Dünya adaleti ile hakkınızı kazanamamış olsanız da Allah'ın adaleti şaşmaz ve size kötülük yapan ya da hakkınızı yiyen kişiler de aynı şekilde bir davranışa maruz kalır. Kişilerin başkalarına yaptıkları kötü şeyler kendi başlarına geldiğinde İlahi adalet tecelli etti denir.
Adli İlahi (İlahi adalet) mutlaka gün gelir tecelli eder. Ayet bize bu hususta şüpheye yer olmadığını şöyle söylüyor: "Rabbinin yakalaması şüphesiz pek çetindir." (Buruç/12).
Dünyanın neresinde olursanız olun haksızlık vardır. Önemli olan haksızlıkla karşılaştığında şunun çok iyi bilinmesi gerekir ki umudunu asla yitirmeden, eninde sonunda dünyevi adalet yada o olmazsa mutlaka ilahi adaletin yerini bulacağıdır.
Hakk'ın varlığının çeşitli mertebelerde zuhur etmesi, sâlikin keşf yoluyla bu zuhuru idrak etmesi anlamında tasavvuf terimi.
Her şeyi yoktan yaratan Allahü teâlâ, hâkimler hâkimi, her şeyin asıl sahibi ve tek yaratıcısıdır. Üstünde bir âmiri, sahibi yoktur ki, Onu bir kanun altında bulundursun. Bundan dolayı, (Allah'ın yaptığı şu iş, adalete uymuyor) denmez. Adaletin bir başka tarifi ise kendi mülkünde olanı kullanmak demektir.
İlgili 41 soru bulundu
İlahi adaletin tecelli etmesi için iyi niyetin suistimal edilmesi, haksızlığa uğranması ya da gönlün kırılması gerekir. Eğer iyi niyetinizin suistimal edildiğini düşünüyorsanız ve haksızlığa uğradığınızı biliyorsanız ilahi adaletin tecelli etmesini bekleyerek adaletin sağlanmasını görebilirsiniz.
Genel planda her hak sahibine hakkını vermek anlamına gelen adâlet kavramı kur'ân-ı Kerîm'de inanç, karşılık, doğruluk, eşitlik, dengelilik, denklik ve benzerlik anlamlarına gelmektedir. Kullarının faydasına olan herşeyi en iyi bilen Allah'tır.
1. Arası kesilmeksizin sürme. 2. Art arda gelme, ardı arası kesilmeme, sürüp gitme.
Allah'ın bütün isimleri her varlıkta tecellî etmez; kiminde birkaç isim kiminde on isim tecelli eder. İnsan ise bütün esmaya mazhardır. Zaten insanın üstünlüğü ve şerefi de bütün isimlere ayna olmasından dolayıdır. En az tecelli cansız varlıklarda, en çok tecelli ise canlı varlıklarda olur.
Hakk'ın fiillerinin tecellisi kulun Hakk'ın kudretinin varlıklardaki cereyanını gördüğü makamdır. Bu makamda kul kendine ait her tür fiili nefyederek Hakk'ı ispat eder. Kulun görmesi, işitmesi, yürümesi bu tecellinin neticesidir.
Hak Yerini Bulur Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Yapılacak ya da yapılmış olan herhangi bir haksızlık er ya da geç anlaşılır. İster bu dünyada ister öbür dünyada mutlaka yapılan kötü davranışların ya da birçok kötülüğün karşılığı olur. Kısa bir şekilde hak yerini bulur atasözü de bunu en iyi biçimde anlatmaktadır.
Allâh, herkese, dilediği ve takdir ettiği kadarını verir; ki bu da onun “hak ettiğidir”!.. Allâh herkese hak ettiği kadarını verir, ki Allâh'ın “Adl sahibi” olmasının anlamı da budur!..” der.
"İlahi Adalet", Demet Akalın'ın Rekor albümünün ilk teklisidir. Şarkının söz ve müziği Gökhan Özen'e, düzenlemesi ise Erdem Kınay'a aittir.
Adalet bölümünde okuma hayalleri kuran adayları TYT puan türünden en yüksek puanı alarak, 2 yıllık Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokullarında Adalet bölümü okumaya hak kazanırlar. Bu alanda mezun olan kişiler mahkemelerin yazı işleri müdürlüğü veya yardımcılığı, icra memurluğu veya yardımcılığı olarak göreve atanırlar.
şeklinde izah getirmektedir. Yani insan yaratılması ile, varlığı ile Allah'ın yaratma isminin tecellisine mazhar olmuş oluyor. Dikkatli bir tefekkür neticesinde tüm esmanın insanda tecelli ettiğini de ifade etmektedir.
Değerli Kardeşimiz; Tecelli-i Zat; Cenab-ı Hakk'ın zatı ile teccelli etmesi yani zatını göstermesidir. Yoksa bir yere tecelli etmesi değildir. Allah kâinatta zatı ile değil, isim ve sıfatları ile tecelli eder.
Arapça kökenli bir sözcük olan tecelli, ''cela'' kökünden türetilmiştir. Cela görüntü, tecelli ise görünmek ve belirmek anlamına gelir. Mecazi anlamda kader manasına gelen tecelli, mutasavvıflar ve divan şairleri tarafından farklı anlamlarda kullanılmıştır.
Eski TRT spikeri Güneş Tecelli 82 yaşında hayatını kaybetti. Usta spikerin cenazesinin yarın (5 Şubat Çarşamba) günü toprağa verileceği öğrenildi. 1938 Kıbrıs-Lefkoşe'de doğumlu olan Güneş Tecelli, Ankara Koleji'nde öğrenimini tamamladıktan sonra bir süre Yeni Sabah Gazetesi'nde çalışmıştı.
İnandıklarını ve gerçekleştirmek istediklerini Hurûfîlik'te arayan Nesîmî , Tanrı'nın insan yüzünde tecelli ettiğini, bu nedenle insanın varlık güzelliğinin aynası olduğunu, insanı korumak ve ona saygı göstermenin bu güzelliği korumak anlamına geleceğini ifade eder.
Tezahür ve tecelli kelimeleri, çoğu zaman aynı mânada kullanılırlar. Tezahür, "zahir olmak, açığa çıkmak, görünmek" demektir. Tezahürün gerçekleştiği mekâna "mazhar" denilir. Tecelli ise "gaybî hakikatlerin kalplerde hissedilir hâle gelmesi," şeklinde tarif edilir ve kalpteki bu tecelliye "cilve" adı verilir.
SUFİLERİN PEK çok veciz sözünden biridir “Allah insana insandan tecelli eder”. Bunu insanın tekamülünün yine bir insanla olacağını anlatarak izah ederler.
Tefekkür, İslam dininde günahlarını, evreni, varlıkları, doğayı, yaratıkları, kendini ve Allah'ı düşünmek; Allah'ın yarattığı varlıklardan, evrendeki düzenden ders çıkarmak demektir.
Adalet; insaflı ve doğru davranmak, zulmetmemek, eşit tutmak ve her şeyi yerli yerince yapmak gibi anlamlara gelir. Dinî bir terim olarak adalet, hak yol üzere dosdoğru olmak, dinin emir ve yasaklarına uymak, haklıya hakkını, haksıza cezasını vermek, suç ve ceza oranına dikkat etmektir.
Onların heveslerine uyma ve de ki: Ben Allah'ın indirdiği kitaba inandım ve aranızda adaleti gerçekleştirmekle emrolundum" (Şûrâ, 15) buyrularak Hz. Peygamber'in adaleti tesis etmekle görevli olduğu bildirilmektedir.
Adl, “doğru olmak, doğru davranmak, adaletle hükmetmek; eşitlemek” vb. mânalara gelen bir masdardır. Ayrıca “doğruluk, hakkaniyet ve adalet” anlamlarıyla isim olarak kullanıldığı gibi, “çok âdil” anlamında sıfat olarak da kullanılır. KELÂM. Allah'ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri