Sirke, içindeki tüm maddelerin eşit bir şekilde dağılması ve çözülmesi sebebiyle homojen bir madde olarak kabul edilir. Sirkeli suyun içindeki tüm maddeler eşit bir şekilde dağıldığı için homojendir.
1) Sirkeli su vitamin ve mineral açısından zengin bir karışımdır. Bu özelliği ile tüketilen besinlerin daha kolay sindirilmesini sağlar.
Sirkeli Su Tarifi
Bu tarif 1 bardak su, 1-2 yemek kaşığı elma sirkesi ve 1 tatlı kaşığı bal ile hazırlanır.
Zeytinyağı ve sirke de emülsiyon karışımlar arasında yer alır.
Beyaz sirke, asetik asit ve sudan oluşan fermente bir sıvıdır. Genellikle yemek hazırlama sürecinde, turşu-konserve yapımında, ev temizliğinde ve tarımsal faaliyetlerde kullanılır. Beyaz sirke, uygun olarak ölçeklendiriliğinde bazı tıbbi durumların tedavisine yardımcı olarak da kullanılabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Sirke homojen bir karışımdır ve aynı zamanda sirkenin içinde asit olmasından dolayı elektriği de iletebilir. Sirkede herhangi bir dibe çökme olayı gerçekleşmediğinden ve eşit bir dağılım olduğundan homojen maddelerden biridir. Homojen karışımların diğer adı çözeltidir.
Sirke, yemeklerde, salatalarda tatlandırıcı olarak veya salamura gibi koruyucu olarak kullanılan su, asetik asit ve doğal aromalar içeren, kokulu, ekşi meyve suyudur. Çoğunlukla yoğun asitli meyvelerden (üzüm veya elma vb.) yapılmaktadır.
Beyaz sirke, su gibi saydam sıvı bir maddedir. Özünde şeker bulunan tarım ürünlerinin fermantasyonu ile elde edilir.
Heterojen karışıma kumlu su, duman, sis, yağlı su, çorba, salata ve toprak örnek olarak verilebilir.
Homojen karışım ya da türdeş karışım, her yerinde aynı özellik gösteren karışımlardır. Heterojen karışım ise bunun tam tersi özelliklere sahip karışımlardır. Aynı veya birbirine yakın değerleri/nitelikleri içeren bir bütünlüğü tanımlamak için kullanılmaktadır.
Asetik asit veya etanoik asit CH3COOH formüllü bir organik asittir, sirkeye ekşi tadını ve keskin kokusunu vermesiyle bilinir. Bu yüzden halk arasında sirke ruhu veya sirke asidi şeklinde de adlandırılır.
Gazoz, homojen bir karışımdır. Kolonya, homojen karışıma örnektir. Kahve, heterojen karışımdan süspansiyona örnektir.
Kolonyanın içerisindeki karışımların tümü eşit bir dağılım gösterdiği için kolonya homojen bir özellik taşımaktadır. Kolonya alkol ve suyun birleşerek oluştuğu bir çözeltidir. Bundan dolayı da homojen bir karışım olarak kabul görmektedir.
Heterojen karışımlar kendi arasında dörde ayrılmaktadır. Emülsiyon, süspansiyon, kolloid ve aerosol olarak ayrılmaktadır.
Aşırı derecede sirkeli su tüketenlerde bir süre sonra alerjik reaksiyonlar gözlemlenebilir. Ayrıca mide rahatsızlığı olanlar gastrit ve reflü gibi hastalıklara sahip olanlar bir hekime danışmadan sirkeli su tüketmekten kaçınmalıdır. Sirkeli suyun aşırı tüketilmesi mide rahatsızlıklarını kötü etkileyebilir.
Tıpkı sirke gibi sirkeli suyun faydalarının da bulunduğu pek çok kişi tarafından biliniyor. Bunun sebepleri arasında sirkenin açlık hissini geciktirme ve uzun süre tokluk hissi sağlama gibi etkileri yer alıyor. Aynı zamanda sirkenin kilo vermek isteyen kişiler tarafından özellikle tercih edildiği de biliniyor.
heterojen karışımlara koloit karışımlar denir.
Birden fazla madde bir araya geldiğinde tanecikler karışımın her tarafına eşit olarak yayıldıysa buna homojen karışım denir. Birden fazla madde bir araya geldiğinde tanecikler karışımın her tarafına eşit olarak yayılmıyorsa buna heterojen karışım denir.
Heterojen karışımlar: Birbiri içerisinde tam olarak bir araya gelmeyen karışımda heterojen karışımdır. Örneğin zeytinyağı ile suyu bir araya getirdiğimizde bir üst tarafta biri alt kısımda kalır. İşte bu karışımlar heterojen karışım olarak bilinmektedir.
Tanımı ve Kullanım Alanları : Sanayide biyolojik ve sentetik yollar ile imal edilir. Tuz ve esterine asetat denir. Suda tamamen çözünür.
Elma sirkesi, sahip olduğu asitlik nedeniyle doğrudan olarak içilmesi önerilmeyen bir sıvıdır. Saf elma sirkesi içmenin mide ve yemek borusu gibi sindirim sistemine zarar verme riski bulunur. Elma sirkesi, yemeklere eklenerek veya su ile seyreltilerek tüketilebilir.
Sirkenin mayalanma işleminden sirke bakterisi denilen mikroorganizma sorumludur. Alkol içeren çözeltilerde aktive olan bakteri alkol oranını yükselterek su ve asetik asit meydana getirir.
Karbonat ve sirke
Karbonat bazik, sirke asidiktir ve karbonat ile sirkeyi bir araya getirdiğinizde çoğunlukla sodyum asetat elde edersiniz. Ayrıca tek olarak gösterdikleri etki de yok olur. Ayrıca sirke, karbonatın fazla köpürmesine neden olur. Kapalı bir kapta saklanırsa bu karışım patlayabilir.
Bu konuyu netleştiren fetvalar, bu durumu şu şekilde ifade etmiştir: Alkollü bir içecekten elde edilen sirkeler, haram özelliğini kaybedip helal bir gıda olmuştur. Bunun sebebi ise sirke sarhoş edici bir sıvı gıda özelliğini taşımamaktadır.
Süt heterojen bir yapıya sahiptir. Dışarıdan bakıldığı zaman süt homojen gibi görülmektedir. Bu nedenle pek çok kişi tarafından homojen bir yapıya sahip olduğu bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri