Adana'daki kebapçılar kebabın yanına kesinlikle pilav eklemez fakat farklı şehirlerde bu nefis kebabın meyhane pilavı eşliğinde sunulduğunu görebilirsiniz. Adana kebabı soğan salatası, ayran ve lavaş ile enfes bir hal alır.
Dilerseniz pişirme kağıdı serili bir fırın tepsisinde ya da fırın ızgarası üzerinde pişirebilirsiniz. Yanına bol garnitür ve ayranla servis edebilirsiniz.
Yoğurt, cacık ve türevleri her ne kadar ete yakışsa da, Adana kebap doğru adres değil. Adana kebaba masada közlenmiş domates ve biber, söğüş, salata eşlik eder.
Adana kebabı sadece kuzu erkek etinden olur. Erkek kuzu etini çatala batırdığın anda dağılır, eğer dağılmıyorsa dana eti veya dişi koyun eti olabilir. Ona da dikkat edilmeli” diye konuştu.
Şişlendikten sonra 1 saat kadar şişte dinlendirilir. Bu dinlendirme el suyunun etten akması ve etin pişerken dağılmaması içindir.
İlgili 19 soru bulundu
1 kilo kıymadan kaç şiş Adana çıkar? Tarifteki usul ve şiş ebatları takip edilirse 14 adet çıkar.
Adana kebap, adını da aldığı üzere Adana mutfağının eşsiz kebap lezzetidir. Kuzu kıymasından yapılan Adana kebap tarifi kıyma, galete unu, soğan, sarımsak, yeşilbiber gibi malzemelerle hazırlanmaktadır.
Hazırlanan kıyma streç ile üzeri örtülerek 1-2 saat kadar buzdolabında dinlendirilir. Bir gün önceden hazırlanarak dinlenme süresi uzatılabilir.
Kuyruk yağı :
Genelde bir kilo yağsız kuzu etine 250 – 300 gr kadar kuyruk yağı kullanılır. Etin yağ durumuna göre 50-100 gr az yağ kullanabilirsiniz. Burada püf noktası, kuyruk yağını kesinlikle daha az kullanmamaktır. Çünkü kebabı kebap yapan, içine koyulan kuyruk yağıdır.
Şişler, bulaşık süngeri veya teli ile ovularak kaba isi alındıktan sonra ıslak ve deterjanlı bir bezle silinebilir. Pişirme ile temizleme süresi arası uzunsa, şişe yapışan is, kömür, besin benzeri kalıntıların yüzeyden çıkmasını sağlamak gerekir.
Fırın derecenizi 200 derece fansız programda ısıtabilirsiniz. Etlerinizi fırının teline dizin ve 20 25 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun.
Sadece kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber, taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir.
Kıymadan büyük bir parça alınır ve kıyma çöp şişlere elimizi kasedeki suyla ıslatarak takıyoruz. Fırın tepsisine yağlı kağıt sererek üzerine diziyoruz. 200 derece kızarana kadar pişiriyoruz.
Şişlendikten sonra 1 saat kadar şişte dinlendirilir. Bu dinlendirme el suyunun etten akması içindir. Saplama esnasında el suya batırılıp şiş üzerindeki et sıvazlanır. Bu işlem etin şişten dökülmemesi için yapılır.
Ya da kabak çorbası, ev usulü acılı adana kebap, arpa şehriyeli pirinç pilavı ve baba tatlısı içlerinde tercih edebileceğiniz bir başka güzel alternatif.
Kebap yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, lokanta usulü mercimek çorbası, ev usulü fırında urfa kebap, salçalı bulgur pilavı ve lokanta usulü cacık son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Tablacı salatası adını Adana ve çevresinde 'tablacı' diye adlandırılan seyyar kebapçılardan alıyor ve tahmin edebileceğiniz gibi özellikle kebabın ve diğer et yemeklerinin yanında enfes oluyor.
ADANA MI ACI URFA MI? Sevilerek tüketilen yemeklerden olan Adana ve Urfa kebabından Adana kebabı acı olanıdır. Urfa kebabına göre Adana kebabı daha fazla acılı olur. Acı seven kişilerin kebap yerken tercih etmesi gereken kebap türü Adana kebaptır.
Adana Kebabın içten de pişmesi için ustalar demir şiş kullanır çelik şiş kulllanmaz. Özellikle kıyma şeklinde hazırlanmış etleriniz için uygundur. Bunun yanında iri parça tavuk etleriniz, çeşitli sebzelerinizi de bu şiş ile pişirebilirsiniz. Geniş kesitli olduğundan dolayı sebze ve etleriniz şiş üzerinde dönmez.
Adana kebabın dağılmaması için evveliyatla etin durumu kontrol edilmelidir. Kıyma gereğinden fazla yağlı veya dinlendirilmemiş etin kıyması ise şişe saplanmaz, saplansa bile közle karşılaşınca dökülür. Tuzla yoğrulup buzdolabında birkaç saat bekletilmesi eti sıkılaştırır.
Kuyruk yağı halk arasında don yağı ya da iç yağ olarak da adlandırılır. Etin üzerinde bulunan bu yağ etli yemeklerin de vazgeçilmezidir.
Donyağı ya da don yağı, hayvanların vücudundaki içyağından elde edilen yağlar. Oda sıcaklığında donmuş durumda katıdır ve koyun kuyruğundaki yağ dokusundan elde edilen donyağına kuyruk yağı adı verilir.
Kuyruk yağı yerine tereyağı da kullanabilirsiniz.
Fırında patlıcan kebabı yapabilmek için malzemeler dışında pişirme süresi de oldukça önemlidir. Yaklaşık 30 dakikada hazırlanan bu yemek önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirilmelidir. Fırında patlıcan kebabı 200 derecelik fırında yaklaşık 50 dakika da pişecektir.
Paprika, Maydanoz, Kekik, Soğan, Karabiber, Kişniş, Kimyon.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri