Akdeniz Bölgesi'nin doğu kesiminde yer alan Osmaniye, doğusunda Gaziantep, güneyinde Hatay, batısında Adana, kuzeyinde Kahramanmaraş illeri ile çevrilidir. İlin toprakları güneybatıda İskenderun Körfezine 7-8 km kadar yaklaşır ancak denize kıyısı yoktur.
Adana'nın güneyine konumlanmış Karataş, Yumurtalık ve Ceyhan ilçelerinde yer alan plajlar, yazın sıcaktan bunalan halkın uğrak mekanları arasında yer alıyor. Bu üç ilçenin çok güzel plajlarının olması yanı sıra çevresinde de pek çok konaklayabileceğiniz yerler bulunmakta.
Osmaniye şehrinin bir kısım toprağı İskenderun Körfezi'ne 7-8 km yaklaşır. Ancak denize kıyısı bulunmaz ve bu yüzden şehirde deniz bulunmaz. Şehirde bulunan göl ise Arıklıkaş Göleti olarak bilinmektedir. Ayrıca Osmaniye'de bağlı olan Aslantaş Barajı bulunmaktadır.
Adana bir deniz şehri ama maalesef bu güne kadar Karataş ve Yumurtalık ilçelerine ulaşım konusundaki eksikliklerden dolayı denizi ile gündeme gelememiş bir kent. Adana'nın denize kıyısının ilçeleri üzerinden olduğu, kent merkezinin deniz kenarında olmadığı söylenebilir.
Yaz turizmi açısından oldukça popüler olan Adana'da harika bir yaz tatili geçirebilmeniz mümkündür. Başta Yumurtalık Plajı olmak üzere; Karataş Plajı, İncirli Plajı, Karataş Harbiş Plajı, Zeytinbeli Plajı ve Alara Plajı şehrin en güzel plajları arasındadır.
İlgili 45 soru bulundu
Adana ilinin sınırları içerisinde deniz bulunmamaktadır. Bununla beraber Akdeniz'e yakın durumda olan bazı yerleşim yerleri bulunmaktadır. Bunlar; - Karataş, Adana'ya yaklaşık olarak 48 kilometrelik uzaklıkta yer almaktadır.
Adana, Türkiye
bölgemizde denizine girilecek yerlerden biridir.yaz aylarında oldukça yoğun olan,temiz,mini bir sayfiye yeridir.tarihi mekanları olan,otel,pansiyonlar,lokantaları mevcuttur.
Adana'nın güneyinde Akdeniz bulunmaktadır. Aynı zamanda yüzölçümü bakımından en büyük ilçesi olan Ceyhan ile Karataş, Akdeniz'e kıyısı olan ilçeleridir.
Akyatan Gölü, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu Çukurova delta ovasında yer alan Türkiye'nin en büyük lagün gölüdür. Delta alanlarının deniz kıyısına yakın alanlarda göller, bataklıklar ve lagünler oluşur. Göl Adana ilinin Karataş ilçesi sınırlarında yer alır.
Iç Anadoludan dogan Seyhan ve Ceyhan Nehirleri Akdenize akar. Toros Daglarinin zirvesinde yedi göller vardir. Seyhan nehri üzerinde Seyhan ve Çatalan Baraj gölleri, Ceyhan Nehri üzerinde Aslantas Baraj gölü ile, Karatas' da Akyatan ve Agyatan kus cenneti gölleri vardir. Iklimi : Adana Akdeniz iklim özelliklerini tasir.
OSMANİYE'NİN COĞRAFYASI
Doğusunda Gaziantep, güneyinde Hatay, batısında Adana ve kuzeyinde ise Kahramanmaraş illeri vardır. Yüzölçümü 3.279,9 km2 olup, deniz seviyesinden 121 m. yükseklikte ve Akdeniz'e 20 km. mesafededir.
Osmaniye, Türkiye Cumhuriyeti'nin 80. ilidir. 1933'e kadar il olan Osmaniye'nin eski adı Cebelibereket'tir. O tarihte Adana iline bağlanmış, 24 Ekim 1996 tarihinde yapılan yasal düzenlemeyle tekrar il olmuştur. Akdeniz Bölgesi'nde, Çukurova'nın en doğusunda yer alır.
Yöresel Lezzetlerimiz ; Osmaniye simiti yanında. vazgeçilmez şalgamı, Mantısı, Bayram Kömbesi, Etli. Kömbesi, İçli Köftesi, Zorkun Tavası ve Kışın. vazgeçilmez çorbası Tırşik 😋 ve daha saymakla.
Ülkemizde toplamda 28 şehrin denize kıyısı vardır. Aynı zamanda ülkemizdeki en uzun sahil şeridi ise, Karadeniz bölgesinde yer alır.
Tuzla Gölü (Tuzla Lagünü), Adana, Karataş ilçesi sınırlarında, Çukurova Deltası'nda bulunan lagün gölü. Akyatan Gölü ile birlikte su toplama alanı 657,75 km2'dir.
Hakkında sözlü kaynaklar dışında bilgi bulunmayan Cabbar Dede adına yapılan türbe, Adana'mn Ceyhan İlçesi'ne bağlı, Misis Bucağı'mn 20 km. güneyinde Kütüklü Köyü yakınındadır. Aynı adı taşıyan camî ile bitişik olan türbenin kapısında, dilek taşı bulunmaktadır.
Seyhan Barajı, eski Adana'nın 15 km yukarısında 850.000 dönüm araziyi ve Adana'yı Seyhan Nehri'nin sebep olabileceği su baskınından kurtarmak amacı ile yapılan toprak dolgu tipi barajdır.
Adana'nın Meşhur Hediyelikleri
Şalgam suyu, narenciye, Karatepe kilimleri, cezerye tatlısı, tarihi kazancılar çarşısından alınabilecekler, Adana yemenisi ve magnet Adana'nın meşhur hediyeliklerindendir.
Adana İlinde Hangi İlden Kaç Kişi Yaşıyor? (2022 Yılı) İl Nüfusu: 2.258.786 kişi 1-#Adanalı: 1.318.746 kişi; 2-#Şanlıurfalı: 110.623 kişi; 3-#Mardinli: 105.494 kişi; 4-#Osmaniyeli: 79.794 kişi; 5-#Diyarbakırlı: 71.522 kişi; 6-#Mersinli: 55.364 kişi; 7-#Adıyamanlı: 52.749…
Hitit etkisinde kalan Fenikeliler, tarım ve bitki tanrılarının ismi olan Adonis'i bereketli topraklarından dolayı Adana'ya isim olarak vermiştir.
Mavi bayraklı plajı ve sıcacık denizi ile Adana'nın en popüler sahil ilçesi olan Yumurtalık'ta konaklamanızı Yumurtalık Denize Sıfır Oteller arasından seçimizi yaparak, güzel bir yaz tatili planlayabilirsiniz.
Samandağ ilçesinde bulunan bu sahilimiz 14 km boyu ile Türkiye'nin en uzun sahilidir . Bu sahil geniş kumsalı olan halka açık plaj şeklindedir.
Denize kıyısı olmamasına rağmen tatlı su balığı üretiminde Türkiye'de ön sıralarda yer alan Kahramanmaraş'ta 4. Balık Festivali düzenlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri