“Servi, endamlı servi, ahirete perdelik...” Gerçekten de ecdadımız mezarlıklarını servi ağaçlarıyla süslemiştir. “Servi Ağacı”, geleneklerimizde hem ölümün, yani faniliğin, hem de vahdetin sembolüdür.
Kabre ağaç dikmek sevaptır.
Dikilen bu ağacın nutlaka şu veya bu ağaç olması şart değildir. Ancak meyveli ya da uzun ömürlü olması iyi olur. Ayrıca kabrin üzerine dikmek en güzeli olmakla beraber yanına dikilmesinin de bir sakıncası yoktur. Hristiyanların yaptığı gibi kabre çelenk götürmek ise mekruhtur.
Selvi ağacı, geleneklerimizde hem ölümün, yani faniliğin, hem de vahdetin sembolüdür. Gövdesinin semaya uzanan dik duruşu sebebiyle doğruluğu temsil eder. Ayrıca bu dik duruşu ile Kur'an'ın ilk harfi elif harfine benzetilir, böylece ona manevi bir anlam yüklenir.
Kabre ağaç dikmek sevaptır. Dikilen ağaç ve bitkinin ölünün ruhundan azabın hafifletilmesine sebep olacağına dair rivayetler vardır.
Servi ağaçları diğer yaprak döken bitkilere nazaran topraktan amonyum iyonlarını daha çok alırlar. Bu nedenle, mezarlıklara Servi ağacı dikilmesi çevre korumacılığı açısından önem arz eder. Çünkü buralarda toprağa karışan ceset ve atıklardan bol miktarda amonyum ayrışır.
İlgili 30 soru bulundu
Mezarlığa ekilen bazı çiçekler; Krizantem, Acem halısı, Nergis, Gül çeşitleri, Sardunya, Kasımpatı. Mezarlığa ekilecek ağaçlar ise; Servi, Çam, Ladin ve Çeşitli meyve ağaçları ekilebilir.
Mersin'de ölünün ruhunun rahat etmesi için mezara ağaç dikilir41. Ankara'da gölgelik etmesi için mezarın başına fide dikilir42. Yine Ankara'nın Akyurt ilçesinde kabrin başına bir iğde ağacı dikilir, bunun tutması halinde ölen kişinin cennete gideceğine inanılır43.
Mezar üzerine su dökülmesinin nedeni ise mezar üzerinde olan toprağın yeşillenmesini ve toprağı koruyarak rüzgardan etkilenmemesini sağlamak olmaktadır. Mezar üzerine su dökmek dinen ise Hazreti Peygamberin yapmış olduğu bir sünnet olduğundan manevi olarak fayda vereceği düşünüldüğü için yapılmaktadır.
Birçok kültürde, mezara çiçek bırakmak ölen kişiye saygı göstermenin bir yolu olarak kabul edilir. Çiçeklerin renkleri, ölen kişinin hatırasını canlı tutmak için kullanılır.
Bunun dînde aslı yoktur. Kabirlerin üzerinde ağaçların ve otların bitmesi, kabirlerin sahiplerinin düzgün olduklarına delil teşkil etmez. Hatta bu, bâtıl bir zandır. Zirâ ağaçlar, hem salihlerin, hem de salih olmayanların kabirlerinin üzerinde biter.
Buna göre bu durum, Rasûlullah Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-'e hastır. Bu sebeple bir kimsenin kabrin üzerine yaş hurma dalı veya başka bir şey koyması veya dikmesi müstehap değildir.
Cenâb-ı Hak "Ağaç diken herkese ve diktiği ağaçtan çıkan meyve kadar mükâfat ve sevap takdir ve ihsan eder. "
Bu satıştan elde edilen paranın kamu yararına kullanılması gerekir. Ayrıca mezarlıkta bulunan ağaçların meyveleri de yenilebilir (el-Fetâva'l-Hindiyye 1/166-167; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/245).
Mezarlıklarda bulunan meyvelerde ise insan bilmediği bir yerden yememesi lazım. Mezar sahibini biliyorsanız eğer o mezar sahibi mezarlığı ziyaret eden insanların yemesi için, yiyip bir fatiha okusunlar düşüncesiyle bir ağaç dikmişse ve bunu o niyetle yaptığını biliniyorsa mezarlıkta bulunan o meyve yenilir.
Mezarlığa ekilecek olan çiçeğin ya da bazı bitkilerin kabir azabını hafiflettiğine yönelik bazı rivayetler mevcuttur. Dikilen ağaç ya da çiçeğin yaptıkları zikirler ve ondan yararlanan canlıların sevapları kabrin altında yatan kimsenin defterine yazıldığı inanılır.
Mezarların üzerine bulgur, buğday dökülmesi, doğadaki hayvanların aç kalmayıp yemeleri içindir. Mezarlara su dökülür ve çam dikilir. Özellikle mezara yiyecek bırakılması uygulaması, ölen kişiye sevabının gitmesi içindir (KK: 1, 2, 3, 4, 5).
Ölü ile mezarın iç duvarı arasında üçgen oluşturacak şekilde (ölü kafası kıble tarafında yan yatık) kalasla mezarın içi kapatılır. Cenazeyi getiren topluluktan herkes bir kürek toprak atarlar mezara. Üzeri kapanan mezara gül suyu dökülür.
İris, Yunan mitolojisinde de yer alıyor. Tanrıların mesajlarını ileten aynı zamanda da ölen kadınların ruhlarını Hades'e götüren tanrıçanın da adı İris olarak biliniyor. Bu nedenle iris çiçeği, ölümü de temsil ediyor.
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde kişiler, çoğunlukla ölen yakınları için bayram günlerinde mezarlıklara şeker bırakmaktadırlar. Bu geleneğin amacı, kişilerin ölen yakınlarını bayramlarda yad etmeleri ve onun hala daha unutulmadığını hissetmektedir.
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin bazı kabirlere cenaze konduktan sonra üzerine su döktüğü sabittir. Yalnız bu, genelde kumluk olan arazide toprağın mezarın üzerinden dağılmasını engellemek içindir. Dökülen suyun ölüyle bir alakası yoktur yani ölüye faydası olsun diye değildir.
mezara naaşın gömülmesinin akabinde zamanla tahtaların çürümesinden mütevellit toprağın hazneye (sapma da denir) dolması ile mezarın üstündeki toprağın çökmesi olayı. bazı mezarlarda neden çökme olmuyor diye soranlar için de mezara tahta yerine mermer ya da briket konulmasından dolayı diyebiliriz.
Göz çukurlanna, burun deliklerine, kulaklarına kâfuru, çörek otu konur. Bunun sebebi de mezarda haşaratı uzaklaştırmak içindir. Kefen örtüldükten sonra, beline de kefenden bir parça yırtılarak kuşak yapılır, bağlanır.
Mezarlık, ziyaret yerlerindeki ağaçları kesenler çarpılır. Türbeden dışarıya bir şey, bir nesne götüren kişiler çarpılır. Mezarlığı parmak ile işaret etmek iyi değildir. Parmakları ile işaret eden kişilerin parmakları kurur.
Geçen kandil günü kabir ziyaretine gidecekken bazıları kerahet vakti girdi gidilmez dediler. Böyle bir durum var mı; varsa namaz vaktiyle aynı mı kerahet vakitleri?.. Değerli kardeşimiz, "Kerâhet vakitlerinde kabir ziyareti yapılmaz." diye bir yasak yoktur.
Değerli kardeşimiz, Kabir ziyareti için belli bir gün yoktur; her zaman yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri