Kolonoskopi yöntemi kullanılarak tümör oluşumunun erken dönemde saptanması mümkündür. Ayrıca kolonoskopi sayesinde, kansere dönüşme riski olan polipler alınmakta ve kanser tehlikesi önlenmektedir. Kesin tanı için hastadan dışkı alınıp incelenir, kolon grafisi ve bilgisayarlı tomografi uygulanır.
Kolon kanserinde yaygın belirtiler dışkıda kan, kabız ya da ishal olma gibi bağırsak alışkanlığındaki değişiklikler, karın ağrısı, dışkının incelmesi ve istenmeyen kilo kaybıdır.
Bağırsak kanseri teşhisini koymaya yarayan bir kan tahlili yoktur. CEA ve CA19.9 gibi tümör belirteçleri yükselebilir, ancak bu belirteçlerin teşhiste yeri yoktur.
Makattan girilerek gerçekleştirilen kolonoskopi işlemi hem teşhis hem de tedavi amaçlı yapılabilmektedir. Kolonoskopi işlemi hem teşhis hem de tedavi amaçlı yapılabilen endoskopik bir işlemdir. Kolon kanseri, bağırsak hastalıkları ve gastrointestinal hastalıkların ortaya çıkmasında etkilidir.
İlgili 40 soru bulundu
Kalın bağırsakta başlayan bir kanser türü olan kolon kanserine, her yaşta rastlanmakla beraber genellikle 50 yaş ve sonrası yaşlarda daha fazla rastlanır. Sindirim sisteminin son kısmı olan bağırsakta polip adı verilen kanserli olmayan (iyi huylu) hücreler, kümeler halinde oluşmaya başlar.
Bu faktörlerin bir kombinasyonu, kolon kanseri ölüm riskini belirler. Her bireyin durumu farklı olduğu için, kesin bir ölüm riski tahmini yapmak zordur. Kolon kanseri ilk nereye sıçrar? Kolon kanseri genellikle ilk olarak kalın bağırsakta (kolon) veya rektumda başlar.
İşlemi ertelemek gerekebilir
Böylece yapılacak kolonoskopide hem biyopsi alma imkanı garantilenir hem de polip saptanması halinde hemen o seansta polipektomi (polibin elektrik kullanılarak sapından kesilmesi) işlemi yapılabilir.
İşlem sonular patolojik inceleme sonrası birkaç gün içerisinde çıkar. Bu süre genel anlamda 2-3 gün arasında seyretmektedir. Daha çok kan tahlili gibi durumlarda kesin sonuç alınamaması sebebiyle başvurulan biyopsi işlemi il e birçok hastalığın erken teşhisi sağlanabilir.
Daha sonra ise patolog ve doktor yapılan incelemeler sonucu elde edilen bulguları değerlendirirler. Bu bulgular en son hasta ile paylaşılır. Biyopsi sonuçları genellikle 2 ila 5 gün içerisinde çıkar.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.
Kolon kanserini düşündüren en basit tetkik dışkıda gizli kan pozitifliğidir. İlerlemiş kanserler tomografi ve ultrason gibi tetkiklerde de görülebilir.
CEA (karsinoembriyonik antijen) değerini yükselten durumlar
İyi ve kötü huylu kanserler, CEA seviyesini yükseltebilir. CEA değerinin yükselmesine yol açan ve en sık görülmekte olan kanser; kolon ve rektum kanseridir.
Sonuç pozitifse, muhtemelen sindirim sisteminin bir yerinde kanama var demektir. Ancak bu mutlaka kanser olduğunuz anlamına gelmez. Gaitada gizli kan testinde pozitif sonuç verebilecek diğer durumlar arasında ülserler, hemoroidler, polipler ve iyi huylu tümörler bulunur.
Kolon kanseri, her iki cinsiyetten insanlar için insidans ve ölüm oranları söz konusu olduğunda üçüncü sırada yer almaktadır. Ancak erken evrede tespit edilirse tedaviye iyi yanıt veren kanserlerden biridir. Erken teşhis ve tedavi edilirse, hastaların yüzde 90'ı beş yıl sonra hala hayatta olacak.
Pozitif Kolonoskopi Sonucu
Çoğu polip kanserli değildir, ancak bazıları ileride kansere dönüşebilecek yapılar olabilir. Kolonoskopi sırasında çıkarılan polipler, kanserli, kanser öncesi veya kanser dışı olup olmadıklarının belirlenmesi için patoloji analizine laboratuvara gönderilir.
Bağırsakta polip nedir? Kalın bağırsak polipleri, bağırsak kanalının iç yüzeyinden yükselen anormal büyümeler olarak görülmektedir. Bağırsak polipleri genellikle zararsızdır ancak ihmal edilen ve ilerleyip büyüyen polipler ileride çok daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Genellikle polipler kanser riskine karşı ameliyat ile bağırsaktan uzaklaştırılır. Eğer polip kolonoskopi ile çıkarılmaya uygunsa aynı seansta bu işlem tamamlanabilir. Polip tamamen bağırsaktan çıkarıldıktan sonra aynı yerde nüks etme ihtimali düşüktür. Ancak bu bağırsakta başka polip çıkmayacağı anlamına gelmez.
Kolonoskopi zararlı mıdır? Kolonoskopi sırasında oluşabilen en büyük komplikasyon, kalın bağırsağın delinmesidir. Gelişen teknoloji ile birlikte son derece düşük oranda oluşan bu yırtılmaların tedavisi için cerrahi müdahale gerekir.
Dışkının normal boyutunda değil daha ince bir şekilde çıkması, dışkılama esnasında ağrı, sık tuvalete gitmek ancak tam bir boşalma olmaması ve en önemlisi hemoroid belirtisi zannedilerek teşhisi zorlaştıran dışkıda kan görülmesi kolon tümörlerinin en önemli belirtileridir.
KOLONOSKOPİ İŞLEMİNDEN SONRA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
*Daha nadir bir yan etki olarak kolonoskopi işlemi sonrası şiddetli karın ağrısı,makattan bir çay bardağından fazla kan gelmesi,ateş,titreme gibi belirtiler görülebilir.
Evre III'de 5 yıllık göreceli sağ kalım yaklaşık %71'dir. Hastaların %22'si bu evrede tanı alırlar. Metastatik Evre IV'de 5 yıllık göreceli sağ kalım oranı %14'lere kadar düşmektedir. Ancak halen bu evresindeki kanser hastaları için de farklı tedavi seçenekleri bulunmaktadır.
Kalın bağırsak kanseri, en sık bağırsağın sol tarafında yani inen kolon ve kalın bağırsağın son bölümü rektum denilen kısmında görülür.
Yayılma bu evrede hızlıdır. Yayılan dokular cerrahi operasyonla alınır ve kemoterapi uygulaması yapılır. Evre: Kanserin son evresinde uzaktaki doku ve organlarda da yayılım görülür ve hastanın durumu ağırlaşır. Cerrahi operasyon genellikle tercih edilmez, kemoterapi ve radyoterapi gibi tedaviler denenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri