- Adana ve Urfa kebabının eti mutlaka yağlı olmalıdır. Ancak bu yağ kesinlikle sıvı yağ olmamalıdır. Et sipariş ederken kasabınıza kıymaya 100 gram kadar kuyruk yağı karıştırmasını söyleyebilirsiniz. Öte yandan doğrudan yağlı bir bölgenin etini kıyma yaptırabilirsiniz.
Kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır.
Şişlendikten sonra 1 saat kadar şişte dinlendirilir. Bu dinlendirme el suyunun etten akması ve etin pişerken dağılmaması içindir.
Kesinlikle süt kuzu olmayacak! Tercihen 1-2 yaşları arası erkek hayvan olacak, et 750 gr kol 250 gr sırt kısımlarından karışık alınıp sinirleri olabildiğince ayıklanacak. Ne az yağlı, ne de fazla yağlı olmalı. Zırha girmeden olabildiğince keskin bir bıçakla kuşbaşı kesilmesi işinizi kolaylaştırır.
İlgili 31 soru bulundu
“İyi bir Adana kebap için öncelikle erkek kuzu eti kullanılmalı. İçine konulan kuyruk yağının da erkek kuzudan olması gerekiyor.
Bir kilo kıymadan kaç tane Adana şiş çıkar? Tarifteki usul ve şiş ebatları takip edilirse 14 adet çıkar.
Adana Kebabın içten de pişmesi için ustalar demir şiş kullanır çelik şiş kulllanmaz. Özellikle kıyma şeklinde hazırlanmış etleriniz için uygundur. Bunun yanında iri parça tavuk etleriniz, çeşitli sebzelerinizi de bu şiş ile pişirebilirsiniz. Geniş kesitli olduğundan dolayı sebze ve etleriniz şiş üzerinde dönmez.
Kuzu kıymasından yapılan Adana kebap tarifi kıyma, galete unu, soğan, sarımsak, yeşilbiber gibi malzemelerle hazırlanmaktadır. Adana kebap tarifinde ekstra yağ kullanılmaz, tin kendi yağı ile pişirilir. Adını tüm Türkiye'ye duyuran Adana kebap tarifi her yöreden insan tarafından sevilmektedir.
dürümün içinde adana dışında yalnızca sumaklı soğan, maydanoz ,domates ve tercihe göre közlenmiş biber konulması caizdir. bunun dışında dürümün içine başka malzeme konulan yerleri tercih etmeyin hele de marul ya da salatalık görürseniz koşarak uzaklaşın, kebap yemenin de bir adabı var.
kuzu bir yaşından büyük olmalıdır. kuyruk ile et aynı hayvana ait olmalıdır. etler ağır ve keskin bir zırhla çekilmelidir. içerisine konulan biber de kapya değil, daha ince olan karaisalı biberidir. maalesef urfalıların ve iskenderunluların daha doğru bir yöntemle pişirdikleri kebaptır.
Kıyma kebabının dağılmasının iki sebebi vardır; kıyma ya hiç dinlendirilmemiştir ya da fazla yağlıdır. Çoğu kişi kebap kıymasına ekstra sıvı yağ ekliyor, kıymanın gereğinden fazla yağlı ve yumuşak olmasına sebep oluyor. Oysaki kuyruk yağı ile çekilmiş kıyma kebap için uygundur.
Adana kebap yapımı için öncelikle ve en önemli nokta olarak tercih edilen et, kuzu ya da koyun eti olmalıdır. Kuzu etinin yanında genel olarak kullanılan malzemeler, kuyruk yağı, pul biber ve tuzdur. Günümüzde evde yapılan Adana usulü kebaplar için sarımsak, salça ve soğan da eklenebiliyor.
Adana kebapta dana ve kuzu kıymasının karışımı kullanılırken, Urfa kebapta az yağlı kıyma ve kuyruk yağı tercih edilir. Ayrıca Urfa kebap Adana kebaba göre daha acısızdır.
Adana kebap şişi nereden alınır? Adana, urfa ve diğer kebap şişlerini; nalbur, piknik alanlarının yakınındaki marketlerden ve internet sitelerinden edinebilirsiniz.
Kıyma, soğan, sarımsak, biberler bir kaba alınır. Acı biber salçası, karabiber ve tuzu koyulur iyice karıştırılır.
Adana kebabın dağılmaması için evveliyatla etin durumu kontrol edilmelidir. Kıyma gereğinden fazla yağlı veya dinlendirilmemiş etin kıyması ise şişe saplanmaz, saplansa bile közle karşılaşınca dökülür. Tuzla yoğrulup buzdolabında birkaç saat bekletilmesi eti sıkılaştırır.
Yanlarına dilimlenmiş 3 adet çerliston biber ve 2 adet domates yerleştirin. Önceden ısıtılmış 190 dereceli fırına verin. Yaklaşık 20-25 dk pişirin. Acılı adana kebap piştikten sonra fırından çıkartıp, garnitürleri ile beraber sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Kebap yapımında kuzu eti, kuyruk yağı, pul biber ve tuz kullanılmaktadır. Karışımı güzelce yoğurup zırh ile kıydıktan sonra minimum 4-5 saat boyunca buzdolabında dinlendirmek önemlidir. Yine eti şişe taktıktan sonra da ilave 1 saat daha dinlendirmeniz gerekiyor. Bu sayede el suyu etten akacaktır.
Dana etleri derince bir kaseye alınır. Üzerine süt, yağ, baharatlar eklenip karıştırılır. Etler şişlere iki et bir yağ şeklinde dizilip tuzlanarak ızgarada pişirilir.
Sarımsağın kabuğunu soyup küçük küçük doğruyoruz ve kıymanın içine katıyoruz. Kırmızı toz biberi, karabiberi, tuzu, sütü, sıvı yağı da kıymanın içine katıp elimizle iyice yoğuruyoruz. Sonra Adanayı çöp şişe elimizle sıkarak diziyoruz. Ve ızgara tavasında veya teflon tavada pişiriyoruz .
Paprika, Maydanoz, Kekik, Soğan, Karabiber, Kişniş, Kimyon.
Adana'da kebap dükkanı işleten İsmail Çalıkıran, koyunun omurgasının iki tarafından uzanan, 'küşleme' olarak tabir edilen eti, domates, soğan, sarımsak ve terayağı ile birleştirerek 'tereyağlı lokum' yemeği yaptı.
Yoğurt, cacık ve türevleri her ne kadar ete yakışsa da, Adana kebap doğru adres değil. Adana kebaba masada közlenmiş domates ve biber, söğüş, salata eşlik eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri