Seyhan Barajı, eski Adana'nın 15 km yukarısında 850.000 dönüm araziyi ve Adana'yı
Çukurova'nın hayatında önemli bir değer olan Seyhan Barajı, Adana'nın takriben 8 km kuzeyinde ve Seyhan Nehri üzerinde inşa edilmiştir.
Eski Baraj, 1943 yılında hizmete alınmıştır.1956'da açılan Seyhan Barajı Yeni Baraj, burası daha eski olduğu için Eski baraj adıyla anılmaya başlanmıştır. Bu isimlendirme Adana'daki mahallere bile adını vermiştir.
Berke Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Osmaniye'nin Düziçi ilçesinde Ceyhan Nehri üzerindedir. Kamuya ait olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından işletilen santral 510 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 44. Osmaniye'nin ise en büyük enerji santralidir.
Çukurova Elektrik A.Ş.'nin (ÇEAŞ), Berke Barajı'nın yapımı için 1991'de 670 milyon dolarlık ihale açtı. Uluslararası ihaleyi eski adı İtalstrade iken Fintecna olarak değiştirilen İtalyan şirketi kazandı. Barajın temeli 12 Ekim 1992'de atıldı ve inşaata başlandı.
İlgili 42 soru bulundu
Baraj Büyüklüğü
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santrali de, dünyada hâlen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
1956 yılında Seyhan Nehri'nin önü toprak bir setle kapatılarak oluşturulmuş bir baraj… Bugünkü teknolojinin aksine beton yerine toprak bir setle yapıldığı için, ilk yıllar “Toprak Barajı” olarak anılırdı.
7 YIL ÖNCE AYNI BÖLGEDEKİ FACİADA 10 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ Öte yandan aynı bölgede, 24 Şubat 2012'de, Göksu Irmağı üzerindeki Gökdere Köprü Barajı'nda derivasyon tüneli kapağının patlaması sonucu suya kapılan 10 işçi, yaşamını yitirmişti. İşçilerden 5'inin cansız bedeni, yapılan tüm aramalara rağmen bulunamamıştı.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 8 Nisan 1956 tarihinde hizmete alınan ve tam 65 yıl önce Adana'nın sosyal ve ekonomik tarihini değiştiren Seyhan Barajı ekonomiye 78 Milyar TL fayda sağladı.
Türkiye'nin en eski nehirlerinden birisi olan Seyhan ırmağı köprü inşaatı sebebiyle suyu kesilmiş ve ırmak yatağı tamamen kuruduğu için ırmakta ekosistem bitmiş durumdadır.
Ceyhan Nehri ya da eski adıyla Piramos (Yunanca: Πύραμος Pyramos, veya Latince: Leucosyrus, Grekçe: Λευκόσυρος), Türkiye'nin en önemli akarsularından birisidir. Çukurova'nın iki ana hayat kaynağından birisidir. (diğeri Seyhan Nehri'dir.) Uzunluğu 509 km.dir.
Göl Adana ilinin Karataş ilçesi sınırlarında yer alır. Referans no. Çukurova'da bulunan Akyatan Gölü'nün, 2011.03.16 tarihinde, 344 km yükseklikten NASA tarafından çekilmiş uzay fotoğrafı. Lagün alanı 14.000 ha, en derin yeri 4 m, genişliği 4 km, uzunluğu 17 km'dir.
Seyhan Nehri üzerinde 8 adet baraj ve/veya HES bulunmaktadır. Toplam 742 MW kurulu güce sahip bu hidroelektrik santraller ile Türkiye'deki HES'lerden üretilen elektriğin yüzde 2,515 oranı, toplam elektrik tüketiminin ise yüzde 0,738 oranı karşılanır.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Mersin'in 'mümbit' topraklarını suya kavuşturmak için gayret gösterdiklerini ifade ederek, şu bilgileri verdi: "Mersin'de 2003 yılından bu yana 5 baraj ve 6 gölet inşa ederek 140 milyon metreküp su depolama imkanı sağladık. 2019 yılına kadar da 19 baraj ve 18 gölet inşa ederek 3 ...
Büyük barajların yapımına ise Cumhuriyetten sonra başlanılmıştır. Türkiye'deki barajların hemen hemen hepsi Devlet Su işleri (DSİ) tarafından yapılmaktadır. 1991 yılı sonuna kadar 150 baraj yapılmıştır ve bunlann 28 tanesinde hidroelektrik santral de bulunmaktadır.
ÖZALTIN İNŞAAT TİCARET VE SANAYİ A.Ş.
Projenin ana su kaynağı olan “Kozan Meletmez Barajı” temelden 46 metre yüksekliğinde olup, 4,33 milyon m³ su biriktirme hacmine sahiptir.
Tuzla Gölü (Tuzla Lagünü), Adana, Karataş ilçesi sınırlarında, Çukurova Deltası'nda bulunan lagün gölü. Akyatan Gölü ile birlikte su toplama alanı 657,75 km2'dir.
BAHÇEŞEHİR GÖLETİ Türkiye'nin ilk ve en büyük suni göleti olan ve 26.000 m2'lik bir alanı kaplamaktadır. 300 bin m2'lik Bahçeşehir Park rekreasyon alanı içinde yer alıyor.
Araştırma sahası olan Seyhan Baraj Gölü, Adana il sınırları içerisindedir. Taşkın, sulama ve enerji üretimi amacıyla yapılmış olan baraj, 1956 yılında işletmeye açılmış ve Seyhan Nehri üzerinde kurulmuştur.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, yapımına 4 Kasım 1983 yılında başlanan ve "barajların efendisi" olarak nitelendirilen Atatürk Barajı, kısıtlı imkanlara rağmen 9 bin kişinin alın teriyle 9 yılda tamamlandı.
Türkiye'nin en büyük barajı, Atatürk barajıdır. Ülkemizin güneydoğu Anadolu projesi olarak hayata geçirilen baraj ayrı zamanda en büyük yapay baraj gölü olma özelliğine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri