AdBlue, ürenin konsantre fosforik asit ile karıştırılması ve ardından sulu bir çözelti oluşturmak için su eklenmesiyle üretilir. Sıvı daha sonra dizel yakıtta katkı maddesi olarak kullanılmak üzere ihtiyaç duyulana kadar basınçlı bir tankta depolanır.
Dizel motorlu araçların emisyon değerlerini düşürmek için kullanılan Adblue, %32,5 oranında temizlenmiş üre ile %67,5 oranında saf sudan oluşur. Seçici katalitik indirgeme sistemi yani SCR sistemine sahip olan araçlarda kullanılan bu emisyon sıvısı, egzoz gazında bulunan azot oksitin azaltılmasını sağlar.
Egzoz gazlarına AdBlue enjekte edilmesi bir amonyak çözeltisi (NH3) ve karbon dioksit (CO2) içinde bulunan üre oluşmasını sağlar. Tüm bunlar yüksek sıcaklıkta gerçekleşir. Ardından amonyak (NH3) dizel yanmalarında oluşan nitrojen oksitlerle (NOX) reaksiyona girer.
Adblue, dizel motorların egzozuna enjekte edilen üre ve su karışımıdır. Dizel yakıtın yanması sonucu oluşan bir yan ürün olan nitrojen oksit ile reaksiyona giren bu iki maddenin karışımıdır. Bu reaksiyonun son ürünü su buharı, karbondioksit ve azot tur.
Aslında bir marka adı olan AdBlue içeriği açısından su bazlı üre çözeltisi olarak üretiliyor. Bu içeriğin %32.5'u temizlenmiş üreden, %67.5'u ise saf sudan oluşuyor.
İlgili 24 soru bulundu
DEF, %32,5 üre ve %67,5 deiyonize su ile yapılan sulu bir üre çözeltisidir.
DÖKÜNTÜ TEMİZLEME YÖNTEMLERİ: Sızıntıyı olabildiğince tecrit edip azaltınız, lağım deliklerini kapatınız, yayılan ürünü vermikülit, kuru kum veya toprağa emdirerek kutuların içine toplayın. Yayılan ürünü, bir yardım tankına pompalayarak toplayınız; gübre olarak kullanılması mümkündür.
AdBlue'u asla dizel tankına koymayın. Motorunuza tamir edilemez bir şekilde zarar verebilir! AdBlue, NOx azaltıcı ajanlardır. Katalizörlerde, otomobil ve kamyon dizel motorlarında azot oksitin azalmasına neden olurlar.
Peki bu karışıma su ekler ya da AdBlue deposunu su ile doldurursak ne olacak? Su AdBlue sıvısının işlevini görmediği için emisyon değerleriniz düşmeyecek ve katalizör hasar görmeye başlayacaktır. AdBlue'nun yaptığı görevi su karşılamayacak ve böylelikle aracınızın katalizörünü bozacaksınız.
Öncelikle AdBlue aslında bir marka adı, içeriğine bakıldığında “su bazlı üre çözeltisi” şeklinde özetleniyor.
Hayır. AdBlue katkı maddesi, hafif amonyum kokusu olan renksiz, su benzeri bir sıvıdır.
AdBlue® biterse ne olur? Eğer AdBlue® tankı boşalırsa, bu izin verilen emisyon düzeylerinin aşılmasına neden olur ve katalizör kısa sürede hasar görür. Araç motor gücünü kısıtlayarak çekişten düşer ve Adblue takviyesi yapılana kadar da normale dönmez.
AdBlue, demineralize su ve saf ürenin (% 32,5) berrak bir karışımıdır ve aynı zamanda Dizel Egzoz Sıvısı veya AUS 32 olarak da adlandırılır. Dizel araçlarda zararlı azot oksit (NOx) emisyonlarını tehlikeli olmayan gazlara dönüştürmek ve daha sıkı emisyon standartlarına uymak için tasarlanmıştır.
AdBlue® toksik değildir ve uygun şekilde kullanılırsa insanlara, hayvanlara ve çevreye karşı herhangi bir risk oluşturmaz. AdBlue® ile çalışılırken alınması gereken önlemler arasında deri ve gözlerle temas etmesinden kaçınmak bulunmaktadır. Ayrıca, eğer zemine dökülürse kayma tehlikesi arz eder.
Araçlarda, AdBlue kalitesine yönelik ölçüm yapabilen tek bir sensör bulunmaktadır ve bu sensör, yalnızca ürünün içinde çözünmüş olan % üre miktarını ölçebilmekte, AdBlue ürününün kalitesi hakkında hiçbir fikir vermemektedir.
Adblue sisteminin iptal edilmesi aracınıza hiçbir zarar vermemektedir.
Eğer Adblue tankı boşalırsa, Aracın yakıt püskürtme sistemi otomatik olarak yakıt püskürtmeyi azaltır ve araç çekişten düşer. İzin verilen emisyon düzeylerinin aşılmasına neden olur ve katalizör kısa sürede hasar görür.
Türkiye'de henüz yasal olarak bu sıvının kullanılması zorunlu olmasa da yeni dizel arabalarda kullanılması gerekmektedir. Aksi takdirde aracın motoru zarar görmektedir. Aracınızı sürerken bu sıvı biterse, motorun gücü ve performansı düşer. Aracı durdurduğunuzda Adblue'nun deposu boşsa, motorunuz tekrar çalışmaz.
Yanlış yakıt dolumu direkt olarak aracın performansını etkiler, kısa süre içerisinde durmasına sebep olur. Çoğu zaman araç, servislere çekici yardımı ile götürülüp tamir ettirilir.
Araçlar Adblue ışığı yandıktan sonra ortalama olarak 2000 km daha yol alabilmektedir. Ancak ışık yandıktan sonra vakit kaybetmeden Adblue tankının doldurulması önerilir. Sıvının bitmesi durumunda seçici katalitik geçirme sistemi arızalanabilir ve bu sistemin tamiri oldukça maliyetlidir.
Adblue'yu pompadan alarak gereksiz plastik kullanımının önüne geçin. Bluematik ile aracınızdan inmeden, temassız bir şekilde Adblue alımınızı gerçekleştirin.
Opet AdBlue®' nun donma sıcaklığı -11°C olup, bu sıcaklığın altındaki sıcaklıklara maruz bırakılması halinde donacaktır.
Adblue, ağır vasıta araçlarda kullanılan, scr sistemi olan araçların egzozundan çıkan kötü gazların zararını en aza indirgemek yani emisyon oranını düşürmek için kullanılan bir sıvıdır. Adblue emisyon oranını düşürdüğü için yasal çerçevede zorunlu hale getirilmiştir.
30° C'nin üzerinde uzun süre saklama sonucu hidroliz oluşur ve bu da AdBlue® 'nun gücünü ve raf ömrünü kısaltır. Bu şartlar altında AdBlue®'nun raf ömrü minimum bir yıldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri