Ayrıca, hâkim TCK 51. madde çerçevesinde saldırganın cezasını 'erteleme' yetkisine de sahip. (Sabıka kaydına işleniyor) Buna ek olarak, verilen ceza için 'hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına' da karar verebilir. (Sabıka kaydına işlenmiyor) Her iki şıkta da tahsilat gereği ortadan kalkıyor.
Kasten Adam Yaralama Suçunun Cezası Kasten yaralamanın temel halinin cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır. Kasten yaralamanın temel halinin işlenmesi halinde fail hakkında verilecek olan ceza, adli para cezasına çevrilebilecektir.
Örneğin; bir kimseye tokat atmak, yumruk atmak, itmek, vurmak, sürüklemek, vücudunu çizmek, dövmek, darp etmek, bıçaklamak, silahla ateş etmek gibi eylemler ceza hukukumuz kapsamında kasten yaralama suçunu oluşturabilecektir.
Sopayla kasten başkasına yaralayan bir kişi bir buçuk yıldan dört buçuk yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Sopayla yaralama fiilinin mağdurun üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde ise fail altı aydan bir buçuk yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, kasten yaralama suçunu işlemiş olacaktır. Bu durumda kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İlgili 33 soru bulundu
Türk Ceza Kanunu'na göre bir kişiye yumruk atmanın cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis olacaktır.
Buna göre; Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Görüleceği üzere kavga etmiş ve karşısındaki kişiyi kasten yaralamış bir kişiye verilecek ceza bir yıldan üç yıla kadar olabilecektir.
Buna göre; darp fiili mağdurun vücuduna acı vermiş yahut sağlık ya da algılama yeteneğinin bozulmasına sebep olmuşsa 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Darp fiilin basit bir tıbbi müdahale giderilebilecek ölçüde olması halinde 4 aydan 1 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası verilir.
Nitekim TCK'nın 86. maddesine göre, Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım 2023
Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir. Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır.
Darp bir kasten yaralamadır. 5237 sayılı TCK'nın 86/1 gereğince kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Soruyu “Bir kişiyi dövmek kaça patlar” diye de yöneltebilirsiniz. Hesaplayalım. TCK'nın 52'nci maddesine göre, hâkim cezayı önce süre olarak hesaplayıp, ardından bunu para cezasına çeviriyor. Adli para cezaları yasaya göre günlük 20 TL ile 100 TL aralığı içinde takdir ediliyor.
Tokat atmak, yumruk atmak, tekme vurmak da kasten yaralama suçunu teşkil edecek eylemlerdendir. Genel meşru müdafaa ve zorunluluk hali, eğer şartlar gerçekleşmişse, kasten yaralama suçunda da uygulanır. Bu iki halde işlenen kasten yaralama eyleminden dolayı kişiye ceza verilmez.
YARGITAY, sarhoşa yumruk atıp düşmesine neden olan kişinin, yere kontrolsüz şekilde düşecebileceğini ve başını çarparak ölebileceğini düşünmesi gerektiğine karar verdi. Bu şekilde sarhoş birinin ölümüne neden olan ve alt sınırdan ceza alan sanığın cezası artırıldı.
Hakim ceza verirken failin daha önceden sabıkasının olmadığı ya da bir daha suç işlemeyeceği kanaatine varır ise suç için belirtilen cezayı alt sınırdan verebilir. Ancak hırsızlık suçunu ilk işleyen kimse hakkında ceza verilmemesi yönünde bir karar verilmeyecektir.
Suçun kanunda belirlenen cezası sadece adli para cezası ise bu durumda genel sınırlar olan en az 5 gün, en fazla 730 gün ceza yaptırımı karşılığında, günlüğü en az 20 TL en fazla 100 TL üzerinden adli para cezası belirlenmelidir (TCK md. 52/1-2).
(1) Kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Suçun yargı görevi yapan kişilere karşı işlenmesi halinde, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
TCK 106 basit halinin cezası 6 aydan 2 yıla, nitelikli halinin cezası 2 yıldan 5 yıla kadar. Tehdit suçunun basit halinde yani 106/1 uyarınca tutuklama kararı verilemez. Ama 106/2 yani nitelikli halinde tutuklama kararı verilebilir.
“Kasten yaralamanın vücutta kemik kırılmasına neden olması hâlinde, kırığın hayat fonksiyonlarındaki etkisine göre, bir yıldan altı yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.”
Şiddete uğradığınızda, size en yakın karakola, jandarma komutanlığına, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi'ne (ŞÖNİM), Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğüne, cumhuriyet başsavcılığına, kaymakamlığa/valiliğe, aile mahkemesine, belediyelere ve kadın örgütlerine başvurabilirsiniz.
Türk Ceza Kanunu madde 86'da düzenlenen kasten yaralama suçu, kişilerin vücuduna kasıtlı olarak acı vermek, kişilerin sağlığını veya algılama yeteneğine zarar verme şeklinde işlenir. Bu suçun basit halinin cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıdır.
Kasten yaralama suçunun temel hali, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasını gerektirir. Ancak eğer yaralama basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif ise, ceza 4 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezası olur. Bazı ağırlaştırıcı sebepler de kasten yaralama suçunun cezasını artırabilir.
siciline işlemez sadece mahkemeler görür.
Takibi şikâyete bağlı suçlara; basit kasten yaralama, taksirle yaralama, hakaret, dolandırıcılık, mala zarar verme, cinsel saldırı, tehdit, konut dokunulmazlığının ihlali, açığa imzanın kötüye kullanılması, hileli iflas gibi suçlar örnek gösterilebilir.
Türk Ceza Kanununa göre kavga suçunun basit şekli kavgaya katılmaktır. Ölene veya yaralanana kavgada el uzatmamış olup sadece kavgaya katılana suçun basit-cezası verilecektir. Mağdur veya maktüle el uzatmak yada kavganın asli-sebebi olmak cezayı artırıcı birer nedendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri