Adana ilinin Aladağ ilçesi madenler yönünden zengin olup, yörede bulunan madenler krom, kurşun ve demirdir. İlçede krom rezervinin fazla olması nedeniyle yörede birçok maden firması faaliyetini sürdürmektedir. Bu maden firmalarına istihdam genellikle Aladağ merkez ve köylerinden sağlanmaktadır.
Türkiye'deki maden zengini 4. bölge olan Adana; krom, demir, manganez, kurşun ve çinko yatakları açısından önem taşımaktadır.
Manganez Zonguldak'ta; krom Elazığ ve Muğla'da; volfram ise Bursa, Elazığ ve Malatya'da çıkarılır. Bakır; Artvin, Rize, Elazığ, Balıkesir ve Kastamonu'da çıkarılır ve işlenir. Türkiye'deki madenler arasından demirin en çok çıktığı yer Doğu Anadolu'dur. Sivas-Divriği, Malatya-Hekimhan demirin en çok çıktığı yerlerdir.
Madenler dağlarda, ormanlarda, ovalarda, yaylalarda yani yer yüzünün tüm noktalarında bulunabilir. Bulunduğu ülkenin kanunlarının izin verdiği tüm alanlarda madencilik yapılabilir. En önemli kural, her ne şartla olursa olsun, insana ve çevreye duyarlı olarak çalışılmalıdır.
Adana'nın Ceyhan İlçesi Kurtkulağı Köyü civarında bulunan maden sahamızda bazalt üretimi yapılmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Ceyhan Mutfağı denilince aklımıza sarı burma, yağlı yavan, kömbe, sarmısaklı köfte, patlıcan güveç, mercimekli ıspanak başı, nohutlu bamya, çürük et, erişte (dul avrat çorbası), mumbar, baba ganuş, şırdan dolması, humus, içli köfte, kısır, yüzük çorbası, döğme pilavı, analı-kızlı, karakuş vb. gelmektedir.
Zonguldak İlinin madencilik sektörü ile ön plana çıkmış bir il konumunda olduğu görülmektedir. Madencilik sektöründe yaklaşık 15.000 kişi istihdam edilmektedir. İlde ikinci önemli sektör ise yaklaşık 8.000 kişinin istihdam edildiği demir-çelik sektörüdür.
Türkiye'nin maden haritası illere ve bölgelere göre çıkarılabilir. Ülkemizde en çok bulunan maden çeşidi, kireç taşının bir türü olan dolomittir. Sonrasında ülkemizde en çok bulunan madenler; mermer, linyit kömürü, taş kömürü, kaya tuzu, bor, ponza ve bakırdır.
Altın, dünya genelinde en değerli madenlerin başında geliyor. Hem teknoloji alanında hem de takı ve mücevher üretiminde kullanılan altın, küçük ve büyük yatırımcılar tarafından da güvenli bir liman olarak görülüyor.
Ülkemizin zengin olduğu madenler arasında ise ilk sırayı dünya rezervlerinin % 72'sini oluşturan bor mineralleri almaktadır.
6592 sayılı Maden Kanunu'na göre "Madenler Devletin hüküm ve tasarrufu altında olup, içinde bulundukları arzın mülkiyetine tabi değildir. Madenler, devlet ya da üretilen madenden devlet hakkı ödenerek özel veya tüzel kişiler tarafından işletilebilir.
Yurdumuzda toplam yedi adet altın madeni yatağı bulunmaktadır. Bunlar; Bergama-Ovacık altın madeni, Gümüşha- 153 Page 4 Özlem SERTKAYA DOĞAN ne-Mastra, Artvin-Cerattepe, Havran-Kü- çükdere, Sivrihisar-Kaymaz, İzmir-Efem- çukuru ve Uşak-Kışladağ altın maden yataklarıdır.
Koyunoğlu Madenciliğin Fındıkpınarı yöresinde bulunan geniş ve zengin krom ocakları tesise ortalama 6 km uzaklıktadır. Tesisin ham maddesi olan krom cevheri (tüvenan), açık işletme çalışılan ocaklarda %6-%8 derecesinde bulunmakta, yeraltı (galeri) çalışması yapılan ocaklarda ise %40'lık parça krom olarak bulunmaktadır.
M.S.638 yılında Emeviler zamanında Çukurova fethedilmiş, Abbasiler Döneminde buraya yerleşilmiştir. M.S. 1083 yılında Çukurova Anadolu Selçuklu Devleti´ne katılmıştır. Haçlı Seferleri sırasında Ermenilerin eline geçen Çukurova bir süre sonra yeniden Konya Selçukluları tarafından alınmıştır.
Dünya üzerindeki en fazla rezerve sahip maden Kömür'dür. Dünya üzerinde 1 trilyon tondan fazla kömür rezervi bulunduğu tahmin ediliyor (2018). Ülkemizde en çok rezervi olan ve çıkarılan maden ise Dolomit'tir.
Altının bu kadar değerli olması, ender bulunmasından kaynaklanıyor. Öyle ki, gezegenimizde tarih boyunca çıkarılmış olan altının hepsi, bir kenarı 20 metre olan küp şeklindeki kutuya sığabilir (8000 metreküp). Bunun sebebi, altın madenlerini bulamıyor oluşumuz değil, altının tüm evrende en az bulunan maden oluşu.
2021 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nce 4.935 adedi arama, 9.781 adedi işletme ruhsatı olmak üzere toplam 14.716 adet maden ruhsatı verilmiştir. 2008-2021 döneminde yıllar itibariyle verilen toplam ruhsat sayılarında düşüş olmuştur.
Mersin ve çevresindeki en önemli akarsular Deliçay, Müftü ve Mezitli dereleridir. Bu akarsu- ların boyları kısa, rejimleri düzensizdir. Tarımsal sulamada bu akarsulardan ve yörede yılda 16 000 000 m³'ü (DSİ, 1978: 49) bulan yer altı su rezervinden yararlanılmaktadır.
Çukurova'nın kalbinde yer alan Adana ili; 1.4 milyon ton narenciye üretimi ile Türkiye üretimin %28'ini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir. 1 milyon ton karpuz üretimi ile Türkiye'deki karpuz üretiminin %25'ini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri