Hava yolu tıkanıklığının uzun sürmesi sonucu ise çocuklarda uzun ve ince yüz yapısı, yüksek damak, üst çenenin öne doğru büyümesi, ağızın sürekli açık olması hali, bozuk dişler ve göz altlarında çöküklükler ile karakterize “adenoid yüz” denilen tipik bir yüz ifadesi ortaya çıkar.
Sürekli burun tıkalı ve ağızdan nefes alan çocuklarda “adenoid yüzü” denen görünüm oluşur. Bu yüz görünümünde; yüzün orta kısmı basık, ağız sürekli açık, üst çene öne doğru çıkık, damak yapısı kubbeli ve dar bir hal alır. Dişlerde kapanma problemleri ve sık çürük gelişir.
Adenoid vejetasyon ya da diğer bir deyişle geniz eti, burun boşluğunun arkasındaki doku kütlesine verilen isimdir. Lenf düğümleri ile aynı tip dokudan oluşan geniz etleri bağışıklık sisteminin bir parçasıdır.
Geniz eti veya adenoid; burun boşluğunun arkasında yer alan geniz bölgesinde bulunan, bağışıklık sisteminin önemli elemanlarından biri olan lenfositlerin görev aldığı özel bir lenfoid dokudur. Toplumda yaygın bilinenin aksine geniz etinin varlığı anormal bir durum değildir; sağlıklı her bireyde geniz eti bulunur.
Adenoid, burun gerisinde geniz bölgesinde yerleşmiş dokudur. Burundan giren bakteri ve virüs cinsi mikropları yakalayıp, vücudun bunlarla savaşmasına yardımcı olan antikorları üretir. Çocuğunuzda, sık tekrarlayan geniz eti iltihabı, allerji gibi nedenlerle adenoid dokusu büyüyebilir (Geniz Eti).
İlgili 31 soru bulundu
Zamanında müdahaleyle yüz şeklindeki değişiklikler kalıcı olmadan ortadan kaldırılabilmektedir. Geniz eti hastalıklarının tedavisinde ilk tercih ilaç tedavisidir. Sıvı kurutucu burun spreyi, şurup gibi ilaçlarla akıntının giderilmesi hedeflenir.
Hava yolu tıkanıklığının uzun sürmesi sonucu ise çocuklarda uzun ve ince yüz yapısı, yüksek damak, üst çenenin öne doğru büyümesi, ağızın sürekli açık olması hali, bozuk dişler ve göz altlarında çöküklükler ile karakterize “adenoid yüz” denilen tipik bir yüz ifadesi ortaya çıkar.
Geniz eti yani adenoidler üzüm salkımına benzer dokulardır. Tek bir bütün halinde bir yapı değillerdir. Bu üzüm salkımına benzer dokunun büyümesi yani hipertrofi olması, hacim olarak genişlemesi anlamına gelmektedir. Hacim olarak genişleyen geniz eti yani adenoid, soluk almada güçlüğe neden olabilmektedir.
Geniz eti ameliyatı genellikle toplamda 15-45 dakika kadar sürer.
Geniz eti, vücuda faydalı bir doku olarak sayılabilir ancak sık sık boğaz enfeksiyonlarına karşı savaşmak zorunda kaldığı takdirde, çeşitli nedenlere bağlı olarak büyüyebilmektedir. Geniz etinin büyümesi, solunumu sekteye uğratabilir ve östaki borusunda tıkanmaya yol açabilir.
Biberon , Pipet kullanmayınız, (emme , vakum kanama riskini artırabilir) Bol sıvı alınız, Kırmızı ve kahverengi renkli gıda ve içecekleri mümkün olduğunca almayınız (kanama ile karışabilir), Acı ve baharatlı gıdalardan kaçınınız.
Geniz eti bademcik gibi bir lenf dokusu olduğu için mikrop veya virüs gibi hastalık etkeni vücuda girince onu karşılar. Mikropla karşılaşan lenf dokusu kızarır ve şişer. Bu döneme adenoidit (geniz eti iltihabı) denilir.
Geniz eti nasıl tedavi edilir? Geniz eti semptomlarının minimal olduğu çocuklarda, herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Geniz eti şişmesini azaltmak için hekim tarafından burun spreyi önerilebilir. Enfeksiyonun bakteriyel olması durumunda ise antibiyotik yazılır.
Ameliyatsız geniz eti tedavisi sırasında bölgede buharlaştırma yöntemi yapılarak etin yok edilmesi hedeflenmektedir. Özel bir cihaz ile radyofrekans tedavisi uygulanarak yapılan buharlaştırma yöntemi için mutlaka bu alanda eğitim alan uzman hekimden yardım alınması gerekiyor.
Geniz eti, üzüm salkımına benzer şekilli ve burun ile boğaz arasına yerleşmiş bir dokudur. Geniz eti, burundan giren bakteri ve virüs cinsi mikropları yakalar ve vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı maddeler olan antikorları üretir.
Burun Eti Nedir? Burun eti, halk arasında daha aşina olduğumuz haliyle genzi eti, burun ile boğaz arasına yerleşmiş, üzüm salkımına benzeyen bir görünüme sahip olan lenf dokusu kümesidir. Geniz eti, bademciklere benzer bir göreve sahiptir ancak bademcikler gibi gözle görülebilecek dokular değildirler.
Geniz eti ameliyatı için yaş kriteri bulunmuyor. Çocukta, geniz eti dokusuna bağlı horlama, ağız açık nefes alma, uyurken yer değiştirme gibi belirtiler varsa büyüklüğüne bakılmaksızın alınması öneriliyor. 3 yaş öncesi ve 7 yaş sonrasında çok nadir görülen geniz eti büyümesi yaş ilerledikçe küçülüyor.
Evet geniz eti 11 yaşından itibaren küçülmeye başlar ve zamanla kaybolur. Ama alınmamış geniz etinin vermiş olduğu hasar kalıcıdır.
Geniz eti - bademcik büyümeleri ve enfeksiyonları en sık 3 - 9 yaş aralığında görülmektedir. Bademcik ve geniz eti ameliyatları 3 yaşından sonra yapılması tercih edilmektedir. Ancak; eğer bebek uykuda nefes durması problemi yaşıyorsa ameliyat daha erken yaşta da yapılabilmektedir.
Geniz eti alındıktan sonra genellikle tekrar büyümez.
Konuşma gelişimi, artikülasyon ve dil gelişimi için ise geniz eti bu tip sıkıntılara yol açmaz. Sadece çok büyük olması burun tıkalıymış gibi konuşmaya (h.ponasal) neden olabilir. Seslerin üretimine konuşma bozukluğuna etkisi olmaz.
Geniz eti ameliyatı, yaklaşık 20 dakika süren, kesi gerektirmeyen basit bir ameliyattır. Etkin ve düzgün cerrahi kullanılarak çıkartılmış geniz etinin, tekrarlama olasılığı söz konusu değildir.
Adenoid ameliyatı, geniz etinin alınması veya küçültülmesi amacıyla yapılan bir cerrahi işlemdir. Bu operasyon genellikle çocuklarda sıkça uygulanır ve geniz eti büyümesine bağlı solunum problemlerini gidermeyi hedefler. Endoskopik yöntemler, geniz etinin küçültülmesi için minimal invaziv teknikler kullanarak yapılır.
- Enfeksiyon veya alerji: Viral, bakteriyel enfeksiyonlar, rinitler geniz etinin büyümesini tetikler. - Kimyasal ürünlere maruz kalmak: Fabrikalardan çıkan kirli ve kimyasal hava, sigara dumanı gibi etkenler geniz etinin büyümesine yol açabilir.
Ameliyat sonrası konuşmanın genizden gelmesi normaldir ve bu durum 3 hafta kadar sürebilir. Sesin oluşumunda genizdeki hava boşluğunun hacminin rolü vardır bu nedenle genizi dolduran adenoid dokusunun alınmasını takiben ses tonunda hafif bir değişiklik kalıcı olarak oluşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri