Doğan, soğanın Türkiye'deki bütün illere Adana'dan gönderileceğini belirterek, “Geçen yıl Adana'da soğan hasadı 14 Nisan'da başlamıştı. Bu yıl 15 gün erken başladı. 2021 yılında soğan Adana ve Hatay'da tarlada kaldığından para etmedi ve 2022 yılında Adana'da 12 bin 500 dönüm alanda soğan ekimi oldu.
Verimli arazilerin bulunduğu Adana'da, soğan hasadına başlandı... 23 bin dönüm alanda ekilen soğanın hasadı için Türkiye'nin farklı bölgelerinden kente tarım işçileri geldi, erken saatlerde tarlalara girdi. İşçiler soğanların tek tek sökümünü yapıp çuvallara doldurdu, ağzını da dikip satışa hazır hale getirdi.
Kilosu 30 TL'ye ulaşarak fiyatı muzu aşan soğanın hasadı Adana'da başladı.
TÜRKİYE'DE SOĞAN
olan il, 97 bin dekar (%18,4) ile Ankara'dır. Ankara'yı Amasya, Çorum, Adana ve Tokat izlemektedir.
Akdeniz bölgesi içi tohum ekim tarihi 15 ağustos'tan 15 ekime kadar olan dönemdir. Ekimden önce toprak tava gelir gelmez yüzlek işlenir. Toprak kültivatör, tırmık ile iyice parçalanır, sonra bastırılır ve tohum ekilir. Ekim sırasında 500 gr/da tohum kullanılır.
İlgili 35 soru bulundu
Doğan, soğanın Türkiye'deki bütün illere Adana'dan gönderileceğini belirterek, “Geçen yıl Adana'da soğan hasadı 14 Nisan'da başlamıştı. Bu yıl 15 gün erken başladı. 2021 yılında soğan Adana ve Hatay'da tarlada kaldığından para etmedi ve 2022 yılında Adana'da 12 bin 500 dönüm alanda soğan ekimi oldu.
Tohumlar 10-15 gün içerisinde çimlenerek toprak yüzeyine çıkarlar. Uygun koşullarda, ekimden 5-6 ay sonra arpacıklar olgunlaşır.
Türkiye'de en fazla kuru soğan yetiştiriciliği Amasya ilinde yapılır. Bursa Karacabey, Ankara Polatlı bölgeleri de soğan üretiminde Türkiye'de Amasya'dan sonra önde gelen bölgeler arasında yer alır.
SOĞANIN TARİHÇESİ Gen merkezi Orta, Güney ve Batı Asya'dır. Dünyaya bir kültür bitkisi olarak yayılmıştır.
Ülkemizde kuru soğan üretiminde yüzde 22.5'lik payla Ankara birinci. Bu ili yüzde 16.5 ile Amasya, yüzde 9.2 ile Eskişehir, yüzde 8.6 ile Hatay, yüzde 7.9 ile Adana, yüzde 5.8 ile Çorum, yüzde 4.8 ile Tokat, yüzde 4.2 ile Bursa İlimiz izlemektedir.
Soğan tohumları, Ocak-Mart ayları arasında ekilir. Hasat dönemi ise Temmuz-Eylül arasıdır. Ancak kısa gün çeşitleri Eylül-Ekim ayında ekilerek daha kısa sürede hasat edilebilir.
Soğanın tohumları Ocak ile Mart ayları arasında ekilir ve hasat dönemi de Temmuz ile Eylül arasıdır.
Şubat itibarıyla ekilen tohumlar, bölgeye göre mart veya nisan aylarında da toprağa düşebiliyor.
Ancak bu iki soğan türü birbirinden farklıdır. Şimdi bu başlık altında Frenk soğanıyla yeşil soğanı birbirinden ayıran özelliklere değinelim: Yeşil soğan tek yıllık bir bitkidir. Frenk soğanı ise çok yıllık bitkidir.
Beyaz soğan
Sulu, ince katmanlı, acı ve şeker oranı düşüktür.
Sevgi Bayat Çiftliği'nden tedarik ettiğimiz, tazeliğini ve diriliğini uzun süre koruyan taze soğanlar, 10 gün ara ile devamlı ekim yapılarak açık alanda üretilmektedir.
Gıda tarihçisi Laura Kelley, "Genetik çözümlemelere bakılırsa, soğan Orta Asya'dan geldi. Mezopotamyalılar soğanı kullanmaya başlamadan çok önce insanların mutfaklarındaydı soğan. Avrupa'ya da Tunç Devri'nde kullanılmaya başladığına dair veriler bulunuyor." diyor.
Soğan (Allium cepa L., Latince cepa "soğan"), aynı zamanda kuru soğan veya soğan olarak da bilinen Allium cinsinin en yaygın olarak yetiştirilen bir sebze türüdür.
Bangladeş 664 bin ton ile dünya kuru soğan ithalatında ilk sırada yer alırken ABD 561 bin ton ithalat ile 2'nci sırada Malezya ise 480 bin tonluk ithalatı ile 3'üncü sırada yer almaktadır. Ankara'dır. Ankara'yı Amasya, Çorum, Hatay ve Tokat izlemektedir.
Balıkesir'in Erdek ilçesinde yetişen mor soğan için 4 yıllık süren bir sürecin ardından "coğrafi işaret" aldı
Kapıdağ yarımadasında yetişen mor soğanlar coğrafi işaret alarak tescillendi. Soğan kısmının rengi kıpkırmızı ve oldukça sulu bir lezzete sahip bu soğanın tadına doyulmaz. Kapıdağ yarımadası, Balıkesir ilinin Erdek ilçesinin kurulduğu bir kara parçası.
Kapıdağ Yarımadası Akdeniz, Karadeniz, İç Anadolu iklim tipleri ile birlikte ya da tek tek görülebildiği nadir yerlerden biridir.
Fazla sulama yapıldığında soğan köklerinde çürümeler oluşacağından burada da ölçüyü kaçırmamak, yaklaşık 2 günde 1 olacak şekilde, sprey şişeyle sulama yapmak yeterli olacaktır.
Elle serpme yöntemi ile ekim yapıldığında birim alana gerekli olan tohum miktarı 1-1.5 kg iken pinomatik mibzer kullanımında ise 350-500 g'dır. Tohum ekim derinliği 1-1.5 cm olmalıdır. Ekim mesafeleri, sıra arası 15-20 cm ve sıra üzeri 5-8 cm bırakılmalıdır.
1 dönüm soğan kaç kilo verir? Doğrudan tohum ekim suretiyle yapılan üretimde dekara 4-5 ton, arpacık ile yapılan üretimde de dekara ortalama 4-5 ton verim alınır. Fide ile yapılan üretimde ise bu verim 6-7 tona kadar çıkar. Yeşil soğan üretiminde de dekara 2-6 ton arasında verim alınabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri