Geçen yıl Türkiye'nin ilk buğday hasadı 17 Mayıs tarihinde Adana ili Karataş ilçesinde yapılmış olup bu yıl ilk buğday hasadı, iklim şartlarının elverişli gitmesi ile yine ilimizde erken ekim yapılan ve sulanan kesimlerde 12 Mayıs'ta başlamıştır.
Gerek dünyada, gerekse Türkiye'de en fazla tüketilen gıda maddesi olan buğdayda 2022 yılı üretim sezonu hasadı Çukurova bölgesinde başladı.
Buğday hasadı ile harmanı Ülkemizde Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında yapılmaktadır. Bu aylarda bazı yörelerde hasat başlangıcında, hasat bayramları ile kutlamalar olmaktadır. Buğday hasat ve harmanı Ülkemizde büyük ölçüde biçer döverlerle yapılmaktadır ve kısa zamanda işler bitirilmektedir.
İdeal tarih aralığı 15 Ağustos-1 Eylül'dür. Çukurova ve Güney Doğu Anadolu Bölge'lerinde ise ekimler 15 Ekim-30 Kasım tarihleri arasında yapılmaktadır. Erken ya da geç yapılan ekimler sonucu buğday kuvvetli soğuklardan zarar görebilir.
Bereketli toprakları ve ılıman iklim koşulları sayesinde yılda birden fazla ürünün alındığı Adana'da, yılın ilk buğday hasadı Karataş ilçesinde başladı.
İlgili 18 soru bulundu
Türkiye'de buğday hasadı bölgelere göre değişmekle birlikte mayıs-ağustos ayları arasında yapılıyor. Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde hasat mayıs aylarında yapılırken, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde ise haziran-temmuz aylarını bulabiliyor.
Stratejik öneme sahip temel besin maddesi olan buğday, son yıllarda artan iklim değişikliğinin etkileri ve Rusya-Ukrayna savaşıyla baş gösteren navlununda ciddi sorunların gölgesinde 2022 sezonu hasadına başlandı.
Hasat mevsimi, tahıl grubunda genelde tanelerin olgunlaşması ve kuruması ile görülen dönemi kapsamaktadır. Ülkemizin güney kısmında Haziran döneminde başlamakta, yazlık buğdaylarda ise, özellik ile kuzey ve doğu Anadolu'da bu dönem Eylül başına kadar uzamaktadır.
Genotiplere göre farklılık göstermekle birlikte bitkiler 25-28 gün sonra başaklanmaktadır. 49-51 gün sonra hasat edilerek elde edilen tohumlar, tekrar ekim için hazırlanarak viyollere ekimi gerçekleştirilmektedir. 2 aylık bu döngü bir yılda 6 kez tekrarlanmaktadır.
BUĞDAY ÜRETİMİNDE ARZ SIKIŞIKLIĞI SÜRECEK
ING, CBOT vadeli işlemlerde fiyatların 2023 ilk çeyreğinde kile başına ortalama 8.50 dolar, ikinci çeyrekte 8.40 dolar olacağını öngörüyor.
Hasat mevsimi, tahıl grubunda genelde tanelerin olgunlaşması ve kuruması ile görülen dönemi kapsamaktadır. Ülkemizin güney kısmında Haziran döneminde başlamakta, yazlık buğdaylarda ise, özellik ile kuzey ve doğu Anadolu'da bu dönem Eylül başına kadar uzamaktadır.
1 dönümden kaç ton buğday çıkar derseniz yağışın bol olmadığı ya da zamansız olduğu vakitlerde ve de sulama yapılmayan tarlalarda, gübrelemeye bağlı olarak değişmekle beraber yaklaşık olarak 1 dekardan asgari 10 kile yani 300 kilo civarında buğday alırsınız.
2017 verilerine göre buğday ekiminin ve verimlinin en çok olduğu iller; Konya, Diyarbakır, Ankara, Şanlıurfa, Tekirdağ, Mardin, Yozgat, Adana, Çorum, Sivas olarak sıralanmaktadır.
Serin ortamlarda ekime uygun olan buğday, Türkiye genelinde her bölgede ekilebilir. Ancak kaliteli dane ve protein yönünden zengin buğday yetiştiriciliğine en uygun bölgeler arasında; İç Anadolu, Marmara, Çukurova ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri yer alır.
Gerek dünyada, gerekse Türkiye'de en fazla tüketilen gıda maddesi olan buğdayda 2022 yılı üretim sezonu hasadı Çukurova bölgesinde başladı. Yaklaşık 11 milyon hektar alanda tahıl üretimi yapılan Türkiye'de 7 milyon hektar alanda da buğday ekimi yapılıyor.
Yaz mevsimi, güneş ışınların çok olduğu bir mevsimdir. Bu mevsimde yağışlar azdır.İklim hasat zamanına çok uygundur.Bitkiler bu mevsimde daha fazla büyürler.Bunun nedeni yaz şartlarının ( sıcaklık gibi ) daha uygun olmasıdır. Çiftçiler bu dönemde ürünlerini hasat ederler.
Hasat zamanının saptanmasında cins ve türlere göre bitkilerin gelişme durumu, bu sırada ortaya çıkan botanik özellikleri, fiziksel ve kimyasal durumları ve çevre faktörlerinin bunlar üzerine yapacağı etkiler incelenir. Görüldüğü gibi hasat zamanının tespitine bir çok faktörün etkisi olmaktadır.
"Erken ekim zamanı 15 Ekim-15 Kasım, normal ekim 15 Kasım-15 Aralık ve geç ekim ise 15 Aralık-15 Ocak tarihleri arası olarak kabul ediliyor.
ABD sert kırmızı kış buğdayı, Haziran ve Temmuz aylarında hasat ediliyor.
ekimi derinliği 4-6 cm. arasında olmalıdır. - Erken Ekim Zamanı 15 EKİM – 15 KASIM arası - Normal Ekim Zamanı 15 KASIM – 15 ARALIK arası - Geç Ekim Zamanı 15 ARALIK – 15 OCAK arası En yüksek verim normal ekim zamanında ekilen buğdaylardan alınmıştır.
Ekmeklik Buğday 6.421, Makarnalık Buğday 7.800, Arpa 5.786, Mısır 5.430, Yulaf 5.740, Çavdar 5.617.
2022 TMO alım fiyatları şöyle (TL/Ton):
Grup) ton başına 100 lira ilave fiyat verileceği ifade edilerek, bu şekilde sert ekmeklik buğday fiyatının ton başına 6 bin 150 lira, makarnalık buğday fiyatının ton başına 6 bin 600 lira, arpa fiyatının ise ton başına 5 bin 600 lira olacağı belirtildi.
Adana'da geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan Adana Organik Tarım Ürünleri Pazarı, her Cumartesi Kenan Evren Bulvarı Semt Pazarı'nda kurulacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri