hormonal doğum kontrol yöntemi kullanılmıyorsa adet dönemini doğal yollarla başlatmak mümkündür. Özellikle egzersiz rutinine sahip olmak, stresten uzaklaşmak, meyve, sebze ve kimi bitkiler ile cinsel birliktelik adeti tetiklemeye yardımcı olabilir.
Peki stres adeti en fazla kaç gün geciktirir? Bu konuda net bir cevap vermek zor olsa da, stresin adeti en fazla birkaç gün geciktirebileceği düşünülmektedir. Ancak, bu durum kadından kadına değişebilir ve bazı kadınlarda adet gecikmesi daha uzun sürebilir.
Adet söktürücü haplardan en bilineni Tarlusal'dir.
Duphaston, Orgometrit, Progestan kapsül, Primolut-N olarak sıralanabilir.
Bir çeşit doğal tütsü olan adaçayı, pek çok kişinin hayatına ufak dokunuşlar yapar. Adaçayı tütsüsü yakacak kişilerin pek çoğu şu soruyu düşünebilir: Adaçayı yakmak dinen uygun mudur? Tütsü yakmak kötü kokuyu temizlediği için dinen bir sakıncası görülmemiştir.
Adaçayı çayını günde 1-2 bardak şeklinde tüketmek gerekir. Adaçayı çayının Salvia cinsi bitkilere alerjisi olan kişiler tarafından tüketilmesi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ada çayı mide bulantısı gibi sindirim problemlerine çok faydalıdır ancak fazla tüketildiğinde midede yanma ve ağrılara neden olabilir.
Yine böbrek hastalığı olan kişiler tarafından dikkatli tüketilmelidir. Hamilelerin thujone bileşeninin kasılmalara sebep olabilmesi nedeniyle ada çayı tüketmesi önerilmez. Hamile ve hamile kalmak isteyen kadınlarda adet olmayı kolaylaştırdığından ada çayının içilmesi tavsiye edilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri