100 yıl içinde kaydedilebilecek depremin büyüklüğü ise Adana sismotektonik yöresinde 6.34 M, İzmir sismotektonik yöresinde 7.30M, ve Muğla sismotektonik yöresinde 7.33 M'dir.
Dr. Görür, “Ama Adana için bir şeyler söylemek gerekirse; Adana tektonik itibariyle, Afrika ve Arap levhasının Anadolu levhası üzerinde ama hem Arap hem de Afrika levhasına yakın bir yerde. Dolayısıyla Doğu Anadolu sınır fayının yakınında. O nedenle deprem potansiyeli yüksek olan bir yer Adana ilimiz.
Örnek olarak Adana'da bulunan Seyhan Nehri üzerindeki tarihi taş köprünün 385 yılında Romalılar tarafından yapıldığı ve 1700 yıldır aktif olarak kullanılan dünyadaki nadir yapılardan biri olduğunu biliyoruz. Bu da Adana'da en azından 1700 yıldır 7 ve üzeri yıkıcı bir deprem olmadığını gösterir.
“Deprem muhakkak olacak ve Ceyhan fayı da asıl Doğu Anadolu fayının küçük bir dalı. Asıl büyük deprem Adana için söz konusu olan Yumurtalık ile Osmaniye arasında uzanan Kahramanmaraş Türkoğlu'na kadar giden fay uzunluğudur. Bu fay 7'nin üzerinde bir deprem üretir. Adana'nın zemini de maalesef çürük bir zemindir.
İlk bilgilere göre ölen veya yaralanan olmadığı belirtiliyor. AFAD'ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Adana'nın Kozan ilçesi olan 5,5 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin 11,27 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.
İlgili 26 soru bulundu
1998 Adana-Ceyhan depremi veya 1998 Adana depremi, yaklaşık 6,3 büyüklüğünde depremdir. Deprem, 27 Haziran 1998 tarihinde yerel saatle 16.55'te Çukurova olarak bilinen Türkiye'nin güney bölgesini vurdu.
"Deprem 30 Saniye Sürdü" - YouTube.
Adana Fayı: Yumurtalık fayının batısında, Karataş-Sarımazı arasında yaklaşık 67 km uzunlukta, KD-GB gidişli fay Karataş fayı olarak adlandırılmıştır.
Kuzeyde Kayseri-Yahyalı'nın batısında Dündarlı Köyü'nden başlayarak kuzey, kuzeydoğugüney, güney batı doğrultusunda, güneyde Mersin Gülek yakınlarına kadar yaklaşık 107 km lik bir alanda izlenir.
Adana için de Savrun Fayını değerlendirelim, 1- Bu fay 50 km boyunda olup 7 büyüklüğünde bir deprem üretme kapasitesine sahiptir. 2- Fayın Adana'ya en yakın yeri ~80 km dir. 3- Bu fayda deprem olduğu takdirde Adana'da beklenen yer ivmesi 0.25 g civarındadır.
1998`deki Adana Ceyhan depremini oluşturan Karataş-Osmaniye Fay Zonu, Mersin ve Çukurova bölgesinde büyük deprem etkisi oluşturma potansiyelindedir. Anamur Fay Zonu (Namrun Fay Zonu) Büyük depremlerde Mersin`i etkileyebilecektir.
Feke, İmamoğlu, Karaisalı, Karataş, Kozan, Pozantı, Saimbeyli, Sarıçam, Seyhan, Tufanbeyli, Yumurtalık ve Yüreğir gibi ilçeleri bulunuyor. Adana'da geçmişte oluşan depremler incelendiğinde üç ana fay zonu dikkat çekmektedir. Bunlar ise Ecemiş Fay Zonu, Karaisalı-Karsantı Fay Zonu ve Karataş-Osmaniye Fay Zonu'dur.
Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, Adana'ya ilişkin çok sayıda deprem sorusuna sosyal medyadan yanıt verdi. Barış, Adana'da 6'dan büyük bir deprem olasılığına ilişkin "O olasılık çok çok küçük bile olsa hala var.
İlçemiz yerleşim konumu gereği Adana'nın en sorunlu zemininde bulunmaktadır. Üzerinde kurulu bulunduğu zemin alüvyon kökenli zemin olup, kum, çakıl, silt ve kilden oluşmaktadır.
O açıklamada da Kozan fayı, Göksun fayının devamı Savrun fayı sıçrayarak Saimbeyli Feke fayına doğru gitmektedir işte bu olan deprem Saimbeyli Feke fayında olan depremdir.
Halk Tv canlı yayınında konuşan ve 7 Şubat'ta Adana ve İskenderun yöresine dikkat edelim dediğini hatırlatan Görür, "Deprem büyüklüğü de stresi transfer ettiğin zaman deprem oluşturacak fay boyutu nedir o önemli. Küçük fay öyle büyük deprem üretemez" dedi.
Çünkü Çukurova zemin olarak sağlam ve kayalık olarak bilinir, diğer ilçeler alüvyonlu zemine sahip. 1998 depreminde buralar daha çok etkilenmişti. 98 depreminde Sarıyakup Mahallesi'nde çocukluğumuzun geçtiği iki ev de yıkılmıştı.
Diğer kentlere kıyasla can kaybı az olsa da Adanalılar korkudan evlerine giremiyor. Jeofizik Mühendisleri Odası Genel Merkez Onur Kurulu Üyesi, Jeofizik Yüksek Mühendisi Melih Baki, İhlas Haber Ajansına yaptığı açıklamada, Adana'da deprem riskinin yüzde 90 oranında azaldığını açıkladı.
Görür, İstanbul'da minimum 7,2, maksimum 7,6 büyüklüğünde bir deprem beklediğini de ifade etti. Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Adana'nın Kozan ilçesinde meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi.
Adana – Ceyhan Depremi 25. Yılı Basın Açıklaması Deprem değil, depreme dayanıklı olmayan binalar öldürür! Bu yıl; 27 Haziran 1998 tarihinde meydana gelen Adana - Ceyhan Depreminin 25. yılını, 6 Şubat Elbistan, Pazarcık merkezli depremlerin acıları da eklenerek karşılıyoruz.
Ak, yer bilimcilerin Mersin ve Adana özelinde yaptığı açıklamalara değinerek; "Olası şiddetli depremlerde Mersin'in yapı stokunun, özellikle sahil bandındaki kesimlerin etkilenebileceğini öngörüyoruz. Çevre illerde oluşabilecek şiddetli depremlerde, özellikle Mersin'in sahil kesimi maalesef olumsuz etkilenecek.
Bugünkü deprem Kayseri'yi etkiler mi? Bugün saat 09:20'da Adana'nın Kozan İlçesi'nde de bir deprem meydana geldi. Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, korkulacak bir durum olmadığını belirterek, depremin Kayseri'yi etkilemeyeceğini açıkladı.
"Olumsuz ihbar yok, tarama sürüyor"
Şu ana kadar gelen bilgilerde olumsuz ihbar yok, tarama sürüyor. 6 Şubat depreminden sonra bu sarsıntıların süreceğini belirtmiştik" dedi. "Deprem 5 saniye kadar sürdü.
Adana'da sabah saatlerinde 5.5 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Deprem çevre illerde de hissedildi. Adana ili Kozan ilçesinde saat 08.44'te 5.5 büyüklüğünde gerçekleşen depremin derinlik biligisi ise 11.27 km olarak duyuruldu.
Deprem sonucunda 29 kişi öldü ve 131 kişi yaralandı. 328 ev tamamen yıkıldı, 260 ev ise oturulamayacak düzeyde hasar aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri