Adana denildiğinde içecekler arasında ilk akla gelen meşhur Şalgam Suyu'dur.
Adana yemekleri arasında en ünlüsü elde zırh ile kıyılan özel etten yapılan “Adana Kebap'' dır. Adana kebabının yanında servis edilen bol yeşillik ve yöreye özgü sebzelerle yapılan salatalara ek olarak pancar ve siyah havuçtan yapılan şalgam suyu ikram edilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Adana'nın En Meşhur Tatlısı: Adana yemekleriyle olduğu kadar tatlılarıyla da pek çok insanın gönlünü fethediyor. Adana'da yiyebileceğiniz tatlılar arasında karakuş tatlısı, bici bici, cevizli sarı burma tatlısı, cezerye tatlısı ve Adana usulü halka tatlısı yer almaktadır.
192 bin ton greyfurt üretimi ile Türkiye greyfurt üretiminin %77'sini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir. 98 bin ton yerfıstığı üretimi ile Türkiye yerfıstığı üretiminin %57'sini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir.
Adana'nın güneyinde Akdeniz bulunmaktadır. Aynı zamanda yüzölçümü bakımından en büyük ilçesi olan Ceyhan ile Karataş, Akdeniz'e kıyısı olan ilçeleridir.
Türkiye'deki maden zengini 4. bölge olan Adana; krom, demir, manganez, kurşun ve çinko yatakları açısından önem taşımaktadır. Adana'nın merkezi; Mersin, Adana, Osmaniye ve Hatay illerini kapsayan coğrafi, ekonomik ve kültürel bir bölge olan Çukurova'nın merkezinde bulunur.
Adana Arap halkının yoğun yaşadığı şehirlerden biri. Bazı kaynaklara göre şehrin üçte birini (600 Bin) bazı kaynaklara göre ise şehrin dörtte birini (450 Bin) Arap nüfusu oluşturuyor. Şehir merkezinde bazı mahallelerde ise neredeyse tamamen Arap Alevi halkı yaşamakta.
Kaç günde gezilir; Seyahatiniz için 2-3 gün ayırmanız yeterli olacaktır. Ziyaret için en uygun zaman; Akdeniz iklimine sahip Adana'nın yaz sıcakları malumuz meşhur. İlkbahar aylarını tercih etmelisiniz.
Türkiye'nin güneyinde yer alan Adana; doğuda Osmaniye,Kahramanmaraş,Gaziantep,batıda İçel,kuzeybatıda Niğde,güneydoğuda Hatay gibi illerle ve güneyde Akdeniz'e olan sınırları ile Akdeniz Bölgesinin Çukurova Bölgesinde bulunmaktadır.
Sevgi Adası, Yumurtalık Plajı, Akyatan Gölü ve Milli Parkı, Seyhan Baraj Gölü, Göller Yaylası, Yumurtalık Lagünü Milli Parkı, Karataş Plajı, Belemedik Yaylası, Göksu Nehri ve Kürebeli Yaylası mutlaka görmeniz gereken doğal güzellikler arasındadır.
Genelde kebap ve diğer et yemekleri ile ünlü olan şehir, aslında Çukurova'nın gelişmesi ile dünya mutfağına da kapılarını aralayan bir yer haline gelmiştir. İlçede İtalyan mutfağından Japon mutfağına, Meksika mutfağından Fransız mutfağına kadar pek çok lezzeti barındıran restoranlar hizmet vermektedir.
1869 yılında Adana, Halep Vilayeti'nden ayrılarak müstakil bir vilayet olmuştur. 1871 yılında vilayet içinde Adana Belediyesi kurulmuştur.
Adana'nın güneyinde bulunan Karataş ve Yumurtalık ilçelerinde bulunan plajlar yaz aylarında ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Adana merkezden Karataş 60 kilometre, Yumurtalık'sa 80 kilometredir. İki ilçeye de ulaşım için çift şeritli yolu kullanarak rahatlıkla sağlanmaktadır.
40 yıllık ustanın elinden: Cik Cik Ali
Vedat Milor gibi usta gurmelerin yanı sıra Adanalılardan da tam not alan Cik Cik Ali, satır kıyması ile yapılan kebaplarıyla meşhur.
Hayal Kahvesi, Tiyatro Cafe, North Shield Pub, Beyoğlu, Tarihi Kısmet Meyhanesi, Borsa Lounge, Lagos Balık Restoran, Saklı cennet gibi eğlence mekânları bulunmaktadır.
Adana ili;
1.4 milyon ton narenciye üretimi ile Türkiye üretimin %28'ini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir. 1 milyon ton karpuz üretimi ile Türkiye'deki karpuz üretiminin %25'ini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir.
Adana, pamuk ambarı olduğu gibi; tahıl, susam, kavun, karpuz, turfanda, sebze, arpa, yulaf, baklagiller, şeker kamışı, üzüm, incir, tütün, pirinç, yer fıstığı ve turunçgiller bakımından da önemli bir yer tutar. Hayvancılık: Hayvancılık tarım kadar önemli değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri