Bir başkan, iki asıl, bir yedek üyeden oluşmaktadır. Komisyonun bulunduğu yer Cumhuriyet Başsavcısı komisyonun doğal asıl üyesidir. Komisyon başkanı ile bir asıl üye ve bir yedek üyesi Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca o yer hâkimleri arasından seçilmektedir.
Komisyon, bölge adliye mahkemesi başkanının başkanlığında, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca daire başkanları arasından belirlenen bir asıl üye ile bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet başsavcısından oluşur. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ayrıca daire başkan veya üyeleri arasından bir yedek üye belirler.
Komisyon, bölge idare mahkemesi başkanının başkanlığında, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca daire başkanları arasından belirlenen iki asıl üyeden oluşur. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ayrıca daire başkan veya üyeleri arasından iki yedek üye belirler.
Adalet komisyonları, yargılama faaliyetleri olmayan idari birimlerdir. Yaptıkları görev idarî işlem niteliğinde olup, Anayasanın 125 inci maddesi gereğince yargı denetimine tabidir. Her bölge adliye mahkemesi, ağır ceza merkezi ve bölge idare mahkemesi nezdinde adalet komisyonu bulunmaktadır.
Adliye idaresinin mevcut yapısında, Cumhuriyet Başsavcısı her adliyede idari bakımdan oldukça güçlü bir konuma sahiptir ve adliyenin genel idaresinden sorumludur.
İlgili 26 soru bulundu
Adli Yargı Adalet Komisyonları
Bir başkan, iki asıl, bir yedek üyeden oluşmaktadır. Komisyonun bulunduğu yer Cumhuriyet Başsavcısı komisyonun doğal asıl üyesidir. Komisyon Başkanı ile bir asıl üye ve bir yedek üyesi Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca o yer hakimleri arasından seçilir.
Komisyon başkanı ile bir asıl üye ve bir yedek üyesi Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca o yer hâkimleri arasından seçilmektedir.
Koordinasyon Kurulu'na Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilen bir Yönetim Kurulu üyesi Başkanlık yapar. Komisyon Başkanı en az 1 hafta önceden yapacakları toplantı gündemini EGİAD Dernek Merkezine iletir ve e-mail yoluyla üyelere gönderilmesini sağlar. Komisyon başkanı gündeme uygun bir şekilde toplantıyı yönetir.
Adliye idaresinin mevcut yapısında, Cumhuriyet Başsavcısı her adliyede idari bakımdan oldukça güçlü bir konuma sahiptir ve adliye- nin genel idaresinden sorumludur.
Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, adalet ve yargı işlerinden sorumlu olan bakanlık.
Komisyonun görevleri arasında, önerilen yasaları incelemek ve bu yasaların toplumun adalet anlayışına uygun olup olmadığını değerlendirmek yer almaktadır. Adalet Komisyonu, hukuki düzenlemelerin yanı sıra, hâkimler, savcılar, avukatlar gibi yargı mensuplarıyla ilgili düzenlemeleri de gözden geçirir.
TBMM Adalet Komisyonu saat 14.34'te açıldı. Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven ve Tokat Milletvekili Mustafa Arslan ile 119 Milletvekilinin; İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/4997) maddeleri üzerindeki görüşmeler tamamlanarak kabul edildi.
Madde 9- Komisyonlar kendilerine verilen konuları danışma organı olarak inceler ya da hazırladıkları konu ile ilgili bütün iş ve temasları aralarında paylaşarak Oda veya Birim adına yaparlar. Komisyonlar ancak Yönetim Kurulu kararları ve bilgisi doğrultusunda Oda'yı veya Birimi temsil edebilirler.
Yüksek Disiplin Kurulu, Müsteşarın başkanlığında, Teftiş Kurulu Başkanı, Ceza İşleri Genel Müdürü, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü, Personel Genel Müdürü ile hakkında disiplin soruşturması yürütülen Devlet memurunun üyesi olduğu sendikanın temsilcisinden oluşur.
Türkiye'de savcılık
Türk hukukuna göre adli yargı kolunda her ilde, ağır ceza mahkemesi bulunan ilçelerde ve bazı asliye ceza mahkemesi bulunan ilçelerde Cumhuriyet başsavcılığı vardır. Cumhuriyet başsavcısı cumhuriyet savcısının hiyerarşik amiridir.
Hakim ve savcılar idari görevleri yönünden Adalet Bakanlığına bağlıdırlar. Denetim, inceleme, soruşturma ve kovuşturma: Madde 6 – Hakim ve savcılar hakkında denetim, inceleme, soruşturma ve kovuşturma yapılması bu Kanun hükümlerine tabidir.
Zabıt katipleri olmasa Bakanlık ve İl Müdürlükleri dahil çoğu yerde işler bu kadar hızlı yürümez ve vatandaşların çoğu mağdur durumuna düşerdi. Zabıt katibi, adliyelerde görülen davalarda çalışan personele denir. Davaların yanında icra dairelerinde ve seçim kurullarında da çalışır.
Cumhuriyet Başsavcılığımızda 1 Cumhuriyet Başsavcısı, 18 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ve 281 Cumhuriyet Savcısı Görev Yapmaktadır.
Kalem hizmetleri, ilgisine göre Cumhuriyet başsavcısı, Cumhuriyet başsavcı vekil Cumhuriyet savcısı, mahkeme başkanı veya hâkimin denetim altında, yazı işleri müdürünün yönetiminde zabıt kâtibi, mübaşir, hizmetli ve diğer görevliler tarafından yürütülür.
Madde 5- Muayene ve kabul komisyonları, yetkili makam tarafından, biri başkan olmak üzere en az üç (3) kişiden oluşturulur. İşin önemi ve özelliği dikkate alınarak komisyonun üye sayısı, toplam sayı tek olmak üzere yeteri kadar arttırılabilir.
Komisyon, belirli bir iş yapıldığı zaman belirli bir miktar para veya malın alınması anlamına gelmektedir. Bundan dolayı bir iş yapan kişi yaptığı iş karşılığında komisyon almaktadır. Komisyon kelimesi birçok alanda kullanılmaktadır. Yani bu konuda herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.
Madde 6 — Komisyon üyelerinin görev süresi dört yıldır. Süresi biten üye, bir dönem daha seçilebilir.
Anayasa Komisyonu'nun esas ihtisas alanı, adından da anlaşılacağı üzere Anayasa ve içtüzük değişiklik teklifleridir.48 Komisyonların ihtisas esasına dayalı olması nedeniyle, komisyon üyeleri yasama faaliyetleri konusunda ve Anaysa Hukuku alanında bilgi-birikim ve tecrübe sahibi olan kişilerden seçil- mektedir.49 TBMM ...
Dolayısıyla ihale komisyonunun ihaleyi yapan idareden bir kişinin başkan olması ve diğer iki kişinin de işin uzmanı olması kaydıyla ilgili idareden dört kişi ile muhasebe ve mali işlemlerden sorumlu kişinin katılımıyla asgari beş kişiden oluşması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri