13.12.2014 tarihli ve 29204 sayılı mevzuata göre tehlikeli madde olarak sınıflandırılmamaktadır.
AdBlue® toksik değildir ve uygun şekilde kullanılırsa insanlara, hayvanlara ve çevreye karşı herhangi bir risk oluşturmaz. AdBlue® ile çalışılırken alınması gereken önlemler arasında deri ve gözlerle temas etmesinden kaçınmak bulunmaktadır. Ayrıca, eğer zemine dökülürse kayma tehlikesi arz eder.
Dizel motorlu araçların emisyon değerlerini düşürmek için kullanılan Adblue, %32,5 oranında temizlenmiş üre ile %67,5 oranında saf sudan oluşur. Seçici katalitik indirgeme sistemi yani SCR sistemine sahip olan araçlarda kullanılan bu emisyon sıvısı, egzoz gazında bulunan azot oksitin azaltılmasını sağlar.
Dökülme durumunda yapılması gerekenler
Yere, araca veya boyalı yüzeylere dökülen herhangi bir AdBlue bol miktarda su ile yıkanmalıdır. Sıvıların boşaltılmasına izin vermeyin.
AdBlue sıvısı yalnızca endüstriyel olarak üretilebilir. AdBlue, yüksek saflıkta bir üre çözeltisinden üretilir. Üre, amonyak ve CO2 (karbon dioksit) sentezi ile üretilir. AdBlue'da kullanılan üre, gübreler için kullanılandan farklı bir kalite derecesine sahiptir.
İlgili 38 soru bulundu
Egzoz gazlarına AdBlue enjekte edilmesi bir amonyak çözeltisi (NH3) ve karbon dioksit (CO2) içinde bulunan üre oluşmasını sağlar. Tüm bunlar yüksek sıcaklıkta gerçekleşir. Ardından amonyak (NH3) dizel yanmalarında oluşan nitrojen oksitlerle (NOX) reaksiyona girer.
DEF, %32,5 üre ve %67,5 deiyonize su ile yapılan sulu bir üre çözeltisidir.
AdBlue'u asla dizel tankına koymayın. Motorunuza tamir edilemez bir şekilde zarar verebilir! AdBlue, NOx azaltıcı ajanlardır. Katalizörlerde, otomobil ve kamyon dizel motorlarında azot oksitin azalmasına neden olurlar.
Kalitesiz AdBlue, aracın performansının düşmesine ve ayrıca emisyonların artmasına neden olabilir. Kaliteli AdBlue, motoru iyi durumda tutmaya yardımcı olduğu için maliyetli onarımları ve arıza sürelerini önlemeye de yardımcı olabilir.
Adblue iptalinin gerekliliği, aracın yakıt tükenmesi sırasında verdiği normalin dışında uyarılar ve hatalar üzerinden rahatlıkla anlaşılır. Adblue sistemi kullanılan Euro 4, 5 ve 6 araçlarda, Adblue deposunda yakıtın bittiği anda uyarı ve hatalar oluşur.
Peki bu karışıma su ekler ya da AdBlue deposunu su ile doldurursak ne olacak? Su AdBlue sıvısının işlevini görmediği için emisyon değerleriniz düşmeyecek ve katalizör hasar görmeye başlayacaktır. AdBlue'nun yaptığı görevi su karşılamayacak ve böylelikle aracınızın katalizörünü bozacaksınız.
Özel bir yapıya sahip olan ve şu an için sadece dizel araçlar için üretilen sıvı, aslında karışım olarak nitelendiriliyor. İçerisinde %32,5 oranında işlemden geçmiş üre ve %63,5 oranında da saf su bulunuyor. Zaten açılımı da Sulu Üre Çözeltisi veya İngilzicesi ile Aqueous Urea Solution şeklindedir.
Hayır. AdBlue katkı maddesi, hafif amonyum kokusu olan renksiz, su benzeri bir sıvıdır.
AdBlue, araçlarda atmosfere salınan zararlı gazları azaltmak için kullanılan dizel egzoz sıvısıdır. Bu sıvı, minerallerinden ayrıştırılmış suda hazırlanan, sentetik olarak üretilmiş ürenin yüzde 32,5 oranında çözeltisidir. Bu sıvı isminde “mavi” kelimesi olmasına rağmen renksizdir ve zehirli değildir.
Yaklaşık 9.0 pH değeriyle kısmen alkalidir ve uzun süreli cilt temasında tahrişe sebep olabilir. Deri ve göz temasından kaçınılmalıdır. Deri ile temasında bol su ve sabunla yıkanmalıdır.
Aracınızı genel bakım için servise verdiğinizde AdBlue tankı da dolduruluyor ve bir AdBlue tankı ile 10 bin ila 15 bin km arasında yolculuk yapabiliyorsunuz.
Bu şekilde AdBlue'nun yaklaşık 12 aylık saklama ömrü bulunuyor. Ancak doğru şekilde saklanmadığında kirlenme nedeniyle aracınıza zarar verebileceğini aklınızda bulundurmalısınız.
AdBlue, demineralize sularda % 32.5 oranında yüksek saflıkta, sentetik olarak üretilmiş üre çözeltisidir. Kullanımı güvenli bir sıvıdır. Shell AdBlue®, ISO 22241 ve DIN V 70070 kalite standardını karşılar. Bu uluslararası standart, aracınızı ciddi hasara yol açabilecek kirlenmeye karşı korur.
AdBlue, demineralize su ve saf ürenin (% 32,5) berrak bir karışımıdır ve aynı zamanda Dizel Egzoz Sıvısı veya AUS 32 olarak da adlandırılır. Dizel araçlarda zararlı azot oksit (NOx) emisyonlarını tehlikeli olmayan gazlara dönüştürmek ve daha sıkı emisyon standartlarına uymak için tasarlanmıştır.
Satın alınan AdBlue'nun kalitesini anlayabilmek için ISO-22241-2 standartlarında yer alan 18 parametreye bakılması gerekmektedir. Örnek olarak; *Üre kalitesini anlayabilmek için satın alınan üründe mutlaka Aldehit, Biüre, Fosfat ve safsızlık içeriklerine baktırılmalıdır.
Adblue iptal işlemi yapılan araçların SCR sistemi tamamen devre dışı kalır. SCR sistemi çalışmadığı için araç artık adblue sıvısı tüketimi sağlamaz. Daha önceden adblue sıvısı tükendiği zaman çekiş gücü düşen araçlar adblue iptali sonrasında her hangi bir güç kaybı yaşamayacaktır.
Dizel motorlu araçlarda kullanımı zorunlu olan AdBlue sisteminin iptali, hem çevreye hem de araç sahiplerinin cebine zarar veriyor. AdBlue markasının kullanım haklarına ve VDA lisansına sahip firmalardan Arbey Kimya'nın Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Karahasanoğlu, AdBlue iptaline ilişkin uyarılarda bulundu.
AdBlue® olarak da bilinen Dizel Egzoz Sıvısı (DEF) zehirli olmayan, renksiz, kokusuz ve alev almayan bir sıvıdır. Aracınızdaki özel bir depoda saklanan sıvı, egzoz gazını temizlemek üzere egzoz sistemine püskürtülür.
Sensörlerin amacı egzozdan çıkan gazı ölçmektir. Belirli bir değerin üzerinde olduğunda bu sensörler sayesinde araç beynine bilgi verilir ve adblue katkı sistemi ile partikül filtresinin temizlenmesi sağlanır.
Adblue iptal işlemini yaptırmak isteyen araç sahiplerinin sık sorduğu sorular arasında Adblue iptali muayeneden geçer mi sorusu olduğu gözlemlenmektedir. Tek başına yapılacak olan adblue iptali muayeneden geçerken problem oluşturmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri