Bildiğimiz anlamdaki Adana Kebabı, 19. yüzyılın ikinci yarısında, Adana'nın tarihî çarşısı olan Kazancılar Çarşısı'nda ortaya çıktı. Günümüzde de faaliyette olan Tarihî İstanbul Lokantası ise Adana Kebabının halkın beğenisine ilk kez sunulduğu yerdir.
Adana'da kebap dükkanı işleten İsmail Çalıkıran, koyunun omurgasının iki tarafından uzanan, 'küşleme' olarak tabir edilen eti, domates, soğan, sarımsak ve terayağı ile birleştirerek 'tereyağlı lokum' yemeği yaptı.
Adana kebabı, Adana'ya özgü, "zırh" adı verilen, satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça etten yapılan Türk mutfağında bir kebap veya şiş köfte çeşidi.
Arapçadan dilimize geçen “kebap” kelimesi “kebuba” kökünden gelmektedir ve bu kelime “kavurmak, közlemek” anlamını taşımaktadır. Bin yılı aşkın süredir Anadolu topraklarında yapılan kebabın anavatanı Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz'dir.
Kebap yapımında kullanılan et, doğal ortamda ve yaylalarda yetiştirilmiş erkek koyunlardan elde edilmiş olmalıdır. Üretim tekniği ve ustalık becerileri de bu kebaba lezzet veren diğer unsurlardandır. Adana kebap yapımında, kesinlikle dana eti kullanılmamalıdır. Ana malzemeleri kuzu eti, kuyruk yağı ve pul biberdir.
İlgili 36 soru bulundu
ADANA MI ACI URFA MI? Sevilerek tüketilen yemeklerden olan Adana ve Urfa kebabından Adana kebabı acı olanıdır. Urfa kebabına göre Adana kebabı daha fazla acılı olur. Acı seven kişilerin kebap yerken tercih etmesi gereken kebap türü Adana kebaptır.
Doğru kullanımı kebap şeklinde olmalıdır.
Bildiğimiz anlamdaki Adana Kebabı, 19. yüzyılın ikinci yarısında, Adana'nın tarihî çarşısı olan Kazancılar Çarşısı'nda ortaya çıktı. Günümüzde de faaliyette olan Tarihî İstanbul Lokantası ise Adana Kebabının halkın beğenisine ilk kez sunulduğu yerdir.
Osmanlı mutfağında şişe geçirilerek pişirilen tüm kebap tariflerinde ortak bir yöntem uygulanırdı: Kuzu ya da koyun etleri, önce küçük küçük doğranıyor -tavuklar genellikle parçalanıyor ya da parçalanmadan kemikleri çıkarılıyordu- malzeme, tuz ve baharatla iyice tatlandırılıyor ve uzunca bir süre soğan suyunda ...
Kebap, Adana ili ile özdeşleşmiştir.
Adana kebabının püf noktası et seçimini doğru yapmaktır. Sadece kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber, taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir.
Bir kilo kıymadan kaç tane Adana şiş çıkar? Tarifteki usul ve şiş ebatları takip edilirse 14 adet çıkar.
Kuyruk yağıyla hazırlanan, masaya 10 çeşit salata ile servis edilen Adana kebabın diyet yaparken yenilmesinin herhangi bir zararı olmadığı öğrenildi. Diyetisyenler ve kebapçılar, diyet sürecinde 1 veya 2 dilim ekmekle Adana kebap yemenin vücuda zarar vermediğini belirtti.
Ve zamanla onlar bu ustalardan kebap yapmayı öğrenmişlerdi.16. yüzyılda Birecik iskelesi önemli bir ticaret merkeziydi. Zamanla yetişen Birecikli çıraklar bu iskelede kendi kebap dükkanlarını açmaya başladılar. Urfa halkı genelde acılı yemediği için, tatlı kıymadan yaptıkları kebaba Urfa kebabı ismini verdiler.
Döner ya da döner kebap, içyağı ve yöresel baharatlarla iyice terbiyelenmiş ve dövülmüş et parçalarının, bir şişin üzerine geçirilerek, dik bir şekilde asıldıkları odun ateşi karşısında pişirildiği, Türk mutfağına özgü bir yemek.
Kuyruk yağı :
Genelde bir kilo yağsız kuzu etine 250 – 300 gr kadar kuyruk yağı kullanılır. Etin yağ durumuna göre 50-100 gr az yağ kullanabilirsiniz. Burada püf noktası, kuyruk yağını kesinlikle daha az kullanmamaktır. Çünkü kebabı kebap yapan, içine koyulan kuyruk yağıdır.
Eski Sovyetler Birliği topraklarında bulunan ülkelerin ve Moğolistan'ın mutfaklarının başlıca yemeklerinden biridir.
ülkemizde 100'ün üzerinde kebap çeşidi vardır. Bunlardan bazıları şunlardır; Adana. Urfa.
Sultan kebabı, yufkanın içini sebzeler ile birlikte kırmızı et veya tavuklu harç ile doldurup üzerine beşamel sos ve kaşar peyniri döküp fırında nar gibi kızaran bir yemek. Özel günlerde de tercih edilebilecek bir yemek olmasının yanı sıra, 'Akşama ne pişirsem?'
“İyi bir Adana kebap için öncelikle erkek kuzu eti kullanılmalı. İçine konulan kuyruk yağının da erkek kuzudan olması gerekiyor. Adana tabiriyle 'şerbetli kuyruk' denir buna.
Adana kebap bol acılı olması ve ince işçiliği ile bilinmektedir.
Paprika, Maydanoz, Kekik, Soğan, Karabiber, Kişniş, Kimyon.
Kalkıp kolayı kötüleyecek değiliz ama Adana kebabın yanında şalgam içilir, ayran içilir, rakı içilir hatta şarap bile içilir ama kola ve benzerleri içilmez.
Urfa kebap ise, Şanlıurfa ve çevre illere özgü kebap türüdür. Urfa kebabı acısız, zırhta çekilmiş sade kebaba verilen isimdir.
Kebabın Orta Doğu gibi yerlerde çok eski bir tarihi olsa bile, Türkler tarafından yaygın hale getirilmiştir. Türk usulü kebap şiş üzerinde yapılabildiği gibi, güveç, köfte ve diğer formlarda da olabilir. Kebap mutfağı dünyaya Müslümanlık etkisiyle paralel olarak yayılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri